אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה יודעים באנליסט? בית ההשקעות מצמצם חשיפה לבורסה בת"א צילום: עמית שעל

מה יודעים באנליסט? בית ההשקעות מצמצם חשיפה לבורסה בת"א

בחינת תיק ההשקעות של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של אנליסט מראה כי הם מצטיידים במזומנים. מנהל ההשקעות הראשי: "בקרוב נראה מחירים אטרקטיביים יותר באג"ח הקונצרני"

17.06.2010, 07:00 | רחלי בינדמן

משבר החוב באירופה, שנתן את אותותיו על שוקי הבורסות בעולם, חולל מהפכה בביצועי הגמל בחודשים האחרונים. כצפוי, בחודש מאי הציגו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תשואות שליליות. אבל מי שמעניינת במיוחד היא קרן ההשתלמות אנליסט כללי שהתברגה במקום השני והמכובד עם תשואה שלילית של 2.03% בלבד.

מניתוח "כלכליסט" עולה כי הסיבה העיקרית לתשואה הטובה יחסית למתחרות נובעת בהפחתה חדה שביצעה ברכיב האג"ח הקונצרניות בתיק מאז מאי אשתקד לטובת מזומן.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

רכיב האג"ח הקונצרניות הסחירות בתיק של אנליסט השתלמות כללי, שעמד נכון לסוף מאי 2009 על 45.5% מהתיק, הצטמק ל־33.85% נכון לסוף אפריל 2010. החשיפה להשקעות ללא בטוחה מספקת או בדירוגים נמוכים ירדה מ־12.5% בסוף מאי אשתקד ל־10.3% בלבד נכון לסוף חודש אפריל. עם זאת, הכספים שנדדו מהאג"ח הקונצרניות לא הופנו לאפיק המנייתי אלא למזומן.

יש לציין כי הקרנות של אנליסטבלטו לרעה ב־2008 בשיאו של המשבר הכלכלי בעקבות החשיפה הגבוהה לאג"ח קונצרניות, אולם כיום נראה כי המשבר האירופי לא פוגע בהן באותה מידה. אחת הסיבות לכך היא העובדה שהסופגות העיקריות במשבר הנוכחי הן המניות, בעוד שהאג"ח הקונצרניות הציגו עד כה איתנות יפה יחסית לדרמה שהתחוללה בהן בשנת 2008.

כמון כן, אנליסט הגדילה את מרכיב המזומנים ושווי המזומנים בתיק הקרן כך שהוא זינק מ־5.4% בסוף מאי אשתקד ל־18.9% בסוף אפריל האחרון. יצוין כי נכון לסוף אפריל קרן ההשתלמות של אנליסט נמצאת ברף הגבוה שהתוותה לעצמה במסגרת הכרזת מדיניות ההשקעה הצפויה ברכיב המזומן (19%). משכך, ייתכן שאנליסט תיאלץ להודיע בקרוב על שינוי במדיניות ההשקעות שלה כחלק מדרישת הרגולטור לבצע עדכון שכזה.

אנליסט מבצעת החל במאי אשתקד מימושים משמעותיים בתיק האג"ח שלה, ואת המזומנים שהיא מקבלת בתמורה היא אינה ממהרת להמיר במניות, אלא מחכה לשעת כושר כדי לאתר הזדמנויות חדשות.

לדברי רפי קסל, מנהל ההשקעות הראשי של אנליסט: "מתחילת 2009 אנו מקטינים בהדרגה בקופות הגמל את החשיפה לאג"ח קונצרני בכל הדירוגים. זאת משום שעקב עליות השערים פרופיל הסיכוי־סיכון הופך לפחות מעניין להשקעה. כתוצאה מכך גדלה באופן מתמשך הנזילות בקופות שלהערכתנו תשמש אותנו בעתיד לרכישות איגרות חוב במחירים יותר אטרקטיביים".

נתון מעניין נוסף העולה מניתוח תוצאות הגמל לחודש מאי הוא מיקומה של קרן ההשתלמות קהל של מגדל. הקרן, המנהלת נכסים בהיקף של 8 מיליארד שקל, אמנם תופסת את המקום הרביעי בלבד, אך התשואה שייצרה עדיין גבוהה מהממוצע (2.18%). מדוע מדובר בהישג? קהל מחזיקה בתיק שלה חשיפה גבוהה יחסית למניות (כ־33%). קרן ההשתלמות כנרת של פסגות, שהתברגה החודש בתחתית הטבלה בין קרנות ההשתלמות הגדולות, מחזיקה רכיב מניות נמוך יותר של 30.9%. נתון זה מהווה הוכחה לערך המוסף של מנהל ההשקעות, שלא משכיל רק לבצע הקצאה נכונה בין אפיקי ניירות הערך השונים, אלא לבצע בחירה סלקטיבית שלהם באופן שנותן ערך מוסף.

