אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אטיאס: בקרקעות שאנחנו משווקים מתוכננות בעיקר דירות גדולות צילום: עמית שעל

אטיאס: בקרקעות שאנחנו משווקים מתוכננות בעיקר דירות גדולות

שר הבינוי והשיכון: "אני מקדם בעצמי את הצפת השוק בקרקעות כדי לטפל בהיצע". עוד אמר: "הבעיה שלנו ידועה - אנחנו יכולים לשווק רק קרקעות מתוכננות"

28.06.2010, 13:10 | שירלי ששון-עזר

"בשנת 2003 שר האוצר אז, בנימין נתניהו, הוריד את כל המענקים שניתנו לפריפריה. בעקבות זאת מ-2003 עד 2008 היתה ירידה בביקושים למשכנתאות באזורים האלו. כתוצאה מכך הוחלט באוגוסט 2008 לא לתכנן יותר פרויקטים במרכז. ההגיון היה כי אם לא נתכנן במרכז, אנשים ילכו לפריפריה כי יש שם כבר רכבות והמחירים זולים. מה שקרה בפועל הוא עלייה בביקושים באזור המרכז". דברים אלו אמר היום שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, בכנס הנדל"ן של ארנסט יאנג בשיתוף שטיינמץ הרינג גורמן ושות' עורכי דין.

 

אטיאס הבהיר, כי הוא מקדם בעצמו את הצפת השוק בקרקעות כדי לטפל בהיצע, ויצא נגד הגישה האומרת כי לא ניתן לטפל בביקוש ובהיצע במקביל. "מי שיגיד לכם שזה פוגע בביקושים זורה חול בעינכם, כי אנחנו לא מדברים על מתן תמריצים במקומות שיש בהם ביקושים, לא הייתי מציע את זה בתל אביב. הייתי בצפון בשבוע שעבר, ויש שם מאות דירות שעומדות ללא דורש. אם נותנים תמריץ לזוגות לקנות שם זה לא פוגע בביקושים. אותו זוג צעיר לוקח משכנתא- דירה בדרגת מס נמוכה ו-20% מהמשכנתא המדינה תממן. זה יעלה למדינה 700-900 שקל לחודש. זה יכול להיפרס בתקציב המדינה לעשרים שנה גם וזה בתנאי שלא ניתן למכור את הדירה במשך 5 שנים כדי שהספקולנטים לא יתחילו להיכנס גם לתחום הזה. זה מקום שבו המדינה יכולה לעשות ולא רק לדבר. אם זה יגדיל את הביקושים בפריפריה- הלוואי. בינתיים באוצר לא טרקו בפני את הדלת בעניין הזה".

היום מסרו מינהל מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון כי הם יוציאו לאור מכרזים פומביים של קרקעות לבניית כ-4,100 יחידות דיור ברחבי הארץ. הקרקעות שמשווקות במנה הנוכחית כוללית קרקעות ב-17 ערים וישובים ברחבי הארץ. בדרום ישווקו בסך הכל קרקעות ל-1,329 יחידות דיור, בדימונה, אופקים, בירוחם, במצפה רמון, ערד ובבאר שבע. כמחצית מהקרקע תשווק (ל-2,054 יחידות דיור) בירושלים ואשקלון. במחוז צפון תשווק מנה גדולה של קרקעות (665 יח"ד), בקרית שמונה, קצרין, חצור, בעפולה, בראש פינה יכלול, בכפר כנא, ובטבריה שבה לאורך עשור כמעט לא שווקו מתחמים לבנייה רוויה.

עם זאת, חזר אטיאס על הבעיה שכל משרדי הממשלה הנוגעים בעניין יודעים על קיומה - המשרד יכול לשווק רק קרקעות מתוכננות. עוד טען כי תוכניות של קרקעות שמשווקות היום הם פרויקטים שבהם בעיקר מתוכננות דירות גדולות.

אטיאס דיבר גם על הרפורמה המתוכננת במינהל מקרקעי ישראל, ואמר כי כל עוד לא יחול שינוי ארגוני בתוך המינהל הרפורמה לא תפתור את תקיעת התוכניות. "יש רפורמה אבל הדבר שכולם מדברים עליו הוא הפחות חשוב וזה הבעלות על הקרקע. הדבר החשוב זה השינוי האירגוני בתוך המינהל. עד היום דבר לא השתנה כי לא סיימו את ההסכם הקיבוצי ועד שלא תקום רשות ותטפל בזה זה לא יקרה. שוחחתי עם ראש הממשלה, עם שר האוצר, עם עופר עיני. הפיתרון עולה כסף, אבל לא לפתור את זה עולה למדינה יותר כסף. הגוף הזה צריך רענון, גם עובדי המינהל מסכימים עם זה".

תגיות