אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קיצוצים במשק? היקף הבונוסים בסיטי של לונדון גדל ב-25% צילום: בלומברג

קיצוצים במשק? היקף הבונוסים בסיטי של לונדון גדל ב-25%

במחצית הראשונה של 2010 חולקו 10 מיליארד ליש"ט בבונוסים לעומת 8 מיליארד ליש"ט ב־2009. זעם במשרד האוצר: "הטרגדיה האמיתית היא שלמרות רווחי הבנקים, עסקים ורוכשי בתים אינם יכולים להשיג אפילו הלוואה"

08.08.2010, 17:53 | סוכנויות הידיעות

בשעה שראש הממשלה ושר האוצר בבריטניה מכריזים השכם והערב על תוכניות קיצוצים נרחבות במשק, בסיטי של לונדון נדמה שלא היה משבר: בדיקה שערכה הלשכה הבריטית הממשלתית לסטטיסטיקה גילתה כי בין דצמבר 2009 לאפריל 2010 חולקו 10 מיליארד ליש"ט בבונוסים לעובדי המגזר הפיננסי בסיטי, לעומת 8 מיליארד ליש"ט בתקופה המקבילה בין 2008 ל־2009. עוד גילתה הבדיקה כי בפברואר לבדו חולקו 3.8 מיליארד ליש"ט בבונוסים, וכי עיקרם חולקו לבנקאים במחלקות ההשקעות של הבנקים.

לורד אוקסהוט, דובר האוצר הבריטי מטעם המפלגה הליברלית־דמוקרטית, אמר ל"סאנדיי טלגרף" בתגובה לממצאים כי "בבנקים מחלקים בונוסים בשעה שלכל השאר מקצצים". הביקורת מתחדדת לנוכח הזעם בבריטניה על העובדה שלמרות ההתאוששות במאזני הבנקים, הם אינם מתירים ולו במעט את רסן ההלוואות. לדברי אוקסהוט, "הטרגדיה האמיתית בסוגיית הבונוסים היא שהם מחולקים בשעה שעסקים בינוניים וקטנים וגם רוכשי בתים אינם יכולים להשיג אפילו הלוואה".

ואמנם, בשבוע שעבר פרסמו חמישה מהבנקים הגדולים בבריטניה את תוצאות החציון שלהם, שלפיהן רשמו רווח מצרפי (לפני מסים) של 15 מיליארד ליש"ט בששת החודשים הראשונים של 2010. עם אותם הבנקים נמנה גם RBS, שהולאם בעת המשבר ורשם רווח רבעוני ראשון מאז 2007.

במערכת הבנקאית דחו את הביקורת. אנג'לה נייט, מנכ"לית האגודה הבריטית לבנקאות (BBA), אמרה כי "הבונוסים במערכת הבנקאית בבריטניה נתונים לביקורת ממשלתית יותר מבכל מקום אחר בעולם - ומוטל עליהם מס בהתאם לכך". היא הדגישה כי "את הבונוסים הגדולים באמת מקבל רק אחוזון קטן מבין העובדים הניידים בין אנגליה למדינות אחרות".

בחודש שעבר אמר מארק הובן, מזכיר במשרד האוצר הבריטי, לקבוצת שליחים מטעם ה־BBA כי "על מערכת תגמול הבנקאים בבריטניה לעבור רפורמה" והבטיח כי בכוונת הרגולטור הבריטי (FSA) לערוך "בחינה מחודשת של מנגנון התגמול הנהוג כיום".

 

מנכ"ל RBS סטיבן הסטר הגיב לטענות ואמר ל"סאנדיי טלגרף" כי הבנק שבראשו הוא עומד "נאבק לשמור על כמה מהעובדים המוכשרים ביותר שלו במחלקה הבינלאומית לבנקאות ושוק ההון, כך שהפחתה בבונוסים תעמיד אותם בעמדת נחיתות מול מתחריהם". הסטר הדגיש כי "גם ככה ירד מספרם של עובדי המחלקה הזאת, על רקע חוסר היכולת לתגמל כראוי".

תגיות