אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - תמ"א 38, בפקודה: צה"ל לא מחכה לאזרחים צילום: צבי רוגר

בלעדי ל"כלכליסט" - תמ"א 38, בפקודה: צה"ל לא מחכה לאזרחים

תוכנית חדשה של פיקוד העורף אמורה לפתור את האיטיות במיגון מבנים בפני רעידות אדמה וטילים. עיקרי ההצעה: הקצאת 5 מיליארד שקל לפתרונות מיגון, חלוקת מענקים ומתן הלוואות בהתאם לאזורי סיכון. האם זה מה שיציל את תמ"א 38 מחוסר אטרקטיביות?

05.09.2010, 11:34 | דותן לוי

בעוד שצה"ל משחרר רמזים בנוגע למלחמה הבאה, פיקוד העורף הגה תוכנית חדשה שאמורה לתת מענה לא רק לטילים אלא גם לרעידות אדמה. מסמך שהכין פיקוד העורף ושהגיע לידי "כלכליסט" ממליץ על סיוע במיגון מבנים פרטיים מפני טילים, בהיקף כספי מוערך של כ־500 מיליון שקל בשנה למשך 10 שנים. תוכנית זו תיעשה בשיתוף עם הרשויות המקומיות, מתקציבי משרד הפנים ומשרד הביטחון. פיקוד העורף מתכנן להציג את התוכנית בפני הממשלה בעוד חודש־חודשיים.

מתחזקים ביחד: הצעד הבא של תמ"א 38 - כמה מבנים במכה יוזמה חדשה בענף חיזוק המבנים: שיפוץ כמה בניינים בו־זמנית, בכפוף להסכמת כל הדיירים, הופך את עבודות הבנייה, ניהול הפרויקט ושיווקו ליעילים ורווחיים יותר ליזמים. אך מה מרוויחים מכך הדיירים? דותן לוי, 33 תגובותלכתבה המלאה

לפי נתוני פיקוד העורף, ל־30% מהאוכלוסייה, 600 אלף בתי אב, אין הגנה של ממ"ד (מרחב מוגן דירתי), מתוכם, 65% מהתושבים חיים ללא מיגון כלל, אפילו לא של מקלט סמוך. אחד הפתרונות המוצעים למיגון הבתים הוא בניית ממ"דים במסגרת תוכנית תמ"א 38 - מה שנותן מענה הן בפני טילים והן בפני רעידות אדמה.

אולם בניית ממ"ד היא פתרון יקר, ותמ"א 38 זוכה להיענות רק באזורים ספורים בארץ. פיקוד העורף מצא כי עלות תוספת ממ"ד ליחידת דיור נעה בין 60 ל־100 אלף שקל, כשההפרשים בעלויות נובעים מהבדלים בתשתיות הבניינים. מכיוון שאי אפשר להסתפק בממ"ד רק ליחידת דיור אחת ויש לבנות תשתיות ממ"ד לאורך כל הבניין, התוצאה היא מיגון יקר מדי - ואטי מדי.

בניין בנפגע מטיל במלחמת לבנון השנייה, צילום:  צבי רוגר בניין בנפגע מטיל במלחמת לבנון השנייה | צילום: צבי רוגר בניין בנפגע מטיל במלחמת לבנון השנייה, צילום:  צבי רוגר

על כן פיקוד העורף ממליץ לקדם את חיזוק המבנים, כולל חלוקת מענקים והלוואות. לפי הערכות, רוב חלקי הארץ יסתפקו בהקלות עקיפות כמו תוספות בנייה של ממ"ד במסגרת תמ"א 38 או פטור מארנונה למשך תקופת הבנייה. רק ב־25% מהמקרים יידרש סיוע ישיר בצורת מענק לתושבים. חישובי פיקוד העורף מצאו כי סיוע של כ־10,000 שקל לכל יחידת דיור, בין שיינתן לדיירים עצמם או ליזמים, בהיקף כולל של 5 מיליארד שקל, יצמצם בתוך 10 שנים את פערי המיגון בתחום המגורים.

