אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לידיעת המתווכים: עריכת זיכרון דברים המנוגדת לחוק לא משתלמת צילום: צביקה טישלר

לידיעת המתווכים: עריכת זיכרון דברים המנוגדת לחוק לא משתלמת

300 שעות שירות לתועלת הציבור נגזרו על אלעד עובדיה, מתווך אשר ערך זיכרון דברים בניגוד לחוק. כמו כן השיב עובדיה את דמי התיווך שהרוויח מהעסקה

14.07.2010, 19:03 | שירלי ששון-עזר

300 שעות שרות לתועלת הציבור הוטלו על המתווך אלעד עובדיה, בעל משרד התיווך אלעד נכסים ברחוב קינג ג'ורג' בתל אביב שהחתים רוכשי דירה על טופס זיכרון דברים בניגוד לחוק המתווכים. את כתב האישום הגיש משרד התמ"ת באמצעות עו"ד טלי קינן.

על פי כתב האישום סייע עובדיה לרוכשי הדירה לערוך ואף ערך בעצמו שלא כדין זיכרון דברים למכירת דירת מגורים. עריכת זיכרון דברים הינה מנוגדת לחוק המתווכים, ומתווך העובר על עבירה זו אינו זכאי על פי החוק לדמי התיווך.

עובדיה הודה בעובדות כתב האישום, ושירות המבחן המליץ לבית המשפט לסיים את התהליך ללא הרשעה כדי לא לפגוע בעתידו. עו"ד קינן התנגדה לכך בתוקף ועתרה לבית המשפט כדי להרשיע את עובדיה שפעל, לטענתה שלא בתום לב.

שופטת בית המשפט השלום דורית רייך קבעה כי עוצמת השיקול האינדיבידואלי עולה במקרה זה על עוצמת השיקול הציבורי שבמיצוי הדין.

עובדיה השיב את דמי התיווך בסך 30 אלף שקל לרוכשים לאחר שהוגש נגדו כתב האישום. השופטת הטילה עליו בנוסף 300 שעות שירות למען הציבור.

סגנית שר התמ"ת, אורית נוקד, אמרה היום: "רכישת דירה אשר מהווה את העסקה החשובה והגדולה ביותר שרוב הישראלים יבצעו במהלך חייהם מחייבת שקיפות והגינות מקסימאלית. חובתה של המדינה להתייחס בהתאם לפיקוח על התחום, לשמור ולהגן על ציבור הצרכנים. המשרד ימשיך לאכוף ולהגיש כתבי אישום מול אלו המנסים להטעות ולפגוע בצרכנים".

תובעת משרד התמ"ת עו"ד טלי קינן אמרה: "התופעה של עריכת זיכרון דברים על ידי מתווכים בעסקאות נדל"ן, לרבות החתמת הצדדים לעסקה שהינם צרכנים, הינה חמורה ביותר ועשויה לגרום להסתבכות משפטית קשה ולנזקים כלכליים כבדים לצרכנים, מאחר שזיכרון דברים חתום מחייב את הצדדים לעסקה לפעול על פיו".

עו"ד אורן יצחק, ממשרד יצחק איידלברג, המייצג את עובדיה, מסר בתגובה: "בית המשפט סיים את ההליך המשפטי מבלי שהרשיע את הנאשם. סיום ההליך ללא הרשעה לקח בחשבון את הנסיבות הכוללות, כך שעל הנאשם הוטל עונש של שירות לתועלת הציבור. הנאשם הודה בכך שהגיש לצדדים זכרון דברים ערוך מראש. את החתימות על הטופס עשו הצדדים ביניהם, מרצונם החופשי ומתוך רצונם להיכנס לעסקה ביניהם באופן חופשי ומרצון ולאחר שהתייעצו עם עורך דין, ללא כל כפייה מצידו של המתווך. נקבע כי הנאשם סייע בידם לעשות כן".

תגיות

31 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
ואם גם מוכר הנכס וגם קונה הנכס אינם מסוגלים לנסח בעצמם זכרון דברים ראשוני עד הגעתם לעו"ד
האם גם אז אסור למתווך להתערב ולעזור להם לנסח אותו בגלל ש"רוחו" של המתווך שורה על זכרון הדברים? לדעתי, זהו חוק שכולל בתוכו איסור גורף ודרקוני שאינו לוקח בחשבון את כל המצבים והדקויות שבהם אנחנו נתקלים בחיי היום-יום, ועל המחוקק לתת את דעתו לתיקון החוק ולהתאמתו למציאות.
ש. כ. , מרכז  |  16.07.10
30.
ל28
הבהרה קטנה - יש הסכם שמחייב משפטית ויש שלב במו"מ בין הצדדים, אין דבר כזה "זכרון דברים" או "הסכמה על תנאיי מו"מ",או שיש הסכם או שאין אין, הסדר ביניים במערכת המשפט הישראלית. אתה לא חייב עו"ד בשביל לכרות הסכם בין הצדדים, אתה יכול לקחת דף ועט לסכם את התנאים ויהיה די בכך בשביל ליצור התחייבות משפטית. הבעיה כאן כפי שנאמר בחלק מהתגובות שההסכם שאתה חותם נערך ע"י מתווך ומשרת את האינטרסים שלו ולא שלך. עסקה במקרקעין הינה עסקה של "פעם בחיים" לרוב האנשים, עדיף לא להקל ראש בנושא הזה ולפנות לעו"ד שלא רק ינסח חוזה שישמור על האינטרסים שלך אלא יבצע את כל הבדיקות הנדרשות בנסיבות העניין.
ניק , רעננה  |  16.07.10
28.
אני לא מבין את הבעיה? אם הם היו עושים זכרון דברים בינהם ללא נוכחות המתווך זה גם היה לא בסדר?
אחרי שקראתי את הכתבה, אני לא מצליח להבין מה הבעיה? אם הקונה והמוכר רוצים לעשות עיסקה בינהם, ושני הצדדים מרוצים מכל התנאים, אז למה לא לעשות זכרון דברים עד חוזה יחתם אצל עורכי הדין שלוקח להם לא מעט זמן?! מה ההבדל אם הם רושמים על דף את כל הפרטים וחותמים לבין אם המתווך נותן להם את הדף שבוא הם אמורים לרשום את כל הפרטים. אני לא מבין את הבעיה.....
תומר , גבעתיים  |  15.07.10
לכל התגובות