אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום היורש צילום: אוראל כהן

יום היורש

הדילמה המרכזית בעבור חלק מהדירקטורים בבנק לאומי עלולה להתעורר אם יתקיים סיבוב שני בבחירות לתפקיד היו"ר

22.07.2010, 07:20 | תומר זלצר
הבוקר, ב־8:30, יגיעו 12 הדירקטורים הבוחרים של בנק לאומי לבניין ההנהלה הראשית של הבנק בתל אביב כדי להכריע מי מבין שלושת המועמדים לתפקיד יהיה היו"ר הבא של הבנק: דוד ברודט, ד"ר אהוד שפירא או משה דברת. מי בכלל זוכר היום שעד לפני כמה חודשים דיברו בכלל על שלישיית מועמדים אחרת: אורי יוגב, משה טרי ואיזי תפוחי?

פרופ' ישראל גלעד, שמשמש כדירקטור מקרב הציבור, ינהל את הישיבה ויאפשר לכל אחד משלושת המועמדים להציג את עצמו ואת תוכניותיו. לאחר מכן תתקיים הצבעה חשאית.

בשבועות האחרונים נפגשו ברודט ושפירא עם כל אחד מהדירקטורים כדי לנסות לגבש רוב. דברת, שמשמש כדירקטור בבנק מאז 2007, הצטרף למירוץ רק לפני כעשרה ימים ובעקבות כך הסיר יעקב משעל את מועמדותו לתפקיד והוא צפוי לתמוך בדברת.

ואלה שמות הדירקטורים הבוחרים: פרופ' אפרים צדקה, פרופ' אריה גנס, פרופ' ישראל גלעד, דורון כהן, ציפורה גל ים, צבי קורן, רמי גוזמן, יעקב משעל, יהודה דרורי, יואב נרדי, מירי כץ וראובן אדלר. מתמודד שישיג תמיכה של שבעה קולות - ייבחר.

קשה מאוד להעריך מיהו המועמד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר. דברת, למשל, נחשב עד לאחרונה לתומך בברודט - אך לפתע הודיע על הצטרפותו למירוץ. הדירקטורים שומרים את הקלפים קרוב מאוד לחזה, וההצבעה החשאית מגבירה עוד יותר את האי־ודאות. הדילמה המרכזית בעבור חלק מהדירקטורים עלולה להתעורר אם יתקיים סיבוב שני שבו לא ישתתף המועמד שבו תמכו.

זנבר חותם על אליהו

אמש השתתפו כל הדירקטורים באירוע הפרידה ליו"ר הפורש, איתן רף. הזדמנות אחרונה לקושש קולות, רגע לפני התכנסות הדירקטוריון. אחד מאורחי הכבוד באירוע היה משה זנבר, נגיד בנק ישראל והממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר לשעבר ומי שכיהן כיו"ר בנק לאומי לפני רף.

זנבר הוא אחד מאנשי הכלכלה הבולטים שפעלו בישראל. בגיל 84 הוא עדיין חריף וחד כתער. לאנשי משרד האוצר, ובראשם שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, מומלץ לקרוא את הספר שפרסם באחרונה: "חתום על השטר - כלכלן בעולם פוליטי", שבו מובאים סיפורים בתולדות כלכלת ישראל ובעיקר מובאת דרך המחשבה הרציונלית והשיטתית של האיש.

רגע לפני שהמדינה מוכרת את אחזקותיה בלאומי (11.5%) ויוצרת בנק ללא גרעין שליטה, מעניין להקשיב לדעתו של זנבר, שמכיר את הסיטואציה הן מהזווית של בנק ישראל והן מהזווית של בנק לאומי.

זנבר סבור שצריך לאפשר לשלמה אליהו, בעל המניות הפרטי הגדול בלאומי (9.6%), לקבל היתר שליטה: "אליהו אדם רציני, בלתי תלוי, הכסף שלו פרטי, יש לו ניסיון בנקאי. אני לא רואה סיבה לא לאפשר לו להיות בעל השליטה".

אליהו עדיין לא הגיש בקשה לקבל היתר שליטה, ובנק ישראל צפוי להציב לו שני תנאים: להציג הון עצמי כפול משווי אחזקתו בלאומי (המשמעות: כ־5 מיליארד שקל) ולגבש גרעין שליטה עם שותפים. לדברי זנבר, "הגיוני שלבעל השליטה יהיה כיס, אבל מי קובע את הגודל של הכיס? התיאוריה יפה, אבל אחרי שמפרטים אותה למונחים טכניים - מחטיאים את המטרה. לא רוצים טייקונים, אבל רוצים כיס גדול".

תגיות