אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: השופטת אלשיך לא תכהן בבית המשפט הכלכלי צילום: עמית שעל

מסתמן: השופטת אלשיך לא תכהן בבית המשפט הכלכלי

בכירים במערכת המשפט מעריכים כי השופטת מתרחקת מכהונה בביהמ"ש עקב דילול סמכויותיו. זאת לאחר שענייני כינוסים, פירוקים ומסים - תחומים מרכזיים במשפט הכלכלי, הוצאו מטיפולו

26.07.2010, 14:50 | משה גורלי

בכיר במערכת המשפט העריך לאחרונה: "השופטת ורדה אלשיך לא תעמוד בראש המחלקה הכלכלית שתוקם בבית המשפט המחוזי בתל אביב". לאחרונה המליצה לה שופטת מחוזית בכירה לסרב להצעה לתפקיד, אם וכאשר תגיע.

ההערכה שאלשיך תקשיב לאותה קולגה נשענת על שתי סיבות. האחת היא התוכן המדולדל שהחוק שאושר בכנסת בשבוע שעבר הקצה למחלקה. החוק הוציא למעשה את אלשיך מהמשחק, משום שתחומי אחריותה והתמחותה - כינוסים, פירוקים, פשיטות רגל והקפאות - הוצאו מטיפול המחלקה הכלכלית.

הסיבה השנייה משוערת - אי־רצונה של הנשיאה דורית ביניש להאדיר עוד יותר את יוקרתה של אלשיך, שנחשבת כבר כעת לשופטת הכלכלית המוערכת ביותר בישראל. בפוליטיקת המינויים השיפוטית המשמעות היא שביניש תציע לאלשיך את התפקיד רק כשיהיה ברור שהיא תסרב.

ביניש. לא להאדיר את אלשיך, צילום: עטא עוויאסת ביניש. לא להאדיר את אלשיך | צילום: עטא עוויאסת ביניש. לא להאדיר את אלשיך, צילום: עטא עוויאסת

עדיף להשקיע במסים

 

מלבד פירוקים, נושא כלכלי מובהק נוסף שנותר מחוץ למחלקה הכלכלית הוא מסים. שופט המסים במחוזי תל אביב, מגן אלטוביה כורע תחת העומס. חיזוק התחום - הנדרש גם בגלל נגיעתו לכלל הציבור ובגלל היקפו וחשיבותו לאוצר המדינה - חיוני יותר מתגבור התחומים שהוקצו למחלקה הכלכלית. אם נניח לרגע לספין ביהמ"ש הכלכלי, יש לנו כבר למעשה בימ"ש לפירוקים (בראשות אלשיך, עם כ־4,800 בקשות בשנה) ובימ"ש למסים (בראשות אלטוביה, עם כ־1,000 תיקים בשנה).

במה, אם כן, תעסוק המחלקה הכלכלית? ראשית, בתיקים פליליים לפי חוק ניירות ערך, דוגמת הרצת מניות, מידע פנים ועסקאות בעלי שליטה. הכללת נושאים אלה היא לשביעות רצונו של היזם והמנצח הגדול של המהלך, ראש רשות ני"ע זוהר גושן, שרתח בעקבות הזיכויים באופמת ומקדם מאז את בית המשפט הכלכלי. לטענתו, היוזמה של ועדת גושן מ־2006 דווקא הקדימה את הזיכויים, אבל ברור שדעת הרשות אינה נוחה מרמת ההתמחות הכלכלית של השופטים ולוחצת להשבחתה.

אלא שתיקים פליליים בניירות ערך יש אחדים בשנה, ואינם מצדיקים מחלקה נפרדת.

"שלושה תיקים של רשות ניירות ערך, זו הכלכלה של המדינה?" תמה שופט בכיר. לכן הוסיפו תחומים נוספים. למשל, תביעות ייצוגיות. מרבית התביעות הייצוגיות הן תביעות צרכנות רגילות, נטולות היבט כלכלי רציני. רק מיעוטן - דוגמת תביעות ייצוגיות לפי חוק ני"ע וחוק החברות - מצדיקות את הכנסתן למוטת הטיפול של המחלקה החדשה. לכן נוספו גם נושאים מהמשפט המינהלי, מדיני החוזים ועוד. ועדיין, עיקר המאסה הכלכלית - פירוקים ומסים - מצויה מחוץ לטיפול המחלקה. מחלקה כלכלית עם מעט כלכלה.

התשובות לתהייה זו הן שתיים: האחת היא שהחוק מסמיך את שר המשפטים להוסיף תחומים נוספים לטיפול המחלקה; את השנייה נותן גושן: "לא צריך לתקן מה שלא מקולקל". לגישתו, מכיוון שאלשיך ואלטוביה עושים היטב את מלאכתם, אין סיבה לטלטל לגמרי את המבנה הקיים.

