אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיים שני: "נתניהו הוא שהחליט על הפחתת מס ההכנסה"

חיים שני: "נתניהו הוא שהחליט על הפחתת מס ההכנסה"

בראיון ל"כלכליסט" מתייחס מנכ"ל משרד האוצר, למחלוקת סביב נושא התקציב הדו-שנתי ואומר: "בינתיים שנת 2010 מתקדמת לפי התוכניות"

09.08.2010, 06:47 | אמנון אטד

באמצע החודש שעבר אישרה הממשלה את התקציב הדו־שנתי לשנים 2011–2012 שגיבש האוצר. הנתונים הכלכליים שהצטברו מאז מעלים חשש שהנחות הצמיחה בתקציב היו אופטימיות מדי, מה שיחייב את האוצר לבצע קיצוץ תקציבי, או להטיל מסים נוספים.

בנושא המסים בחר האוצר בדרך הקלה של הכבדת נטל המסים העקיפים, הפוגעים יותר בבעלי ההכנסות הנמוכות. במקביל, אישרה הממשלה את הצעת האוצר להמשיך בהפחתת מס ההכנסה ומס החברות, המיטיבה עם בעלי ההכנסות הגבוהות. בראיון ל"כלכליסט" מתייחס חיים שני, מנכ"ל משרד האוצר, למחלוקת סביב הנושא.

מה יקרה לתקציב אם הערכות הצמיחה שלכם לא יתממשו?

"תחזיות הצמיחה וההכנסות ממסים שלנו הן ל־2011–2012", אומר שני. "רק לפני חודשיים התחושה היתה שאירופה מתרסקת, והיום כבר לא מדברים על התרסקות, אלא על אפשרות למיתון או על צמיחה של כמה אחוזים. השווקים מאוד תנודתיים, ולכן שמרנו בצד רזרבה של 1.5 מיליארד שקל ל־2012".

בוועדת הכספים אמרו שמדובר בעצם ב"קופה קטנה" כדי לרצות את יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני.

"אלה שטויות. אנחנו מחזיקים רזרבה כדי לשמור על ודאות התקציב. זה מהלך הגיוני שמקיים כל גורם עסקי. הוא רשום בספרים וכולם רואים אותו. אם יהיה צורך, נשחרר את הכספים ששמרנו בצד. בינתיים שנת 2010 מתקדמת לפי התוכניות".

לאחרונה הזהירה מנהלת חטיבת המחקר בבנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, שאם הצמיחה השנתית תהיה נמוכה מ־5%, הממשלה תיאלץ לבחור בין הקטנת שירותי החינוך, הבריאות והרווחה לבין דחיית המשך הביצוע של הרפורמה במס הכנסה.

האם האזהרה של ד"ר פלוג מבנק ישראל עומדת להתממש?

"פלוג צודקת בכך שהצמיחה של 3.8% שאנו צופים לשנה הבאה באמת מייצרת הכנסות ממסים שאינן מספיקות כדי לעמוד ביעד הגירעון שקבענו לשנת 2011, של 3% מהתוצר. זו מתמטיקה פשוטה. בשנתיים הבאות יחסרו לנו בצד ההכנסות כ־7.8 מיליארד שקל. משום כך החלטנו להטיל מסים נוספים על סיגריות ודלק, לבטל תוכניות קיימות כמו הפחתת המע"מ ב־0.5%, ולטפל בצד הגירעון של הביטוח הלאומי".

את הפער בגירעון החליט האוצר לסגור בדרך הקלה, על ידי הכבדת נטל המסים העקיפים, שפוגעים יותר בשכבות החלשות ותוך הימנעות מדחיית המשך הרפורמה במס הכנסה ובמס החברות שכיום מיטיבה רק עם בעלי ההכנסות הגבוהות.

מדוע החלטתם לסגור את הפער בגירעון בדרך של הכבדת נטל המסים העקיפים?

"אנחנו הצגנו את כל האלטרנטיבות הקיימות. מקבלי ההחלטות מכירים את הכללים והם בחרו".

הצגתם לממשלה כמה הצעות חלופיות בתחום המסים, או שהגשתם לה הצעה מגובשת אחת?

"אנחנו הצגנו בפני הממשלה את כל המתווה. אנחנו תמיד מביאים כמה אלטרנטיבות, וראש הממשלה מחליט. נושא הפחתת שיעורי מס ההכנסה ומס החברות הוא חלק מאסטרטגיה לטווח הארוך, ולמקבלי ההחלטות יש חשיבות לשמור על מחויבות שניתנה בצורה פומבית".

מה דעתך האישית בנושא הכבדת נטל המסים העקיפים?

"דעתי פחות רלבנטית. מה שרלבנטי הוא שיש מדיניות של הממשלה שקיבלה החלטה על מתווה ארוך טווח של הפחתת המסים הישירים".

תגיות