אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט הכשיר עסקת נדל"ן שנסגרה בלחיצת יד

בית המשפט הכשיר עסקת נדל"ן שנסגרה בלחיצת יד

איש העסקים אלי גבריאל הסכים למכור פנטהאוז תל אביבי לחתנו של המילארדר יצחק נזריאן. השניים החליטו לוותר על הניירת והסתפקו בלחיצת יד. כשגבריאל ניסה להתנער מהעסקה, הוא הופתע לגלות שבית המשפט מכיר במחווה הג'נטלמנית

16.06.2010, 10:08 | שי פאוזנר

לפעמים מספיק לסגור עסקת נדל"ן בלחיצת יד, ללא כל הניירת והביורקרטיה הנלווית, וזה אפילו יהיה קביל בבית המשפט. עסקה למכירת דירת יוקרה בתל אביב, שהצדדים לה הסתפקו בלחיצת יד, התקבלה לאחרונה סופית על ידי בית המשפט המחוזי.

תחילתה של העסקה באוגוסט 2005, אז התגבשה קבוצת רכישה לבניין דירות ברחוב יאשה חפץ במתחם הגוש הגדול בצפון תל אביב. עוד בטרם נבנה הבניין החליטו שניים מחברי קבוצת הרכישה לעשות עסקים: אזרח אמריקאי שרכש פנטהאוז "על הנייר" בו פנה לשכנו העתידי, איש עסקים ישראלי, בבקשה שימכור לו את את הפנטהאוז השכן לשלו. לטענת הרוכש, השניים סיכמו בעל פה את פרטי עסקה בהיקף של מיליון דולר ונפרדו בתקיעת כף בלבד, ללא חתימה על מסמך כלשהו.

הנוף הנשקף מפנטהאוז המריבה הנוף הנשקף מפנטהאוז המריבה הנוף הנשקף מפנטהאוז המריבה

על פי פסק בורר של עו"ד ראובן בכר, ההצעה לסכם את העסקה בתקיעת כף בלבד הגיעה מהמוכר. סיבה שהוא העדיף שלא לחתום על העסקה, כפי שהתברר בליך המשפטי, היא הפחתת תשלומי המס - הנקבעים על שיעור גבוה יותר כשהדירה נמכרת לפני שבנייתה הושלמה. הצדדים סיכמו לחתום רשמית על העסקה כשבניית הדירה תושלם, כדי שגבריאל יוכל לשלם מס מכירה נמוך יותר.

שנתיים אחרי תקיעת הכף העסקית התכחש המוכר לעסקה וסירב למכור את הדירה לתושב האמריקאי. היו לו כל הסיבות הכלכליות לחזור בו: הוא גילה כי המס שיוטל עליו גבוה משתכנן, מאחר שלא ניתן להכיר בעסקה כ"מכירה נדחית"; הוא הפסיד כ־14% ממחיר הדירה עקב ירידת שער הדולר בשנתיים שעברו מאז לחיצת היד; וגם מחירי הדירות במתחם זינקו בתקופה זו בעשרות אחוזים וגרמו לגבריאל הפסד "על הנייר" של כמיליון דולר. התכחשותו לעסקה הובילה את השניים לבית המשפט, שנדרש להתמודד עם שאלת חוקיותו של הסכם שנחתם בתקיעת כף בלבד.

המקדמה המסגירה

הסיפור מעניין גם בשל העובדה שמדובר בשניים שעולם העסקים לא זר להם. האזרח האמריקאי הוא ניל קדישה, חתנו של אייל הנדל"ן היהודי־אמריקאי, יצחק נזריאן. הישראלי הוא אלי גבריאל, אחד מבעלי השליטה בחברת קליר, המתמחה בשיווק חומרי ניקוי לשוק המוסדי. מלבד דירת הפנטהאוז המעורבת בעסקת המכירה, החזיק גבריאל באוהתה התקופה בכמה דירות נוספות באותו הבניין. עובדה זו סייעה לתביעה. עם השלמת הקמתו של הבניין המדובר ביצע עו"ד מיכאל שפטלר, שליווה את קבוצת הרכישה, הליך חלוקת דירות לחבריה. שפטלר העיד במסגרת ההליך המשפטי כי בעת חלוקת הדירות בדק גבריאל את הדירות שרכש בבניין, אך התעלם מדירת הפנטהאוז שלכאורה מכר. אלמנט נוסף שסייע לרוכש האמריקאי בהוכחת טענותיו הוא תשלום מקדמה שהעביר לגבריאל, בהיקף של 50 אלף דולר, ואשר עליו קיבל מגבריאל נייר הוכחה.