וכך, במקום תשובה אמיתית לצורך אמיתי קיבלנו עוד הטלאה. במקום בימ"ש כלכלי חזק ומקצועי קיבלנו מחלקה שהוקמה בלחצו של רגולטור; שעיקר הכלכלה הופקעה מטיפולה; ששופטיה ממונים לארבע שנים ויש סיכוי שיוחלפו לאחר שישתפשפו ויתמחו; מחלקה שנשיאת ביהמ"ש מוסמכת לנייד את שופטיה לצרכים מזדמנים (בדיוק כפי שקרה בנצרת - ר' הכתבה למטה). כפי שקורה עם השופטים המינהליים, שמוזעקים למשימות אחרות בעוד תיקים מינהליים רבים ממתינים לטיפולם.

אפשר גם בלי חוק

 

גימוד ביהמ"ש הכלכלי הוא תוצאה של לחצים גם מצד שופטים. נשיאת המחוזי בחיפה בלהה גילאור הפעילה מכבש לחצים על שר המשפטים יעקב נאמן שיקים את המחלקה בחיפה. לשיטתה - אם לא יהיה לי, שלא יהיה להם. "אני מודאגת מכך שמגזר לא מרוצה, שיש לו כוח וכסף, רוצה שופטים שיחשבו כמוהו וידונו בעניינו", תקפה גילאור פומבית את גושן. מצד שני, היא הודיעה לנאמן שתבליג על הכל אם המחלקה תוקם בחיפה.

זוהר גושן. המנצח הגדול של המהלך, צילום: עמית שעל זוהר גושן. המנצח הגדול של המהלך | צילום: עמית שעל זוהר גושן. המנצח הגדול של המהלך, צילום: עמית שעל

גם לנשיאה ביניש לא היה עניין ביוזמה. ראשית, שופטים לא אוהבים את החלוקה להתמחויות. חשוב להם לגוון. שנית, למה להרבות קנאה בין השופטים בהקמת בימ"ש יוקרתי שינקז אליו את זרקורי התקשורת? נדמה שגם נאמן נכנע ללחצים. שניהם יוסיפו לרזומה את הקמת המחלקה, שלוותה בכותרות ענק, אך בפועל, שינוי גדול לא יהיה. כפי ש"צבעו" את אלשיך בפירוקים ואת אלטוביה במסים, יצבעו עכשיו שלושה שופטים כשופטי "המחלקה הכלכלית". בשביל זה לא צריך חוק - גם היום יכול נשיא להקצות שופטים לתחום מסוים. ומי יהיו שופטי המחלקה? ההחלטה נתונה בידי הנשיאות ביניש ודבורה ברלינר. המועמדים הבולטים הם רות רונן, דניה קרת, עמירם בנימיני ומיכל אגמון־גונן. מועמדת נוספת היא שופטת השלום עירית סורוקר. מהנהלת בתי המשפט נמסר: "טרם הוחלט בעניין איוש המחלקה הכלכלית החדשה".

מעתה יהיו לנו עכשיו שלושה בתי משפט כלכליים במחוזי ת"א: לפירוקים (אלשיך), למסים (אלטוביה), ל"ענייני גושן" (המחלקה הכלכלית החדשה). במקום מודל דלאוור בארה"ב, של בית משפט המתמחה בענייני חברות, קיבלנו טלאי נוסף. כהגדרת שופט בכיר: "עוד פלסטר עם קצת אנטיביוטיקה כדי לשים על הפצעים של גושן".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
התחום הכלכלי הכי מופקר-איזון משאבים בגירושין- כל "מומחה בימ"ש" נוהג כרצונו.
נחוצה יד כלכלית מכוונת-כללים והוראות ברורות למומחיי ביהמ"ש לאיזון משאבים בגירושין. על אותו היקף נכסים- תהייה חלוקת המשאבים שונה באזור ת"א מזה שבאזור חיפה. בגלל היעדר כללים מנחים ברורים לחלוקת הנכסים בגירושין- עושה "מומחה ביהמ"ש" כרצונו- וכמעט בלתי אפשרי לחלוק עליו- גם כשהטעויות עצומות. ביהמ"ש למשפ' איננו בקיא כלל בענייני הרכוש וכלכלה והוא מסתמך על ה"מומחה" שמינה בעינייםן עצומות. (גם מתוך נוחיות). בשום תחום אחר, כגון פירוק חברות- לא שוררת אנדרלמוסיה והפקרות כזאת. למעשה בתיק גירושין שמאוזן לא נכון בגלל בורות המומחה- יוצא צד אחד עם שלל רב בידיו וצד אחר ניזוק. לך וחלוק על המומחה של ביהמ"ש- על אלהים ניתן לערער, לא על המומחה.
קריאה לשר המשפטים ולמבקר המדינה להתערב , אין כללים מנחים בתחום הכלכלי בגירושין  |  27.07.10
לכל התגובות