אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דווקא כשהצריכה בשיא - לממשלה אין זמן לדון במצב משק החשמל צילום: אורי פורת

דווקא כשהצריכה בשיא - לממשלה אין זמן לדון במצב משק החשמל

שר התשתיות: "אינני יודע מה צריך לקרות כדי שאנשים יבינו שמשק החשמל נמצא במצב של בצורת". היום יגיע לישראל יו"ר ומנכ"ל נובל אנרג'י שיקיים סדרת פגישות בעניי ן תמלוגי החברות מחיפושי גז ונפט

02.08.2010, 08:14 | ליאור גוטמן

המשק הישראלי שבר אתמול את שיא צריכת החשמל שנקבע אך לפני כחודש, והגיע בשעה 14:30 ל־11.1 אלף מגה־ואט. על פי נתונים שפרסמה, חברת החשמל סיפקה כ־95% מכמות החשמל שנצרכה בזמן השיא, בעוד שאת החסר היא משלימה באמצעות רכישה מבעלי גנרטורים פרטיים. לפי הערכות, רכישת החשמל מבעלי הגנרטורים אתמול הסתכמה ביותר ממיליון שקל.

בחברת החשמל מסבירים כי תיאורטית יכלו לספק את כל ביקוש השיא של אתמול, היות שכושר הייצור האופטימלי של תחנות החברה מגיע ל־11.5 מגה־ואט, אך העדיפו להסתמך על יצרנים פרטיים מחשש מפני תקלה שתשבית את תפוקת

החשמל.

ובזמן שישראל שברה שיאי צריכת חשמל, הממשלה דחתה בתזמון אומלל את ישיבתה המתוכננת בנושא מצבו של משק האנרגיה בישראל. הישיבה נדחיתה מפאת חוסר זמן, מאחר שדיונים נוספים שהיו על סדר יומה של הממשלה התארכו.

"אינני יודע מה צריך לקרות כדי שאנשים יבינו שמשק החשמל נמצא במצב של בצורת", אמר אתמול שר התשתיות עוזי לנדאו. "אם היתה מתרחשת היום נפילת חשמל, נושא המחסור אולי היה מהדהד". לדבריו, חלק מהבעיות שביקש להציג בישיבת הממשלה היו מציאת מקור מימון לתוכניות הפיתוח של חברת החשמל.

בתוך כך, היום (ב') אמור לנחות בישראל יו"ר ומנכ"ל נובל אנרג'י, צ'אק דוידסון, שיקיים סדרת פגישות עם שר התשתיות לנדאו ועם שר האוצר יובל שטייניץ בעניין כוונת המדינה להעלות את תמלוגי החברות מחיפושי גז ונפט. הנושא נידון בימים אלו במסגרת ועדת ששינסקי, שאמורה להגיש מסקנות ביניים כבר בתחילת ספטמבר הקרוב.

על פי ההערכות, המדינה שואפת להחיל מס חברות דיפרנציאלי כך שחברות שעוסקות בתחום תשלמנה יותר מס, ובמקביל להעלות את שיעור התמלוגים מרמה נוכחית של 12.5% ל-24%. "עד שנובל לא באא לישראל אף אחד לא מצא או הפיק גז. עמדתי בעניין התמלוגים ידועה והנושא נידון במסגרת ועדה. אני סבור שצריך לדאוג שיכולת הקידוח לא תפגע, ולא פחות חשוב לדאוג שתהייה כניסה צפונית למערכת הגז", מסביר לנדאו.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", שותפות קידוח "תמר" שוקלות להזרים את הגז דרך האסדה הקיימת של קידוח ים תטיס, מה שיאפשר לה להביאו עד סוף 2012 הוא המועד המוצהר. "משרדנו בודק כיום את אפשרות הקמת האסדה הימית כמו גם הקמנת נקודת קליטה באזור עכו. לפני שאבוא עם המלצות אופרטיביות אני רוצה שכולם ידעו שיש למדיה עניין לפתח את משק הגז", מסכם השר.

תגיות