אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כלל פיננסים: אין מה לצפות לקיפאון בתשואות על המניות בארה"ב צילום: בלומברג

כלל פיננסים: אין מה לצפות לקיפאון בתשואות על המניות בארה"ב

בבית ההשקעות משווים בין משבר הסאב פריים למיתון היפני של סוף שנות ה-80 - וטוענים כי ההבדל בין השווקים טמון בתמחור שוקי המניות

01.09.2010, 12:40 | גיל קליאן

האם שוקי המניות בארה"ב צועדים לעבר עשורים של קיפאון בתשואות? כך סוברים לא מעט כלכלנים המשווים את המצב בארה"ב לאחר משבר הסאב פריים למצב ביפן בסוף שנות ה-80. עם זאת, כלכלן המאקרו של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ, טוען בסקירה שפירסם היום (ד') כי למרות הדמיון בין השווקים - בארה"ב אין כיום בועה במחירי המניות.

"הדמיון בין המשבר ביפן, שהחל בסוף שנות ה-80, למשבר הסאב-פריים בארה"ב, שסימניו נמשכים עד היום, רב. דמיון זה בא לידי ביטוי, בין היתר, בהתנפחות ופיצוץ בועת נדל"ן, הרחבות פיסקליות אגרסיביות, שגררו לזינוק החוב הממשלתי, הרחבות מוניטריות, שהביאו לריבית אפסית בשתי המדינות, דפלציה כרונית, נפילת תשואות האג"ח הממשלתיות ועוד. הדמיון מביא רבים להאמין שבשלב הבא שוק המניות האמריקאי יגיב בדומה לתגובת שוק המניות היפני בעשורים שלאחר המשבר וירד גם הוא תקופה ארוכה. עם זאת, ההבדלים בין המקרים עצומים", כותב כהנוביץ.

כהנוביץ מוסיף: "אתמקד באחד מהם שלדעתי הוא אחד המשמעותיים ביותר, הוא הבדלי מכפילי הרווח בניהם. (מכפיל הרווח הוא שווי החברה חלקי רווחיה בארבעת הרבעונים הקודמים). מכפיל הרווח ביפן טרם התרסקות השוק היה מטורף, והגיע ל-60! כלומר, הוא גילם תשואה עלובה של 1.66% בלבד לשנה בזמן שהאלטרנטיבה באותה תקופה, התשואה באג"ח הממשלתיות היפניות ל-10 שנים, הייתה גבוהה משמעותית ועמדה על 8.2%! כלומר, המשקיעים ויתרו על תשואה מובטחת של 8.2% באג"ח ממשלתי כדי לקבל תשואה עלובה של 1.66% במניות.

"הסכמה כזאת מגיעה רק כאשר האופוריה בשיא והאמונה היא שרווחי החברות יזנקו ביותר מפי 5 בממוצע בעשר השנים הבאות! אלא שהחלומות התבדו, הצמיחה היפנית לא רק שלא זינקה כצפוי אלא נפלה לרמות שפל. כשהתמונה ביפן החלה להתבהר היה זה טבעי שההמונים יברחו ממניות אל אג"ח ממשלתי וכתוצאה התשואה עליו ירדה בחדות ושוק המניות קרס. לעומת זאת, בארה"ב התנאים הפוכים: המכפיל (S&P500) עומד כיום על 13.9 ומגלם תשואה גבוהה בהרבה מהתשואה באג"ח הממשלתיות האמריקאיות (7.2% לעומת 2.5% ל-10 שנים). כלומר, המשקיעים בארה"ב לא רק שלא חולמים כמו היפנים על עלייה פנומינאלית ברווחים אלא כבר עוצמים את העיניים ומתכוננים ל"בום". מכאן שנקודת המוצא לשני המשברים שונה, הציפיות המוקדמות השונות עושות את ההבדל".

תגיות