אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך מעכבת קומבינת המסים של שנות ה-50 עסקאות להתחדשות עירונית צילום: אוראל כהן

כך מעכבת קומבינת המסים של שנות ה-50 עסקאות להתחדשות עירונית

יזמים שמבקשים מימון לפרויקטים של פינוי־בינוי ותמ"א 38 נתקלים לאחרונה במוקש: בניינים משותפים משנות ה־50 שבעליהם רשמו אותם כחברה כדי להתחמק ממס

07.07.2010, 10:54 | דותן לוי

דיירי בניין משותף ברחוב הדקלים ברמת גן גילו לאחרונה על בשרם את השפעתה של קומבינת מסים משנות החמישים על ניהול הנכס שלהם כיום. הדיירים הביעו עניין בביצוע עסקת פינוי־בינוי, שבמסגרתה הם קושרים קשר עם יזם נדל"ן ההורס את הבניין שלהם ובונה במקומו אחד חדש וגבוה יותר, בעוד שהם מקבלים דירות גדולות יותר בנכס משופר. אלא שהם הופתעו לגלות שמתוך תשע הדירות הקיימות בבניין, רק שמונה רשומות בטאבו, ואילו הדירה התשיעית נעלמה כליל מהרשומות. בעיית הרישום עלולה כיום לטרפד את יוזמת ההתחדשות העירונית במקום.

עו''ד קרן כהן־בלחרסקי ממשרד שפינדל, כהן־בלחרסקי, המייצגת את הדיירים בעסקה, מספרת כי בעלת הדירה שלא נרשמה על שם בעליה המקוריים, ירשה אותה מאביה ומחזיקה במקום ברישום בטאבו בשטר מניה ההיסטורי של "חברת גוש חלקה" שהקימה את הבניין. אותה דיירת חוששת עתה לחתום על ההסכמה שתאפשר את עסקת הפינוי־בינוי מתוך חשש לאבד את הדירה. "היא סירבה לחתום ואמרה כי כרגע יש ברשותה ארבעה קירות וגג, אך לאחר שההסכם ייחתם והבניין ייהרס לא תהיה לה כל ערובה לכך שהיא הבעלים של הדירה", אומרת כהן־בלחרסקי.

פרויקט פינוי-בינוי בגבעתיים. עשרות אלפי בעלי בתים רשמו אותם בשנות ה-50 כ"חברות גוש חלקה", צילום: עמית שעל פרויקט פינוי-בינוי בגבעתיים. עשרות אלפי בעלי בתים רשמו אותם בשנות ה-50 כ"חברות גוש חלקה" | צילום: עמית שעל פרויקט פינוי-בינוי בגבעתיים. עשרות אלפי בעלי בתים רשמו אותם בשנות ה-50 כ"חברות גוש חלקה", צילום: עמית שעל

המקרה של דיירי רחוב הדקלים איננו ייחודי. עשרות אלפי בניינים ברחבי הארץ נבנו בשנות החמישים והשישים עבור בעלי דירות שהתאגדו כחברות, ונמנעו מרישום נכסיהם בטאבו. השיטה כונתה "חברות גוש חלקה", ועד לשנת 1963 היה מדובר בהליך שגרתי ונפוץ. עשרות אלפי בעלי בתים ברחבי הארץ ניצלו פרצה בחוק של אותם ימים ורשמו יחד את הבניין שבו התגוררו כ"חברת גוש חלקה". בשיטה זו הקצו לבעלי הדירות מניות בחברה כתחליף לרישום המקובל בטאבו. הרישום המיוחד הקנה לבעלי הקרקעות באותם ימים פטור ממס שבח בעת העברת הקרקע באמצעות העברת מניות.

היזם והבנק נרתעים

 

אלא שמאז השתנה החוק והוא אוסר על בעלי הבתים לבצע רישום דומה. בינתיים בשוק נותרו אלפי בתים שרשומים כ"חברות גוש חלקה". כיום, אותם בעלי בתים, חלקם הגדול יורשים של בעלי הדירות המקוריים, נאלצים לשאת את השלכות הרישום היצירתי.

במקרה נוסף שהתרחש לאחרונה בעסקת תמ"א 38 בבת ים, הכוללת 48 דיירים, התגלה כי הרכוש המשותף של דיירי הבניין - מחסנים וחניות - נותר על שם "חברת גוש חלקה" אף שהדירות עברו עם השנים לבעלות הדיירים. מקרה דומה קרה במסגרת תמ"א 38 גם בהרצליה.

כיוון שבעסקת תמ"א 38 עוברות הזכויות ברכוש המשותף לקבלן המחזק את הבניין מפני רעידות אדמה ובתמורה בונה יחידות דיור נוספות לשיווק, לא ניתן להשלים את ביצוע העסקה כיוון שנוצר חוסר ודאות לגבי זהות מחזיקי המניות. בעקבות כך, הבנקים נרתעים ממתן מימון ליזמים בפרויקטים שבהם הנכס רשום כחברה כזו.

במקרים רבים קבלנים שבודקים את מסמכי הבניין לפני עסקת תמ"א 38 או פינוי־בינוי ומגלים כי מדובר בבניין "גוש חלקה", מעדיפים שלא להתמודד עם הביורוקרטיה ולדלג לבניין הבא.

כהן־בלחרסקי מסבירה כי בנוסף, "חברות גוש חלקה" מקשות גם על הוצאת היתרי בנייה לבעלי דירה המבקשים להרחיב אותה או לסגור מרפסת. גם החלטה של פירוק "חברת גוש חלקה" והעברת הבעלות לידיים פרטיות איננה פשוטה.

