אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בריטניה: המשקיעים זועמים על שכר הבכירים צילום: בלומברג

בריטניה: המשקיעים זועמים על שכר הבכירים

עונת האסיפות של בעלי המניות בבריטניה עתידה להיות עקובה מדם: מרד משקיעים צפוי בין השאר במארקס אנד ספנסר ובבית האופנה ברברי. יו"ר מארקס אנד ספנסר: "נהדוף כל התנגדות מצד בעלי המניות"

13.07.2010, 07:27 | ארז רומס

פתיחת עונת אסיפות בעלי המניות של ענקיות הצרכנות בבריטניה עתידה להיות עקובה מדם: בעלי המניות בכמה מהחברות המובילות במשק הבריטי הביעו בפומבי את זעמם לנוכח חבילות השכר המנופחות שמקבלים העומדים בראש החברות - כך מדווח "הגרדיאן" הבריטי.

לפי הדיווח, ארבע מהחברות שעומדות במרכז המחלוקת בין בעלי המניות למשרדי ההנהלה הן רשת בתי הכלבו מארקס אנד ספנסר, מותג האופנה ברברי, חברת הנדל"ן בריטיש לנד ורשת המרכולים סיינסבריס. נושא חבילות השכר נעשה נפיץ במיוחד בשבועות האחרונים, בהתחשב בתוכנית קיצוצי הענק במגזר הציבורי שעליה הכריז שר האוצר בבריטניה, ג'ורג' אוסבורן.

איגוד היועצים הפיננסיים העצמאים של בריטניה (Pirc) המליץ לחבריו, שרבים מהם מחזיקים במניות ויושבים בדירקטוריונים של החברות המובילות במדד FTSE 100, תוך שהם חולשים על הון בשווי 1.5 טריליון ליש"ט, להצביע נגד חבילות השכר שיקבלו בכירי החברות. לטענת האיגוד, "חבילות שכר אלה מוגזמות, לא מעמידות יעדי ביצוע מאתגרים ואינן תואמות את האינטרס בטווח הרחוק של החברות שהם מנהלים".

כבר לפני שבועיים נראה ביטוי מקדים למצב הרוח הקרבי של בעלי המניות בבריטניה, לאחר שבעלי המניות בענקית המרכולים טסקו חשפו את ההתנגדות הגורפת לחבילת השכר של מנכ"ל החברה טום מייסון וצמרת המנהלים. ממשאל שקיימו בין בעלי המניות עלה כי 47% מהם יצאו נגד הצעת השכר לבכירים, אם באמצעות הצבעת נגד (כ־33%) ואם באמצעות הימנעות.

התקשורת בבריטניה הגדירה את המחאה הזו "הגדולה ביותר בהיסטוריה התאגידית". שבוע לאחר מכן הביעו כמעט רבע (22%) מבעלי המניות בענקית הפרסום הבריטית WPP התנגדות דומה לחבילות השכר של צמרת הניהול שלה. בהתחשב במה שמדווח מבריטניה בימים אלה, נראה ששתי חברות אלה היו רק יריית הפתיחה לגל מחאה חובק משק.

מפתים את המנכ"ל

זירת ההתגוששות הראשונה תיפתח השבוע באסיפת בעלי המניות של מארקס אנד ספנסר, בעוד החברה נערכת למרד בעלי המניות השלישי שלה בתוך שלוש שנים. הפגישה עתידה להיערך מחר בהיכל הכנסים המלכותי בלונדון. היו"ר הפורש של החברה, סר סטיוארט רוז, הודיע כי בכוונתו להדוף כל התנגדות מצד בעלי המניות ולהעביר את אישור השכר "באופן נאות".

הזעם של בעלי המניות מתמקד בהעלאה שרוצה החברה לבצע בשכר המנכ"ל הנכנס שלה, מארק בולנד, עבור שנתו הראשונה בתפקיד: 5.5 מיליון ליש"ט יותר משהרוויח עד כה. לפי "הגרדיאן", בולנד פותה לעבור למארקס אנד ספנסר מרשת המרכולים מוריסונס תמורת שכר בסיס שנתי של 950 אלף ליש"ט, בונוס שנתי של עד 250% מתוך משכורתו ותגמולים חד־פעמיים שיכולים להצטבר לסכום השווה לעד 400% משכר הבסיס שלו.

