אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זה לא תפקיד המשטרה צילום: אוראל כהן

זה לא תפקיד המשטרה

תפקיד המשטרה הוא לאסוף ראיות ותפקיד הפרקליטות הוא להחליט על העמדה לדין

24.08.2010, 07:28 | משה גורלי
הולילנד המשטרה ממליצה להעמיד לדין את אולמרט, דני דנקנר, זקן ולופוליאנסקי המשטרה ממליצה להעמיד לדין בפרשת הולילנד את ראש הממשלה לשעבר, את דני דנקנר וראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי. עפ"י ההמלצה, בין מקבלי השוחד, אולמרט, שולה זקן, אלי שמחיוף, יהושע פולק ויעקב אפרתי. בין נותני השוחד, איש העסקים הלל צ'רני, דני דנקנר, מאיר רבין - עוזרו האישי של עד המדינה ואביגדור קלנר. עו"ד אורי מסר אינו כלול בהמלצות איתי הר אור, 9 תגובותלכתבה המלאה

בסרט הקאלט "גבעת חלפון אינה עונה" שואל המח"ט את ויקטור חסון לדרגתו. "מומלץ לסמל", משיב חסון. נוסף ל"נחקר באזהרה", "חשוד" ו"נאשם", יצרה גם משטרת ישראל סטטוס משלה: "מומלץ לכתב אישום".

התוצאה בגוגל לשרשרת החיפוש "משטרה ממליצה להעמיד לדין" מציפה רשימה מכובדת. עומרי וגלעד שרון, ח"כ משה שרוני והרבה ראשי ערים: שלומי לחיאני (בת ים), יצחק רוכברגר (רמת השרון), צבי בר (רמת גן) ועוד ועוד. גם אביגדור ליברמן הוא מומלץ בכיר ומוכר.

היום, אגב, המשטרה כבר אינה ממליצה, אלא קובעת אם יש תשתית ראייתית להעמדה לדין. מהותית, אין כל הבדל. מי שיש נגדו ראיות, רשאי לראות את עצמו כמומלץ. שתי האפשרויות אינן במסגרת תפקיד המשטרה.

ב־2007 פנתה לבג"ץ עמותה בשם "שורת הדין", בדרישה שהמשטרה תבטל את המלצתה להעמיד לדין את שר האוצר וראשי רשות המסים. השאלה שעלתה היתה מה ערך יש בהמלצות המשטרה כאשר הגוף המחליט הוא הפרקליטות?

להלן נימוקי הנגד: 1. להמלצות אין תוקף ומשקל - ההחלטה היא של הפרקליטות או היועמ"ש. 2. לא ראוי שהגוף שאוסף את הראיות גם יעריך את משמעותן. 3. יש סכנה להטיה כשכותרות תחילת החקירה יוצרות בציבור ציפיות אדירות, והמשטרה תמצא את עצמה מחויבת להגשימן בכל מחיר. 4 הנימוק החשוב ביותר לקוח מ"כבוד האדם" - מי שהומלץ בידי המשטרה לכתב אישום יישא את הכתם כל חייו, גם אם הפרקליטות תחליט בסופו של דבר שלא

להאשימו. אם ההמלצה תידחה, יימצאו כאלה שיגידו שה"מושחת" נחלץ רק בגלל פרקליטות רופסת. נימוק הבעד המרכזי: כותרות בעיתונים.

בתשובתו לעתירה הבהיר היועמ"ש שאין לכלול בסיכום החקירה המלצה, אבל אפשר "לפרט בקצרה... נגד מי מהחשודים יש ראיות מספיקות להוכחת האשמה". השופט אליעזר ריבלין התקשה להבחין בהבדל: "כמובן, אי אפשר להתעלם מן הגבול הדק שעשוי להיות במקרים מסוימים בין חוות דעת לגבי תשתית הראיות, לבין המלצה ממש".

 

בכל מקרה, ראוי לפצל: תפקיד המשטרה הוא לאסוף ראיות ותפקיד הפרקליטות הוא להחליט על העמדה לדין.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
המשטרה רוצה להפגין יעילות ומפלילה חפים
אלפי תיקים פליליים נפתחים מדי שנה בתחנות המשטרה ללא הצדקה עניינית, כדי לרשום הישגים סטטיסטיים מלאכותיים המשקפים לכאורה מאבק בפשיעה - חשש זה עולה מתכתובת פנימית במשטרה. במכתב פנימי ששיגר בסוף החודש שעבר סגן-ניצב דוידי גרדר שגיב, מבכירי החוקרים במדור מחקר אסטרטגי וסטטיסטיקה במטה הארצי של המשטרה בירושלים, עולה חשש כי תיקים פליליים רבים נפתחים רק כדי להציג נתונים במערכת המנה"ל המשטרתית. מדובר במערכת שהוטמעה בארבע השנים האחרונות ומשמשת להערכת תפוקת עבודת המשטרה במלחמתה בעבריינות. המכתב נשלח לראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה, ניצב יואב סגלוביץ', ולבכירי האגף במטה ובמחוזות השונים, ומשקף חשש כבד של גורמים במשטרה ומחוצה לה על ניפוח מלאכותי של נתוני עבריינות. הדבר נועד להשביח את הסטטיסטיקות המשטרתיות מרצון לעמוד ביעדים - בין היתר על ידי פתיחת תיקי שווא, מעצרים והכתמת קבוצות אוכלוסייה שלא לצורך. שופטים מרשיעים בהתאם לרצון המשטרה משהו מסריח בממלכת האוזקים. צחנת אימים. משטרת ישראל הפכה לאחת הבעיות הגדולות ביותר של מדינת ישראל. יותר ויותר מאנשיה, שאמורים להיות אמונים על החוק, הפכו לבריונים מטילי מורא, ובמקום לשמור ולשרת את האזרחים הם הופכים לארגון הפשע הגדול ביותר בארץ. זה נכון במיוחד בכול מה שקשור לאדיבותם, ובמיוחד במעצרים, חקירות והפגנות. הם מתנהגים באדנות ואלימות רבה, מנצלים את סמכותם לרעה ומשקרים לבתי המשפט. לא ברור מתי, אבל זה יגיע לכולנו, כי מבחינתם, הם לא כאן כדי לשרת את האזרחים, אלא כדי שהאזרחים ישרתו אותם ויודו להם על "שליחותם", בלי לקבל דין וחשבון. הם תוקפים בלי לחשוש, מניחים שכולנו עבריינים, ובעצמם מתעלמים מהחוק. זכויות? הליך הוגן? חופש ביטוי? לשרת את האזרחים? לא בישראל, מסתבר. לנו האזרחים נותר רק לתהות: כשהשוטרים הם העבריינים – מי ישמור על זכויותינו? - לא השופטים הם משתפי פעולה עם המשטרה הפושעת.
שמי  |  09.03.11