עו''ד אסף ישועה ממשרד גולדמן ברון, המתמחה במיסוי מקרקעין, אומר כי לרוב מדובר בחברות שנמחקו מרשם החברות לאחר שנים שבהן הן לא שילמו את אגרת החברות. מצב כזה, הוא אומר, יחייב את החייאת החברה על ידי הגשת בקשה לבית המשפט המחוזי שאחריה יירשם הנכס על שם הבעלים בהתאם לצו רישום בתים משותפים.

סיבות אלה הובילו לירידת ערך של עשרות אלפי דירות שעד היום רשומות כ"חברות גוש חלקה". בדיקות שמאים מגלות כי מדובר בדירות שמתומחרות בכ־20% מתחת למחיר השוק. ללקוחות שמבקשים לרכוש דירה כזו אומר ישועה כי מדובר ב'עסקה מפוקפקת'.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
עיבוי- בינוי נכון לפעמים והרבה יותר מהיר לביצוע מאשר "פינוי-בינוי" , תחשבו על זה!
חולקת עליכם בעניין המגדלים. אסור בשום פנים ואופן להתיר בנייה של מגדלים ללא "תכניות אב" מאורגנות בשכונות ובעיר כולה. לא ייתכן לאשר בנייה מטורפת באזורים בנויים בלי לבדוק אם יש תשתיות מתאימות לכל האוכלוסייה שאמורה להתגורר במקום! במדינתנו הקטנטונת הכל נעשה ללא תכנון וללא חשיבה קדימה. קודם בונים ואח"כ חושבים. האם חשבתם גם על כך שלדירות המתוכננות נכנסות משפחות עם ילדים, בגילאים שונים, שיצרכו גני ילדים, בתי ספר, חוגים במתנס"ים, גינות ציבוריות, והוריהם יזדקקו לצאת בבוקר לעבודה ויצטרכו לחכות ביציאות מבתיהם, בגלל עומס כלי הרכב שיווצר, ולהמתין בפקקים ויאחרו להגיע לעבודה??? צריך קודם כל לקחת בחשבון את כל הפראמטרים ולתכנן, עם צפי לפחות של חמש- עשר שנים קדימה,ולשם כך קיימת במינהל הנדסה המחלקה לתכנון אסטרטגי, שכל יזם יידע מה יכול ומה לא יכול להקים, ורק אח"כ להוציא מכרזים ולאשר תוכניות יזמיות!!! אז "פינוי - בינוי" כותרת מפוצצת ויפה אבל "עיבוי -בינוי", בתוספת של 3-4 קומות ולא מגדלים, לעיתים הרבה יותר מהירה לביצוע, יש פחות התנגדויות שכנים מסביב, ונכונה ומתאימה יותר. צריך ללמוד לשקול כל דבר לגופו!!! ויפה קודם כל חשיבה פרודוקטיבית לפני עשייה ובכייה לדורות!!!
ב.ש. , תל אביב  |  15.07.10
13.
יש הרבה שכונות שרשומות על שם ועד השכונה וקרן הקיימת לישראל
השכונות הנ"ל נמצאות בהקפאה עמוקה .אין הגדרה של בעלות בבנינים על השטחים המשותפים אין שום פיתוח אף אחד לא מעוניין להתקרב לבלגן החוגג סביב הבעליות על הבתים מסוג זה שנמצאים במרכזי ערים ובמקומות טובים עם פוטנצאיל פיתוח אדיר . למה שלא ירשמו את הדירות על שם הבעלים ?איזה ועד שכונה עדיין מתפקד ?מוסר דוחות שנתיים לרשם החברות ?איזה קשר יש בין הגדרת משימות ועד השכונה בתקנונים מלפני 100 שנה למה שקורה היום ? אבל אף אחד לא באמת מסדיר את הנושא
חנוך , תא  |  08.07.10
12.
זה לא נכון להגיד שהחוק אוסר "רישום דומה",
זה לא נכון להגיד שהחוק אוסר "רישום דומה", כביכול אסור לרשום נכס בצורה של גוש חלקה, זה מותר אלא שניטל מהעניין "העוקץ", הואיל והיום גם על העברת מניות במקרקעין מוטל מס שבח, להבדיל מאז, מבחינה היסטורית, כמה "חכמים" הבינו שניתן למכור דירות מבלי לשלם מס שבח עבורן וזאת ע"י כך שכאשר בנו את הבניין, לא רשמו אותו כבית משותף, אלא כחברה, (לא רשמו אותה גם בטאבו כבית משותף, ולכן לא ייחדו את הדירות לדיירים המסויימים, אלא רשמו את החברה אצל רשם החברות, ואז הדיירים קיבלו מניות בחברה, וכאשר מכרו את "הדירות" לא דיווחו לרשויות המס על מכירת דירה, אלא דיווחו לרשם החברות על הקצאת מניות וכך התחמקו מתשלום מס שבח שהוטל על מכירת דירה. מאז, המחוקק " עלה" על הטריק, ושתיקן את החוק כך שמס שבח יוטל גם על העברת מניות במקרקעין. ומאז אין חשיבות מבחינה מיסוי על רישום בית כבית משותף, ולכן מבחינה פרקטית לא עושים זאת, ולא בגלל שישנה הגבלה בחוק.
עו"ד שוש אסולין  |  07.07.10
11.
חוקים ופקידים
על רפורמת הקרקעות ובעלות על קרקע כבר שמענו האם כל זה סיסמאות באויר פקידי המנהל מעקבים אלפי חוכרים מלבצע ולהוציא לפועל תוכניו רק כי לא הגיעו אתם להסכמי פרישה אין כסף לשלם להם ביבי תתעורר אתה ושר האוצר החוק כבר עבר תבצעו אותו לפני שזה יכבר בארכיונים של המנהל
שולה , תל אביב  |  07.07.10
לכל התגובות