גם בית האופנה ברברי, המפורסם בדגמי המשבצות הטיפוסיים שלו, זכה באזהרה מ־Pirc, שטען כי המטרות שהציבה החברה "אינן אטרקטיביות" וכי שלושה מהמנהלים שלה נהנים מתוכניות מניות אטרקטיביות, נוסף על בונוס שנתי נאה. מנכ"לית החברה אנג'לה אהרנדס, למשל, נהנתה עד כה מחבילת שכר הכוללת שכר בסיס, בונוס והטבות נוספות - בהן קצבה בסכום לא ידוע לרכישת בגדים - בשווי מצטבר של 3.2 מיליון ליש"ט עבור השנה שהסתיימה במרץ האחרון.

"תוכנית תגמולים מוגזמת"

נוסף על אלה, אהרנדס קיבלה אופציות ומניות ממומשות בשווי מצטבר של 2.9 מיליון ליש"ט. באסיפת המניות של החברה שנערכה בשנה שעברה הצביעו 13% מהמשתתפים נגד חבילות השכר שביקשו לתת לבכירים. עם זאת, "הגרדיאן" מדגיש כי לא נראה שמחאת בעלי המניות תעבור את הרף שהוצב בשנה שעברה בעת האסיפה שתתקיים מחר.

אזהרה חריפה יותר קיבלה ענקית הנדל"ן הבריטית בריטיש לנד. בסולם של בין A (הציון הגבוה) ל־E, הבוחן את היחס ההולם בין תמריץ לתגמול, העניק Pirc לחברה את הציון הנמוך ביותר. בשנה שעברה אף הצביעו נגד או נמנעו 51% מבעלי המניות בעניין אישור חבילת שכר הבכירים בחברה. המחאה אילצה את יו"ר הדירקטוריון לורד טרנבול לוותר על היוזמה להעניק למנכ"ל החברה כריס גריג אופציה בשווי 1.3 מיליון מניות ותוכנית תמריצים ארוכת טווח. Pirc סיכם כי חבילות השכר הנהוגות בבריטיש לנד הן "מוגזמות".

גם חבילות השכר הנהוגות ברשת המרכולים סיינבריס זכתה לביקורת מצד Pirc, אף כי חריפה מעט פחות. "אנו רואים את תוכנית התגמולים המשולבת של החברה כמוגזמת", נכתב בהערכה שפרסמה החברה, שתתכנס מחר כדי לקיים את אסיפת בעלי המניות.

רק לפני כמה שבועות הודיעה ממשלת בריטניה כי תקצץ 300 אלף ממשרותיהם של עובדי המגזר הציבורי במדינה, בהם אלפי רופאים, אחיות ושוטרים. ההודעה התקבלה על רקע נחישותם של ראש הממשלה דיוויד קמרון ואוסבורן לצמצם באופן משמעותי את הגירעון התקציבי של המדינה, העומד כיום על 156 מיליארד ליש"ט. במקביל הודיעה הממשלה כי תקצץ עד 25% מתקציבם של משרדי הממשלה.

תוכניתו של קמרון זכתה לשבחים מצד מדינות אירופה בפסגת G20 שהתקיימה בטורונטו בחודש שעבר, ואפשר בהחלט להעריך כי האווירה הציבורית בבריטניה תסייע למחאת בעלי המניות נגד שכר הבכירים. עדיין אי אפשר להעריך עד כמה הדבר יתבטא בפועל, ועד כמה עמוק - אם בכלל - יהיה הקיצוץ במשכורות השמנות שמהן נהנים ענקי המשק במדינה. עם זאת, אם לשפוט מניסיון העבר, לא בטוח שהאיום צריך להדיר שינה מעיניהם של היושבים בצמרת.

תגיות