אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה אני בינוני? צילום: shutterstock

למה אני בינוני?

תחושת הבינוניות נובעת מכך שרוב האנשים נוטים להשוות את עצמם לאנשים שרמת הישגיהם גבוהה יותר. ההשוואה החברתית הזאת מדרבנת אותנו לנסות להשיג יותר, אך גם גורמת לנו לתסכול

19.08.2010, 08:57 | דן אריאלי
למה אני בינוני?

הגעתי בחיי להישגים משמעותיים בלימודים ובעבודה והקמתי משפחה, ובכל זאת אני חש בינוני, אני חש ששום דבר שאני עושה אינו "מצוין" (כמאמר אותה פרסומת לבית השקעות). האם זו בעיה פסיכולוגית? האם זהו טבע האדם?

מוטי

מוטי היקר,

אם אתה מרגיש ששום דבר שאתה עושה אינו מצוין, אז אני מניח שאתה לא הולך למספיק ארוחות שישי אצל אמך, ואולי אם תעשה את זה יותר, תרגיש פחות בינוני.

וברצינות, אני חושב שהתחושה שלך נובעת ממה שנקרא "השוואה חברתית". רוב האנשים נוטים להשוות את עצמם לאנשים שרמת הישגיהם גבוהה יותר. אנחנו משווים את העושר שלנו לזה של אנשים עשירים יותר, את המכונית שלנו למכונית היפה יותר של הקולגה ואת היופי שלנו לזה של כוכבי טלוויזיה. מה שמעניין הוא התוצאה הכפולה של ההשוואה החברתית הזאת: מצד אחד היא מדרבנת אותנו לנסות להשיג יותר ומצד שני גורמת לנו לתסכול. גם מועילה וגם מצערת, וזו באמת שאלה טובה אם התועלת שווה את הנזק. כעת נסה לדמיין מה היה קורה אם היית משנה את מודל ההשוואה שלך, אם היית מתחיל להשוות את הישגיך לאלה של אנשים שמצבם פחות טוב משלך. האם חלק מתחושות הבינוניות ייעלמו?

רוב האנשים נוטים להשוות את עצמם לאנשים שרמת הישגיהם גבוהה יותר, צילום: shutterstock רוב האנשים נוטים להשוות את עצמם לאנשים שרמת הישגיהם גבוהה יותר | צילום: shutterstock רוב האנשים נוטים להשוות את עצמם לאנשים שרמת הישגיהם גבוהה יותר, צילום: shutterstock

אספר לך שני סיפורים אישיים. כאקדמאי, תמיד השוויתי את עצמי למורים שלי, תמיד תהיתי אם אי פעם אוכל להשתוות אליהם ותמיד הרגשתי שלא, שאני לא מספיק טוב ושלעולם לא אגיע לרמתם. עד היום אני לא יודע אם הגעתי לרמתם, אבל אני יודע שהתאמצתי. מצד שני, היה דבר אחד שכן עזר לי להתמודד עם מוראות ההשוואה החברתית, והוא הפציעה שהיתה לי בגיל 17. השנים הרבות שסבלתי בבית חולים לימדו אותי להשוות את מצבי לזה של אנשים שמצבם גרוע יותר. והצלקות והכאבים שיש לי עד היום מזכירים לי כמה גרוע יותר מצבי יכול היה להיות. והמחשבה הזאת עוזרת לי.

