אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האפליה נמשכת

האפליה נמשכת

ההחלטה לחייב בני מושבים בדמי היוון מלאים עבור תוספות בנייה מנציחה אפליה של שנים שממנה סובל המגזר החקלאי ביחס לעירוני

03.08.2010, 09:24 | אביגדור ליבוביץ

החלטת מועצת מקרקעי ישראל מספר 1184, שאושרה במאי 2009 וקבעה הקלות בעניין תשלום דמי היוון למינהל מקרקעי ישראל בגין תוספות בנייה, שינוי ייעוד, ניצול ופיצול מגרש, הפלתה לרעה את בני המגזר החקלאי. בחינה מעמיקה שלה מגלה את גודל האפליה, שבאה לידי ביטוי בדרישה מבני מושבים לתשלום דמי חכירה מהוונים בשיעור מלא עבור זכויות הבנייה הנוספות המבוקשות, וזאת בשונה מהמגזר העירוני שבו ניתן פטור מלא מתשלום על התוספות, מעבר לדמי החכירה ששולמו בעת ההקצאה.

ההחלטה עוררה תגובות קשות במגזר החקלאי, שכן היא טמנה בחובה הנצחה נוספת של האפליה לרעה שממנה סובל המגזר זה שנים. החקלאים והחוכרים במגזר פעלו בכל פורום אפשרי כדי להמתיק את הגלולה המרה ולהביא לשינוי ההחלטה. ואמנם, ב־22 במרץ השנה נחתמה החלטת מועצת מקרקעי ישראל 1186 המתקנת את החלטה 1184, אך מקריאתה נראה כי נסתם הגולל על תקוות המגזר החקלאי לתיקון האפליה.

החלטה טובה למגזר העירוני

 

סעיף 4 להחלטה תוקן ומיטיב עם המגזר העירוני בלבד, בכך שהוא קובע כי במגרשים ששטחם עד 280 מ"ר שבגינם שולמה תמורה למינהל בעת ההקצאה על פי שטח לבנייה בפועל, יכיר המינהל בתמורה זו כתשלום עבור מלוא הזכויות במתחם. הפסקה השנייה בסעיף מתייחסת למגרשים שהוקצו בהרחבות במושבים, ומציינת כי במגרשים שבעת ההקצאה שולמה בגינם תמורה למינהל על פי שטח הבנייה בפועל, יגבה המינהל דמי חכירה מהוונים בשיעור מלא עבור זכויות הבנייה המבוקשות בהיתר, שלא שולמו עבורן דמי היוון בעת ההקצאה.

ההחלטה מתקנת גם את הגדרת פיצול מגרש, ומתייחסת גם למבנים ולא רק ליחידות דיור. במקביל, ההחלטה מאריכה בשלוש שנים את הפטור מדמי היתר בגין תוספות בנייה מבוקשות, הניתן לאזורי עדיפות לאומית א'.

בסעיף 6 להחלטה נקבע כי בגין פיצול מגרש בערים לא יגבה המינהל דמי היתר באזורי עדיפות לאומית א', אך באזורי עדיפות לאומית ב' ובאזורים שאינם אזורי עדיפות לאומית יגבה המינהל דמי היתר בשיעור של 31% מערך המגרשים שייווצרו עקב הפיצול.

לסיכום, החלטה 1186 מביאה לתוצאה קשה ולא שווה ביחס למגזר החקלאי, שכן החוכרים במגזר זה נדרשים לשלם למינהל עשרות אלפי שקלים בגין דמי היוון עבור תוספת השטחים. ואנו שואלים: היכן הרפורמה?

הכותב הוא בעל משרד עורכי הדין אביגדור ליבוביץ ושות', המתמחה במגזר החקלאי והכפרי

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
להבנתי, זו שגיאה בהבנת הנקרא!!!
החלטת מנהל 1186 כן מתייחסת להרחבות במושבים. ישנם מושבים בהם היה תשלום החל מהמטר הראשון (בנית 98 מ"ר שילמת עבור 98). מושבים אלו, יאלצו לשלם מחיר מלא. לעומת זאת ההחלטה מציינת כי היא רלוונטית למושבים בהם שולמה תמורה בהתאם להחלטות 612,1180,737. לדוגמא: במושב במרכז הארץ בו שולמה תמורה בהקצאה על פי החלטה 737 שולמו מינימום של 140 מ"ר ולא החל מהמטר הראשון. (בנית 98 מ"ר, שילמת עבור 140). במושבים אלו שולמה התמורה לא החל מהמטר הראשון אלא 140 מ"ר מינימום ואז שולמה תמורה החל מהמטר ה 141 ציטוט מהחלטה 737: ד) בישובים במרכז הארץ, שאינם מוגדרים כישובים באזורי עדיפות לאומית ואינם בטיפול נקודתי, יהיה התשלום לפי הבניה בפועל, ולא פחות מ-140 מ"ר, ובכל מקרה לא יותר ממלוא קבולת הבניה המותרת לפי תקנון התב"ע. ואין הרי ספק כי החלטה 737 רלוונטית שהרי הדבר צויין בהחלטה 1186 ובהקשר למושבים. בדקו איטב את דברי אבל הזהרו מלקבל את הפרשנות שהובאה כלשונה שכן מדובר בהרבה מאוד כסף ולתקופה מוגבלת
יוסף  |  24.08.10