אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מחפשים הפינים בארץ צילום: מיקי אלון

מה מחפשים הפינים בארץ

מתברר שסטארט־אפים מפינלנד נאלצים להרחיק עד ישראל כדי להיפגש עם משקיעים וקרנות, דווקא בגלל ההצלחה של נוקיה

18.06.2010, 15:08 | מאיר אורבך

בין מאות הסטארט־אפיסטים, המשקיעים, אנשי משרד האוצר ונציגי קרנות ישראליות ובינלאומיות שהגיעו בשבוע שעבר לכנס איגוד תעשיות ההייטק, הסתובבו גם החברים במשלחת מפינלנד. אבל הקבוצה הזו, שכללה 30 איש, לא הגיעה כדי לחפש חברות הייטק צעירות ומלהיבות כדי להשקיע בהן. היא הגיעה לכאן דווקא כדי להיפגש עם משקיעים וקרנות ולשכנע אותם להשקיע בחברות הסטארט־אפ הפיניות, שמנסות לשרוד בצילה של ענקית הסלולר הפינית נוקיה.

 

השנה האחרונה לא היתה קלה לתעשיית הסטארט־אפ בישראל. הקושי לגייס כספים, משבר הגיוסים בקרנות והמשבר הכלכלי העולמי לא הקלו עליה. אבל בהשוואה לפינלנד, ישראל היא עדיין מעצמה. סך ההשקעות בפינלנד ב־2009 מעיד על המצוקה הקשה שבה נמצאות חברות הסטארט־אפ שם: אם בישראל 447 חברות גייסו בשנה שעברה כ־914 מיליון יורו, בפינלנד 350 חברות גייסו 362 מיליון יורו. ההבדל העצום נובע בעיקר משפע המשקיעים הבינלאומיים המצוי בישראל.

"יחסית לגודל האוכלוסייה אנחנו למעשה המשלחת הגדולה ביותר כאן", אומר וויל קארדוול, ראש המשלחת הפינית. "להבדיל מהמשלחות האחרות, עיקר העניין שלנו כאן הוא בחיבור למשקיעים הבינלאומיים הרבים שנמצאים כאן ולמשקיעים המקומיים. הגענו לכאן, מפני שבשום מקום בעולם חוץ מישראל אין סיכוי לפגוש ביום אחד נציגים של קרנות ההון סיכון המובילות בעולם". טימו אנטיקאינו, חבר נוסף במשלחת הפינית, מסכים: "אנחנו רואים בישראל את המרכז הבינלאומי הכי חשוב לגיוס כספים מחוץ לארצות הברית. בשוק של היום אנחנו מבינים שבאירופה בכלל ובפינלנד בפרט קשה לנו מאוד לגייס כסף".

"חברה בסדר גודל שלנו, אם היתה מגיעה לעמק הסיליקון, לא היתה זוכה להיפגש עם כל כך הרבה קרנות כמו שאני יכול לפגוש כאן במהלך יום אחד", אומר אחד ממנהלי חברות הסטארט־אפ הפיניות שהתלוו למשלחת. "ביום אחד זכיתי לפגוש כאן נציגים של קרנות בינלאומיות רבות דוגמת גריילוק, סקויה ואחרות. בפינלנד אין נציגות של הקרנות האלה, המהוות את הדלת לשוק האמריקאי, החשוב ביותר עבורנו מבחינת השקעות", אומר היזם.

פינלנד אמנם נחשבת בעולם כמעצמה טכנולוגית ענקית, אך תואר זה שמור לתחום אחד בלבד: סלולר. אמרתם "פינלנד" אמרתם "נוקיה". אך למרות הציפייה שהמדינה שהולידה את חברת הסלולר הגדולה בעולם תהיה בית חם לחברות מובייל נוספות, מרבית החברות הפיניות שהגיעו לישראל אינן נוגעות בתחום זה. למעט Zokem, שעוסקת בניתוח הרגלי השימוש במכשירי סלולר, שאר החברות עוסקות בתחומים של דפוס דיגיטלי, שיווק דיגיטלי ותוכנה ארגונית.

לא מזמן אמר יו"ר איגוד תעשיות ההייטק אהרון מנקובסקי בראיון ל"כלכליסט" שישראל לא צריכה נוקיה משלה. החשש שלו הוא ממצב שבו מדינה שלמה נסמכת על חברה אחת, שסביבה לא גדלה תעשייה ומפחיתה את ההצדקה לתעשיית הון סיכון משגשגת. אולי עצם הגעת המשלחת הפינית לישראל ושפע המחמאות שלהן זוכה תעשיית ההשקעות הישראלית מצדה מוכיחים שנוקיה זה טוב, אבל לא לכולם.

תגיות