אני לא מציע לך להיפצע בשריפה כדי לשפר את התחושה שלך, אבל אני חושב שאפשר, באופן מכוון ומתוכנן, להחליט למי אתה רוצה להשוות את עצמך ואיך ההשוואה הזאת תוכל לעזור לך. הישגים משמעותיים כבר יש לך, עכשיו נשאר רק להירגע.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
אמרו את זה כבר, אבל, בכל זאת...
התשובה כפי שאני רואה אותה היא לא להשוות את עצמי לאף אחד, אלא לעצמי בלבד, איפה הייתי ולאן הגעתי, ואם הגשמתי את המטרות העצמיות שלי, לא את המטרות שראיתי בדשא של השכן-כל צורה אחרת של השוואה, מנתקת אותי מהאני האמיתי שלי, ולהשוות אותי לאלו שמזלם שפר פחות משלי, זה בעיניי להתנחם בצרות של אחרים-לא מתאים לי בכלל, להשוות אותי לאלו שמזלם שפר יותר משלי-ייתכן ואני מסוגלת בזכות זה לשאוף גבוה יותר, אבל אם זה מעל ליכולות שלי-זה רק יגרום לתיסכול. פה שכל אחד יעשה עם עצמו את הבדיקה ויראה עד לאן המסוגלות שלו יכולה להגיע...
אוריה , תל אביב  |  21.08.10
32.
ולמרות הכל
ולמרות הכל ואף על פי כן, אם נדבוק באימרה - "איזהו עשיר השמח בחלקו" - מסכת אבות, פרק ד', משנה א', שכן, העושר אינו נמדד אלא בתחושת הסיפוק ממה שיש לך, (ואגב, אין כאן הכוונה ללמוד להסתפק במועט), אלא, שתמיד אפשר להמשיך ולשאוף, ובמקביל, להודות על הנמצא והקיים, ולהמשיך לשאוף ולהשתפר...ולזכור תמיד לאזן בין הרצון לשאוף לעוד ועוד (כמו במשפט - "אוהב כסף-לא ישבע כסף"... ומי שיש לו מאה רוצה מאתיים ומי שיש לו מאתיים רוצה ארבע מאות, וכך, ככל שיש לאדם יותר, כך הוא מרגיש שחסר לו יותר... לבין הסיפוק של הקיים והמצוי, (כלומר, לאזן בין המצוי לרצוי) ולהנות מהדרך של הצבת המטרות והיעדים והשגתם.
רענן , הרצליה  |  21.08.10
31.
כתבה מבוססת ארטיפקט. רוב האנשים בינונים. עניין סטטיסטי מובהק.
טעות משונה לכתוב כתבה על אדם בינוני שחש בינוני, ואז לומר לו שהוא לא בינוני אם הוא יסתכל על קבוצת ייחוס אחרת. בינוניות הוא מושג אובייקטיבי, ולא סובייקטיבי. הכותב מנסה להפוך אותו סובייקטיבי והטיעונים לכך אינם לוגיים. כדי להרגיש לא "בינוני" כדאי פשוט להיות מחוץ לתחום הבינוני.עובדתית.
פלוטו , מגידו  |  21.08.10
30.
במאמר הנחת יסוד הדורשת בדיקה - יצא לי כבד לקראת הסוף, סליחה
מתחבר בסך הכל לכתבה, והיא בכוון הנכון. אך לא מספיק. "צד אחד היא מדרבנת אותנו לנסות להשיג יותר ומצד שני גורמת לנו לתסכול. גם מועילה וגם מצערת". מה דעתך על גם מצערת וגם מצערת? סוסים כדאי לדרבן. פחות זה יותר. להשיג זה לרוץ יותר מהר ממישהוא שגם ככה עייף מלרוץ. השוואה מכל סוג היא מקור כל הרע. ובלי להתפלסף אני לא יכול - כל אחד מאיתנו, סך הכל אוסף גנים שלא בחרנו, משפחה וחברים שלא שלטנו בהם בהתהוותינו (אולי אחר כך, אבל זה תוצר של השאר), ומספר רב של ארועי סביבה רנדומליים שהאין אלוהים (קוביה) מטילה עבורינו, וכן - כמה החלטות שאנו קוראים להם "שלנו" שבעיקר משקפים כלום שלו אנחנו קוראים אנחנו. אז למה להתאמץ את שואלת? ואין שום משקל למה שאנחנו עושים אתה יוצא חוצץ? לחלקנו טיפוס מתמיד נותן משמעות לחיים. אם אתה כזה, טפס חביבי. טפס. רק עשה זאת בשבילך. לא כדי להיות ראשון. בטח לא כדי להיות לפני מישהוא אחר (מה אכפת לך ממנו?). והכי חשוב - תהנה כל עוד הרגליים מושכות, ותשקיע במשהו שיעזור לך להנות כשיהיה לך גבס או כשתותש.
פרד , אי-שם  |  21.08.10
לכל התגובות