בשל העלויות הגבוהות של תוספת ממ"דים החל הצבא לפעול עוד ב־1992 למציאת אופציות מיגון חלופיות, בין היתר על ידי הגדרה מחדש של התקן הקובע את עובי הקירות. במקרים אחרים נבחנים פתרונות זולים יותר שאמנם מספקים מענה לירי טילים, אך לא מגנים בפני רעידות אדמה, למשל מיגון חדרי מדרגות - פתרון שעלותו 13–20 אלף שקל ליחידת דיור. במסגרת זו נערך בשבועות האחרונים באשקלון פיילוט למיגון חדשני של חדר מדרגות בעלות של 7,000 שקל ליחידת דיור, ובראשון לציון מתוכנן מיגון חיצוני בעלות של 14 אלף שקל ליחידת דיור.

ראש מחלקת מיגון בפיקוד העורף, אל"מ רוני סרי, מסביר כי הסבירות שטיל יפגע ישירות בממ"ד היא נמוכה. "תרחיש זה קרה פעם אחת בלבד במהלך מלחמת לבנון השנייה", הוא טוען. "השיקול שלנו הוא למצוא פתרונות חיזוק שיהיו כלכליים, גם אם הדבר בא על חשבון המיגון. ברור לנו שבעת פגיעה ישירה גם קיר עבה יותר ב־20 ס"מ לא יעזור. לכן ניתנת עדיפות למיגון בסיסי שיעזור נגד הדף הטילים".

אל"מ רוני סרי, צילום: יובל חן אל"מ רוני סרי | צילום: יובל חן אל"מ רוני סרי, צילום: יובל חן

תמרוצים עקיפים

לכל זה תצטרף תוכנית נוספת, שקובעת את גובה המענקים וההלוואות בהתאם לרגישות האזור לרעידות אדמה ולסיכון האפשרי לנפילת טילים, כל זאת בהתאמה לפרופיל הסוציו־אקונומי של היישוב. לפי התוכנית יינתן מענק תקציבי בגובה 70% לאזורי סיכון שבהם נכללים היישובים: אור יהודה, בית שמש, בני ברק, חדרה, יקנעם, לוד, רמלה, אופקים, באר שבע, דימונה, ירוחם, קריית גת וקריית מלאכי. מענק תקציבי של 30% בשילוב הלוואה מסובסדת של 40% יינתן לאילת, אשקלון, ערד, שדרות, בית שאן, חצור, טבריה, טירת הכרמל, מגדל העמק, נהריה, נצרת, עכו, עפולה, צפת וקריית שמונה.

שאר היישובים יזכו למענקים עקיפים. למשל, באזור המעגל הקרוב לגוש דן, כמו הוד השרון, ראשון לציון וכן ירושלים, מוצע ליזום תמרוץ עקיף שיאפשר תוספת של יחידות דיור לבנייה. בערים אחרות כמו אשדוד, נתניה, חיפה והקריות, מוצעים פתרונות תכנוניים משלימים כמו "איגרות מיגון", כלומר כספים שיופקדו בקרן מיגון מיוחדת בתמורה למתן היתרי בנייה, וכן קרן איזון ארצית. הצעה נוספת היא כי מינהל מקרקעי ישראל ישווק קרקעות במסגרת מכרזים, והיזמים שיזכו בהם יתחייבו מראש על "עיבוי" מבני מגורים קיימים בשכונות הוותיקות.

אולם לא רק מבני מגורים מעניינים את פיקוד העורף. אם בעבר התייחסותו של פיקוד העורף לנושא המיגון נגעה אך ורק להיבט של חיי אדם, כעת נוגע חלק נרחב מדו"ח ההמלצות למגזר העסקי - ולחיסכון שיגרור אחריו מיגון חלקים נרחבים ממנו.

הצורך בהתייחסות להיבט הכלכלי עלה בעקבות מלחמת לבנון השנייה. נמצא כי במהלך המלחמה הגיעה הפגיעה בתוצר הלאומי ל־0.5%, זאת אף שרק הצפון הוגדר כאזור במצב חירום. הוראות מתכונת החירום הן שעסקים פרטיים לא ממוגנים לא יכולים לפעול בעת מלחמה. "ברור לנו שבמלחמה הבאה העורף יותקף בצורה מסיבית יותר, ולכך אנו נערכים", טוען אל"מ סרי.

"כמו השקעה בביטוח"

על פי חישובי פיקוד העורף, חצי חודש של לחימה כלל ארצית יוביל להפסד של יותר מ־4% מהתוצר הלאומי. כל 1% של תוצר שווה ערך לכ־5 מיליארד שקל, כך שההפסד של המשק עלול להגיע לכ־22.5 מיליארד שקל בתוך כ־15 יום בלבד. "נושא המיגון היה עד כה רק חלק מתפיסת הביטחון, אף אחד לא דיבר על הגנה משיקולים כלכליים", אומר אל"מ סרי. "ההשקעה במיגון היא כלכלית למשק כולו אבל גם לכל גוף עסקי, אפשר להשוות זאת להשקעה בביטוח".