(מימין) אלי גבריאל וארי מילשטיין, צילום : אביגיל עוזי (מימין) אלי גבריאל וארי מילשטיין | צילום : אביגיל עוזי (מימין) אלי גבריאל וארי מילשטיין, צילום : אביגיל עוזי

התהליך המשפטי הארוך שהחל לפני שלוש שנים בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ועבר לבוררות, הסתיים לפני שבועיים אחרי שפסק הבוררות התקבל על ידי בית המשפט, וערעורו של גבריאל נדחה. שופטת המחוזי דרורה פלפל קבעה כי על גבריאל להעביר בהקדם את הבעלות בפנטהאוז היוקרתי לתושב האמריקאי, ואם לא יהפוך עורך דינו לכונס הנכסים של הדירה לצורך רישום הבעלות על שמו של הרוכש.

קדישה יוצג על ידי עורכי הדין ארי מילשטיין ומשה ברהוד ממשרד יוסי אברהם ושות'. אלי גבריאל יוצג על ידי עו"ד אהוד פורת. אלי גבריאל בחר שלא להגיב לפניית "כלכליסט" בעניין זה.

תגיות

30 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
למס' 18, רופא השיניים שלך התקשר....
מצופה מעו"ד שיבדוק טוב את מכלול העניינים בטרם הוא כותב בפורום ציבורי דברים שאינם נכונים. עסקה במקרקעין טעונה כתב- עובדה, על אף שהקלו עם דרישת הכתב בעבר. התחייבות למכירת נכס מקרקעין (במיוחד כאשר הנכס טרם נבנה) תיחשב כעסקת מכר זכויות במקרקעין. התחייבות למכור זכות משתכללת מייד (בניגוד להתחייבות דומה במקרקעין). על התחייבות למכר זכויות חל חוק המיטלטלין, תשל"א-1971 ולא חוק המקרקעין, ולכן אין בעיה שהשתכללה העסקה בין הצדדים הנ"ל גם ללא זכ"ד או כתב אחר. ותודה לפרופ' שלום לרנר שהביאני עד הלום... צחי.
עוד לא עו"ד, אבל בדרך... , תל אביב  |  27.06.10
29.
אין פה שום תקדים.
יש מסמך בכתב - וכבר 40 שנה ברור וידוע לכל שחתימה אינה חלק מדרישת הכתב. ויתרה מכך, המקרים של "זעקת חוסר תום לב" אפשר לוותר על הכתב אם יש עדות חד משמעית ל"גמירת דעת להתקשר בעסקה" - כמו למשל תחילת בנייה (קלמר נ' גיא). שהרי כל דרישת הכתב מטרתה היא שהצדדים ישקלו בכובד ראש את העסקה. ולא שחברת PARKER תרוויח כסף על הדיו.
אלון  |  19.06.10
26.
ישנם תקדימים
שבית משפט ויתר על סעיף 8, לדוגמה כשהבית כבר קיים והטענה היא שהבית העומד מולינו מוכיח את העיסקה כאלף עדים ועולה על דרישת הכתב. אך על פניו הפרטים שבמקרה זה שונים בתכלית וודאי שהוא תקדים מסוכן שבית משפט יכתוב עבור הצדדים את החוזה, במיוחד שבשנים האחרונות, ויותר מכך מאז שעזב השופט ברק את בית המשפט, יש מגמה להחזיר את החוזק של סעיף 8 אחרי שהוא נחלש בתקדימים דוגמת קלמר גנד גיא. ההתחמקות מתשלום המיסים אינה קשורה לעניין כדברי השופטת בן פורת.
קצר , ירושלים  |  16.06.10
לכל התגובות