אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה אפל עושים נכון? צילום: בלומברג

מה אפל עושים נכון?

גמלאי יבמ פרד ברוקס חושף את הסוד של ג'ובס

26.08.2010, 11:15 | שיזף רפאלי

"חוק ברוקס" קובע שבמשימת תכנות, כל תוספת בכוח האדם תעכב את העבודה. הסיבה היא הזמן שנדרש להפוך מצטרף חדש לגורם פרודוקטיבי, וקשיי התקשורת שצומחים במהירות מעריכית עם העלייה במספר האנשים. כפי שתשע נשים לא יקצרו את משכו של היריון, כך הכפלת מספר המתכנתים לא תקצר את משך הפיתוח.

חוק ברוקס נקרא על שמו של ד"ר פרד ברוקס (79), מי שהיה אחד מבכירי יבמ ונחשב לאחד ממעצבי חקר מדעי המחשב והוראתם. בתהילתו זכה ברוקס כאשר הוביל בשנות השישים את פיתוח מערכת המחשב הענקית לזמנה, IBM 360, במבצע חסר תקדים בגודלו ומורכבותו. הספר שפרסם על כך ב־1975, “The Mythical Man Month”, נחשב עד היום לקלאסיקה בספרות הניהול. ברוקס אחראי, בין היתר, לפיתוחי החומרה והתוכנה שאפשרו להשתמש בשפות במערכות הפעלה, וכן לנבואה שכאשר מצליחים לייצר מערכת קטנה, אלגנטית ומפתיעה לטובה, סביר שבעקבותיה תבוא מערכת מנופחת, מגושמת ומפתיעה לרעה.

באחרונה הוציא לאור את "The Design of Design", ספר חדש בתחום התמחותו, שהוא הפיכת רעיונות ראשוניים להמצאות הנדסיות ולמערכות ממוחשבות. הוא מרענן בספר את תפיסותיו הקלאסיות לגבי הליכי התיכון (design) והתכנון (planning) שבבסיס תהליך הבנייה, ומרחיב אותם מעיסוק במערכות מחשב לעיסוק בבנייה, לרבות ניתוח ביתו שלו, ללוגיסטיקה ולכל אתגרי הניהול בכלל.

סטיב ג סטיב ג'ובס | צילום: Asa Mathat | All Things Digital סטיב ג

לרבים מאיתנו, שלמדנו בשעתו את כתביו של ברוקס כחלק מההכשרה בניהול, יהיה מעניין לגלות שהאיש הוא נוצרי אדוק הפעיל בכנסייה שלו, ושהעניין שלו בתיכון ותכנון נובע מסקרנותו לגבי התכנון האלוהי. ובכל זאת, השלכות חשיבתו וכתיבתו חוצות גבולות ותקפות גם בעולם חילוני לכל דבר.

התובנה העיקרית בספרו החדש היא הצורך לזהות, בכל פרויקט ומשימה, מהו "המשאב הנדיר", ולתכנן את היתר סביבו. מהו "המשאב הנדיר"? הדבר משתנה בין סוגי פרויקטים, אבל כמעט לעולם אינו תקציב. ספרו הראשון הוקדש לסימון הזמן כמשאב הנדיר. לעתים קרובות הזמן הוא משאב מוגבל ששום תוספת בכוח אדם או במשאבים פיזיים לא תסיר את איומו. בתוכניות לשיגור חללית המשאב הנדיר הוא משקל, או נפח. בתכנון של בתים לחוף אגם, המשאב הנדיר והיקר הוא אורך רצועת החוף, וכל התוכניות צריכות להתייחס לניצולו המרבי. ומהו המשאב הנדיר בתהליך שעליו אתה אחראי במקום עבודתך?

ברוקס מגדיר את עצמו מעריץ של סטיב ג'ובס ושל התנהלותה של חברת אפל. בעיניו, אפל מצטיינים באבחון מוקדם ומדויק של החזון, בתכנון מקיף ובהסרה מדוקדקת וחרוצה של המכשולים בדרך למימושו. ה"הברקות" של סטיב ג'ובס הן תוצר של דבקות במטרה שהוגדרה מזמן. תכנות הוא עבודה סדורה וסיזיפית, שמתבססת על ניהול, תיכון ותכנון, עם חשיבות מיוחדת לחזרה בלתי מתפשרת ובדיקה ובנייה מחדש של החזון והתוכנית. אמת שהיא שונה מאוד מהדימוי של השראה טכנולוגית עילאית.

