אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - לאלפי מורים אין קרן השתלמות; משרד החינוך: "זו אשמתם" צילום: סי די בנק

בלעדי ל"כלכליסט" - לאלפי מורים אין קרן השתלמות; משרד החינוך: "זו אשמתם"

כ-10,000 מורים איבדו את הזכאות לשנת שבתון, אך משרד החינוך מתנער: מדובר ברשלנות וחוסר תשומת לב של המורים

05.07.2010, 06:59 | מיקי פלד

10,000 מורים נותרו ללא קרן השתלמות ולא יוכלו לצאת לשנת שבתון. אולם משרד החינוך מסיר מעצמו את האחריות וקובע כי האשמים הם המורים, "שבשל רשלנותם וחוסר תשומת לבם איבדו את שנת השבתון המגיעה להם" - כך נכתב במסמך של המשרד שהגיע לידי "כלכליסט".

כל 120 אלף המורים והגננות במערכת החינוך זכאים לפתוח חשבון בקרן השתלמות שבו הם חוסכים בין השאר לשנת השבתון. בכל חודש מפריש משרד החינוך שווי של 8.4% משכרו של המורה לטובת הקרן, והמורה עצמו מפריש 4.2%. את הפנייה לקרן ההשתלמות צריכה לעשות המורה עצמו ולא המעסיק, כפי שהחוק מגדיר לגבי חיסכון פנסיוני. משרד החינוך מסתפק באזכור חד־שנתי בתחתית תלושי השכר של המורים בדבר פתיחת קרן ההשתלמות.

הבעיה, לטענת כמה מורים, היא כי אין מי שמיידע אותם בימיהם הראשונים בעבודה על זכויותיהם בכלל ועל אופן החיסכון לשנת השבתון בפרט - לא הסתדרות או ארגון המורים ולא משרד החינוך.

המקום היחיד שבו לעתים מדברים עם המורים על זכויותיהם הוא קורס הסטאז'רים שהם עורכים לפני שהם נחשבים מורים מן המניין. אולם לא תמיד מודגשות בקורס זכויות המורה. מורים רבים, טענו כמה מהם, לא ידעו על האפשרות לקרן השתלמות אלא לאחר כמה שנות הוראה, לעתים כשהתעניינו לגבי שנת שבתון וגילו כי איבדו את הזכות לכך.

במקרה אחד, שתי מורות, שלדבריהן מילאו את הטפסים להצטרפות לקרן ההשתלמות לפני כמה שנים, גילו כי הכספים המגיעים להן לא הופרשו. המורות פנו למשרד החינוך, אך זה אמר להן לתדהמתן כי קיימים אלפי מורים בסטטוס דומה, וכי האחריות היא שלהן בלבד. משום כך סירבו במשרד להשלים רטרואקטיבית את ההפרשות לקרן.

מומחה ליחסי עבודה שעמו התייעצה אחת המורות אמר ל"כלכליסט" כי "מבחינה משפטית, העובד הוא שצריך לוודא שהטופס נקלט וההפרשות לקרן מתקיימות, אבל מה עם תום הלב של משרד החינוך? למה המשרד לא מזהה כשלים בקליטת טפסים למערכת או בודק למי מהמורות אין קרן השתלמות ושולח למורים תזכורת כדי לטפל בנושא?".

ממשרד החינוך נמסר כי הוא "דואג לפרסם בתלושי השכר הודעה למורים על הצטרפותם לקרן. לצורך הצטרפות, נדרש העובד למלא טופס בבנק הבינלאומי, ולאחר מכן מעביר הבנק למשרד את הנתונים. לפי נתוני המשרד, יש כ־10,000 עובדי הוראה שאין להם קרן השתלמות מסיבות שונות, בין השאר עקב חוסר רצונם להצטרף אליה". במשרד מבהירים כי אם תגיע פנייה ספציפית של אחד המורים, היא תיבדק לעומק.

מזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן אמר כי הוא פועל למניעת הישנות מקרים דומים: "פנינו לאוצר בבקשה שכל המורים ייכנסו לקרן, ורק מורה שיודיע שאינו מעוניין לא יופרשו לו כספים".

