אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רציתם OECD? קיבלתם: בארגון מזהירים מפני "בועת נדל"ן בישראל" צילום: יואב גלאי

רציתם OECD? קיבלתם: בארגון מזהירים מפני "בועת נדל"ן בישראל"

הארגון, שישראל התקבלה לשורותיו רק לאחרונה, פרסם את הדו"ח החודשי שלו הבוקר וכתב שעליות מחירי הבתים בישראל נובעת משיעורי הריבית הנמוכים; בארגון מעריכים שהאינפלציה בישראל תעמוד השנה על 1.7% והתוצר יגדל ב-3.8%; בנוסף קוראים שוב לפישר להפסיק את ההתערבות בשוק המט"ח

26.05.2010, 12:40 | שהם לוי

בארגון המדינות המפותחות, ה-OECD אליו הצטרפנו רק לפני מספר ימים, מזהירים הבוקר (ד') כי ייתכן ובשוק הנדל"ן בישראל מתפתחת בועה ספקולטיבית בעקבות שיעורי ריבית הנמוכים. במקביל מעריכים כי האינפלציה בישראל תסתכם ב-1.7%, בתוך היעד של בנק ישראל - עלייה של 1% עד 3%.

"למרות שהעלייה במחירי הבתים בישראל יכולה להיות מוסברת בחלקה על ידי שיעורי הריבית הנמוכים קיימת אפשרות שבועה ספקולטיבית נוצרה על ידי מומנטום של גורמים. המומנטום הזה יכול להיפסק דרך צמצום מוניטרי", נכתב עוד בדו"ח ה-OECD.

מחירי הדירות עלו ב-21% בחודש מרץ, בהשוואה לשנה שעברה, כך הודיע משרד האוצר אתמול בנק ישראל החל השבוע בצעדים כדי למנוע מצב של בועה בשוק הנדל"ן על ידי הטלת הגבלות על רוכשי דירות. ההגבלות הללו יחייבו את הבנקים בישראל להגדיל את ההפרשות לחובות מסופקים במקרים של הלוואות בשיעורי מינוף גבוהים.

"להפסיק את רכישות המט"ח של בנק ישראל"

מדריך "כלכליסט" איך נרכוש דירה בעקבות הנחיית בנק ישראל? כיצד נמחזר משכנתה? האם עדיף לעזוב את אפיק הנדל"ן? כל השאלות בעקבות הנחיית בנק ישראל המקשיחה את התנאים למתן משכנתאות כתב כלכליסט, 34 תגובותלכתבה המלאה

בנוסף, ארגון ה-OECD שוב קרא לנגיד בנק ישראל סטנלי פישר להפסיק את ההתערבויות בשוק המט"ח בישראל, על רקע הציפיות והחששות מאינפלציה. סטנלי פישר החל ברכישות המט"ח בחודש מרץ 2008 ויותר מהכפיל מאז את רזרבות המט"ח של ישראל במטרה למנוע מהשקל להתחזק וכדי לסייע לייצואנים. כיום עומדות יתרות המט"ח על 64.5 מיליארד דולר, או כמחצית מהתוצר המקומי גולמי. פישר אמר שההתערבות בשוק המט"ח תסתיים כשהכלכלה העולמית תחזור ותתייצב.

במסגרת העדכון החודשי טוענים ב-OECD כי הצריכה הפרטית בישראל תגדל ב-4.7% בשנת 2010 והצמיחה בתוצר המקומי תגיע למלוא הפוטנציאל כבר בסוף 2011. עבור 2010 צופים בארגון צמיחה של 3.8% לישראל וב-2001 מופים שם צמיחה של 4.2% בישראל.

בנוסף מביעים רצון ב-OECD מהמדינות הפיסקאלית של הממשלה וגורסים כי היעדים שהציבה לשנה הנוכחית נראים כמעט מובטחים. יחד עם זאת אומרים שעל ממשלת ישראל להתמקד בהשגת יעד הגירעון לשנת 2011, אם יתאפשר, מציעים ב-OECD לעשות זאת דרך גידול מתון יותר בהוצאות מאלה שהוגדרו בחוק התקציב, או על ידי דחיית קיצוצי מיסים.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
צריך לטפל ב - 5 גורמים עיקריים, עפ"י הסדר הבא:
צריך לתקוף את הבועה מ - 2 היבטיה: 1. הקטנת ביקוש: .א. תושבי חוץ ישלמו מס על קניית דירה בישראל. ב. משכירי דירות ישלמו מס הכנסה החל מהשקל הראשון (היום משלמים כשההכנסה הינה מעל 5,000 ש"ח). ג. רגולציה וביורוקרטיה - להקל על הרחבות בנייה, סגירת מרפסות וכו'. 2. היצע - א. הגדלת היצע הקרקעות גם באזורי הביקוש. ב. צריך לבחון הגדלת מכסות עובדי בניין זרים.
רועי , חיפה  |  27.05.10
15.
ואפילו עם ירדו המחירים - לא יירדו במרכז ביותר מ-10% ובמהלך השנתיים הקרובות לפחות
אז תחשבו כמה עולה לשכור דירה עוד לפחות שנתיים, להמשיך ולחכות לדירה חדשה עוד שנה וחצי נוספת (בממוצע) או לדירה יד שניה לפחות שנה (בממוצע) ואז כבר בזבזתם בערך 120,000(3500 ש"ח בממוצע לשכירות במשך 3 שנים ) ותעשו מתמטיקה לבד. חוצמזה, אז הריביות כמובן יהיו גבוהות יותר .והיות ונותנים היום ריביות אטרקטיביות שלא צמודות לכלום - פראייר מי שלא קונה ולוקח כבר משכנתא ועד שתעלה משלם כבר חלק ממנה.
לי כבר יש דירה אז אין אינטרס , ראשל"צ  |  26.05.10
14.
יש דברים שגרפים לא מסוגלים להסביר,
ואחד מהם הוא האופי הישראלי. האופי הישראלי לא יאפשר לאף אחד לצאת פראייר, ולכן המחירים ימשיכו ויזנקו ללא הרף. מתי זה ייעצר? כשמשהו מלאכותי ימנע את הזינוקים, וישנה את המגמה. ברגע שאותם אופורטוניסטים יראו את חלום הכסף הקל נשבר, הם ימכרו מהר מאוד, והבועה תתפוצץ. ואני? בתור הייטקיסט צעיר, שאין לו שום סיכוי כיום לקנות בית, למרות שהוא מרוויח הרבה מעל הממוצע, אני מקווה מאוד שזה יקרה. אולי אז אנשים כמוני יוכלו למצוא לעצמם מקום במדינה הזו, כי במצב הנוכחי, לונדון וניו יורק מאוד קורצות...
משה  |  26.05.10
לכל התגובות