לעתים תכופות מציגים את גישתו של ברוקס בהנגדה לגישת "המפל" (the Waterfall Approach) המסורתית, שנהוגה כבר עשרות שנים. גישת המפל דוגלת בהגדרה מוקדמת של כל הצרכים, ולאחר מכן בפיתוח המענה להם, שלב אחרי שלב, כאשר לאחר ששלב אחד עובר בהצלחה את הבדיקות ממשיכים לבא ולעולם לא חוזרים לאחור. ברוקס מבקר את הגישה הזאת, ומבכר על פניה את הגישה האיטרטיבית, "גישת החיזרור" שדוגלת בבחינה לאחור, בשיפור מה שכבר נעשה במקביל להתקדמות, ובהרבה יותר ניסוי וטעייה.

האם גישתו של ברוקס בת יישום והחלה על הניהול העכשווי? והאם גישת "המשאב הנדיר" שלו תקפה בעולם הקוד הפתוח, שמאפשר היווצרות של פרויקטים חסרי תקדים בהיקפם? מעניין לבחון את המציאות העכשווית מעיניו הוותיקות של אחד מהאנשים שאפשרו אותה.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
מגיב מספר 15 - אתה צודק, אבל
מחשב של אפל עולה במחיר כזה, שאני מוכן לוותר על חווית המשתמש, ולהסתפק במחשב זול פי שלוש, או ארבע, שאולי פחות כייף לגלוש בו, אבל הוא עושה את העבודה. רוב האנשים הם כמוני. פחות אכפת להם החוויה. תן להם מחשב שדולק, עובד, לא קורס וזהו...או במילים אחרות, מחשב שולחני בן שנתיים, שמריץ XP. ג'ובס אידיוט, ואלו שהוא מוכר להם טיפשים עוד יותר.
שיבי  |  29.08.10
16.
שאלה
שיזף רפאלי, אתה מוכן להסביר לי מה לעזעזל הקשר בין הכותרת "מה אפל עושים נכון" לתוכן הכתבה עצמה? כתבת פה אולי חצי פסקה על אפל, לא יותר מזה! ובנוגע לאפל-לא מעניין אותי אם המוצרים שלהם פורצי דרך טכנולוגית, לא מעניין אותי שיחס המחיר לעומת תועלת של המכשירים שלהם שואף לאפס, מעניין אותי דבר אחד-אפל מפעילה סדנאות יזע. אפל את המוצרים שלה מייצרת בסין אצל חברה שמעבידה את עובדיה 30 שעות ביממה ומשלמת להם 50 דולר לשנה. אפל קונה את מתכות דמים לייצור האייפונים האלגנטיים שלה. זה מה שמעניין אותי! אז תפסיקו לזיין את השכל על מכשיר טוב או לא טוב-אפל זו חרא של חברה ואסור לקנות ממנה מוצרים!
נועם  |  29.08.10
15.
הערה על ה- iPhone
אם המכשיר לא היה סגור, ומאפשר העברת קבצים באופן חופשי, ומאפשר התקנת תוכנות מהאינטרנט באופן חופשי (כמו pocketPC רגיל)- לא הייתי חושב פעמיים ומיד הייתי קונה אותו. אך עקב המגבלות שאפל שמו על המכשיר - לעולם לא אקנה אותו או מוצרים אחרים בדמותו- כמו ה- iתחבושת!
סטודנט , עיר הקודש  |  29.08.10
13.
רוב הישראלים בורים לחלוטין בכל הקשור לאפל = אפל זה לא רק אייפון!!!
שבו יום אחד מול מערכת ההפעלה OSX, ותראו איך עובדת ונראית האלטרנטיבה של ווינדוס: 1) אין וירוסים או טרויאנים - ולכן אין צורך באנטיוירוסים, חומות אש וכו' 2) אין מערכת רג'יסטרי, וכן אין צורך בהתקנות (הכל 'צף' על המערכת) ולכן אין גם צורך לפרמט את המחשב פעם בשנה 3) המערכת עובדת מצויין, אינטואיטיבית, מהירה ויעילה (בין השאר גם בגלל שהכל תואם להכל) 4) בניגוד לסלולרים שלהם - במחשבים אפל תמיד בפסגת הטכנולוגיה. במיוחד בדגמי המק פרו. אפל לא רק היו הראשונים שעשו שימוש בעכבר או ממשק משתמש גראפי, הם גם הראשונים שהשתמשו ב-USB, ופיתחו את ה-FireWire (הם גם היחידים שבמחשבים שלהם מגיע כבר בילט-אין FireWire 800) 5) חוויית משתמש - הנוחות והכיפיות של השימוש במוצרי אפל - שווה לפעמים יותר מפיצ'ר כזה או אחר. את זה יודע רק מי שמשתמש במחשבים שלהם. בקיצור, לפני שאתם שופטים את כל אפל על סמך הסלולרי המאוס הזה - תזכרו שיש להם עוד כמה מוצרים (משם הם התחילו). אין תחליף למחשבי מק אם אתה גרפיקאי/עורך וידאו/מוזיקאי.
דורון , מרכז  |  29.08.10
לכל התגובות