תגיות

51 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

50.
הדרכת מורים לקראת כניסה לעבודה
כבעלת משרד יעוץ למורים בתחומים הקשורים בתנאי העסקתם ברצוני להדגיש שני נושאים הקשורים בכתבה האחד, אכן כן מדובר בבעיה חריפה ביותר ואני חושבת שמעסיקי המורים אינם נוהגים כהלכה כיוון שבכל המגזרים האחרים במגזר הציבורי הצטרפות לקרן השתלמות אינה קשורה באקט פעיל של העובד והיא נעשית אוטומטית. ארגוני המורים כמובן אינם עושים די בעיניין ולהגיד שמטפלים בעיניין זו ממש אינה תשובה מספקת במיוחד כאשר הבעיה ידועה כבר שנים רבות מאוד. אני אישית מרצה בהרבה מאוד מכללות ואוניברסיטאות במחלקות להכשרת עובדי הוראה, בשנת הסטג' המוזכרת במאמר. האנשים שרואיינו לא היו אנשים ששמעו אותי. בכל מקום אליו אני מוזמנת, ואני עושה זאת בהתנדבות, ללא קבלת שכר, אני מדגישה את כל הנושאים הכספיים הקשורים בכניסה לעבודה כמו גם תנאים סוציאליים, קביעות, רשיונות הוראה וכד. הנושא אותו אני מדגישה יותר מכל ומיד בתחילת דברי הוא נושא ההצטרפות לקרן ההשתלמות. ויתרה מזו אני דואגת לכך שהמורים ידעו שאם אינם מצטרפים עד לחודש ינואר הם מפסידים ארבעה חודשים ראשונים של שנת הלימודים כיוון שאחרי חודש ינואר כבר אי אפשר להצטרף רטרואקטיבית לקרן. זאת למרות שלעיתים אין למורה תלוש שכר מסודר עד לחודש זה והוא צריך להצטייד באישור המעסיק לכך שהוא עובד על מנת לפתוח קרן. רוב המורים מפסידים ארבעה חודשים ראשונים ובכך נדחה השבתון הראשון שלהם בשנה מלאה. עירית זהבי
עירית זהבי , הרצליה  |  06.07.10
49.
תגובה ל-47
אם נרצה להיות מדוייקים ולא ציניים אז... במגזר הפרטי, קרן השתלמות וביטוח מנהלים מעוגנים בחוזה העבודה (למי שמקבל) ואחריות המעביד לבצע הפרשה זו, במידה ונחתם חוזה (האנלוגיה למורים - חתימה של העובד בבנק על טופסי הצטרפות לקרן השתלמות). במגזר הפרטי, במידה ובוצעה שגיאה (ע"פ הוראות הסכם העסקה) היא מתוקנת רטרואקטיבית. אצל המורים - קיימת התנערות של משרד החינוך מעבר לשנת העבודה הנוכחית. במגזר הפרטי - העובד מפריש 25% (ולא 33%) והמעסיק 75% ולא (66%). במגזר הפרטי - בתום התקופה, העובד יכול לעשות עם הכסף שלו מה שהוא רוצה, המורים נדרשים להשתמש בכסף זה בין השאר להשתלמויות. במגזר הפרטי, יש מחלקת כ"א / אחראי שכר במפעל או במקום העבודה מולו עובדים בנגישות מקסימלית. אצל המורים - אין. במגזר הפרטי - לא שולחים אותך לבנק לחתום על טפסי הצטרפות לקרן השתלמות אלא דואגים להביא סוכן ביטוח / יועץ להליך הקליטה. במגזר הפרטי - אני לא מכיר מישהו שנתנו לו קרן השתלמות וביקש לא לקבל. נדמה לי שכך הדבר לגבי אותם 10,000 מורים כפי שמצוין בכתבה. במגזר הפרטי - ועד עובדים שהיה נתקל בתופעה כה חמורה (10% מכלל ציבור העובדים) היה נזעק מיידית לתיקון הליקויים. אצל המורים - הבטחות ללא כיסוי... לסיכום, דווקא מי שעבד במגזר הפרטי, בבואו למגזר ממשלתי יצפה שינהגו בו באותה הגינות ולא יתחמקו מאחריות במידה ונמצאה תקלה. הקופה שעושה האוצר על גבם של אותו ציבור אינו במקומו. איל
איל  |  05.07.10
47.
אני השפויה היחידה כאן שחושבת שזו אחריות של המורים?
איפה בדיוק במגזר הפרטי נשמע מקרה בו הפרשת קרן השתלמות היא אחריות של המעסיק? עם כל הכבוד למורים, ולמען האמת, אין הרבה, התחלתם לעבוד במקום עבודה חדש - תבררו מה מגיע לכם ושהכל נכנס. אין סיבה לדרוש מהמעסיק שיבדוק זאת עבור כל אחד מהעובדים שלו. כל עובד רוצה לנהל את קרן ההשתלמות בדרכו שלו, יש כאלה שלא מעוניינים בה כלל (כי היא כוללת גם הפרשות של המועסק) וסה"כ קרן השתלמות זו זכות הממומשת בדרכים שונות אצל כל אחד מהמורים. מורה שלא יודע שמגיעה לו קרן השתלמות?? איזו בדיחה עצובה. אני התחלתי לעבוד במקום חדש לא מזמן, ודאגתי לברר מהן הזכויות שלי ואיך לממש אותן, וכשנכנסה משכורת בדקתי שאכן מופרש ממנה כל מה שאמור. לא בדקתם את תלוש המשכורת שלכם? בעיה שלכם! ואני לא קונה את כל התירוצים העלובים שאינכם מבינים את תלוש המשכורת - מורה שלא מצליח אפילו להבין את תלוש המשכורת שלו, אין לו מקום במשרד החינוך. באמת, מה יהיה הצעד הבא? תרצו גם שילמדו במקומכם? כי אתם לא מצליחים להבין את ספרי הלימוד?
05.07.10
לכל התגובות