פסגות בתחתית הדירוג

בקטגוריית הקופות הגדולות מובילה קופת הגמל אקסלנס יסודות, המנהלת נכסים בהיקף של כמיליארד שקל. אקסלנס יסודות היתה הקופה היחידה מבין הקופות הגדולות שרשמה בחודש מאי תשואה חיובית - 1.1%.

כיצד הצליחה הקופה של אקסלנס להניב תשואה זו? פשוט מאוד. אקסלנס יסודות החזיקה נכון לסוף אפריל חשיפה של 68% למזומנים ואג"ח ממשלתיות עם אפס חשיפה למניות. מנגד, שתי קופות גמל נוספות של אקסלנס בעלות פרופיל סיכון גבוה יותר, אקסלנס תגמולים ואקסלנס עתיד, השיגו תשואה שלילית ואף כזו הנמוכה מהממוצע הענפי בחודש מאי.

בתחתית הטבלה של הקופות הגדולות מתמקמות הקופות של פסגות: גדיש, קרן אור, שיא וגמל כללי. גם כאן ההסבר פשוט למדי: קופת הגמל גדיש, הקופה הגדולה בענף עם 19 מיליארד שקל נכסים מנוהלים, מחזיקה חשיפה גבוהה למניות, קרנות נאמנות ותעודות סל מנייתיות (30.5%).

חשיפה זו ספגה מכה כואבת בעקבות המשבר באירופה, שטשטש במעט את ביצועי הקופה ברבעון הראשון של 2010. גם פסגות גמל כללי החזיקה חשיפה גבוהה יחסית למניות.

 תשואות קופות הגמל הגדולות תשואות קופות הגמל הגדולות  תשואות קופות הגמל הגדולות

תשואות קופות הגמל הבינוניות תשואות קופות הגמל הבינוניות תשואות קופות הגמל הבינוניות

בין קופות הגמל הבינוניות מובילה הקופה מנורה מבטחים יתר ד' עם תשואה שלילית של 1.6%, בזכות המרכיב הנמוך יחסית של מניות בתיק שלה - קצת פחות מ־20%. בין הקופות הבינוניות בולטת לרעה קופת הגמל ליאור של בית ההשקעות אקסלנס עם תשואה שלילית של 3.2% בחודש מאי, וזאת לנוכח חשיפה גבוהה יחסית למתחרות למניות - 36.5% מהתיק.

תשואות קרנות ההשתלמות הגדולות תשואות קרנות ההשתלמות הגדולות תשואות קרנות ההשתלמות הגדולות

תשואות קרנות ההשתלמות הבינוניות תשואות קרנות ההשתלמות הבינוניות תשואות קרנות ההשתלמות הבינוניות

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
מאז מאי 2009 מממשים? כנראה שאין לה מושג באגח קונצרני...
המימושים של האגחים היו צריכים להתחיל רק השנה, וכך אני עשיתי! מינואר 2009, ועד לספטמבר 2009 רכשתי אגח בדירוגים נמוכים ובתשואות דו ספרתיות ותלת ספירתיות בכמויות אדירות (כמעט מליון ש"ח). מתחילת השנה אני מתחיל לממש, לאחר שהאגחים נותנים פידיון חלקי, ובנוסף עוברים את שער 100 אג'. כנראה שאני מבין קצת יותר מכל המומחים שיושבים באנליסט, ולא צריך לשלם את הדמי ניהול שלהם... מעניין מה התשואות שהם עשו, כי אני על האגחים שלי עשיתי מעל 100%, תשואה. דוגמאות? מנופים אגח א, ב. יאיר אגח 6, רוזבד אגח ב, גלובוס מקס, כלכלית ים כמעט כל הסדרה, דלק נדלן כנ"ל, אפריקה 6 סדרות בתשואות של 50%, הכשרה ביטוח אגח, אלעזרא אגח, פטרו גרופ אגח, מלרג אגח ב ועוד ועוד.
רונן , חיפה  |  18.06.10