בינתיים, החברות הגדולות נערכות לכל צרה שלא תבוא. הבנקים הגדולים השקיעו במיגון, וחלקם רכשו מיגוניות ניידות שעלות כל אחת מהן כ־40–100 אלף שקל. מיגוניות אלה יובלו על גבי משאיות בעת מלחמה. חברות בינלאומיות מתחום התקשורת וחברות הייטק כמו אינטל ואמדוקס השקיעו בחיזוק המבנים שלהן, זאת כדי לאפשר לעובדים להמשיך להגיע למקומות העבודה. אבל לא רק: מטרת החברות היא גם לשדר לקהילה העסקית, ובמיוחד למשקיעים, כי סניפי החברה בישראל יוכלו להמשיך לתפקד גם בעת נפילות טילים. "חלק מהחברות הבינו כי הפסקת עבודה תגרום להן לנזק כלכלי עצום, ומילות המפתח הן 'רציפות תפקודית'", אומר אל"מ סרי. "אנו צופים כי עם הזמן נראה תוצרי לוואי לנושא המיגון, ועסקים ממוגנים יזכו לפרמיות ביטוח מוזלות".

על פי הערכות פיקוד העורף, עלות המיגון נעה לפי תחשיב של כ־1,500 שקל לעובד. עם זאת, בשלב זה אין למדינה כוונה לתמרץ עסקים בתחום המיגון. מה שכן, פיקוד העורף החל לפעול, לצד הרשויות המקומיות, כדי לאפשר לשירותים החיוניים ביישובים לפעול כרגיל. לצורך כך מופו כל המקלטים ומקומות המסתור ברשויות הציבוריות. על פי תוכנית החירום, מאות מקלטים ברחבי הארץ ייהפכו בעת חירום לנותני שירותים כמו ביטוח לאומי, דואר, לשכות תעסוקה וכדומה.

תגיות

43 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

42.
לשכנע בהגיון וביחד את הממשלה לביצוע יסודי לטווח רחוק למען ילדינו
תסכימו איתי שההצעה של מר אדריכל מחיפה היא הכי טובה שנכתבה פה עד כה . שאומר "שמשרד ממשלתי לשיכון יהרוס שיכון אחר שיכון ויעשה בעצמו פינוי בינוי מטעם המדינה הדבר יתרום גם לתעסוקה והאצת הצמיחה במשק כמו כן יספק פתרונות דיור סבירים לצעירים ויחלץ מאות אלפים ממצב של עוני ודיור נחות. " ההצעה מעולה מכוון שאין בה דופי לתוצאה ולרווח שיתקבל . נכון . ישנו קושי ראשוני להתחיל תהליך/שיטה זו .אבל כמו בכל דבר ישנם חבלי לידה עד עוברים ולומדים אותם. אך רק כך מפתחים ומפתחים והופכים זאת לשיטת עבודה . זהו רעיון שצריך לתת למוחות שביננו ולבעלי הקישורים המתאימים להוביל אותו. אבקש את תגובתכם-רבותי תודה.
יעקב , חיפה  |  12.09.10
41.
תגובה ל-39: המכריח את דיירי הבניין לחתום על תמ"א 38 הוא המטופש !!
לא דייר אחד המונע בחוכמה , דקה לפני הנפילה ובכייה לתמיד , את עורמת תמ"א 38 -הוא המטופש !! אלא להיפך - דווקא אותו דייר אחד מטופש שאיננו מבין דבר , ומהופנט ע"י מומחים לדיבור ושיכנוע, הנשלחים ע"י "יזמים" להשפיע על דיירים חסרי הבנה כמוהו , ונופל ברישתם של הנוכלים המציעים לו עולם ומלואו, בשקר הנוראי שנקרא - תמ"א 38, והוא אח"כ מנסה להכריח את כל דיירי הבניין בתמימותם לחתום ל"יזמים" המרמים אותם, על תמ"א 38, מבלי שהבינו דבר , הוא הכסיל שבחבורה !!!!! בשעת רעידת אדמה קשה, החלקים הישן והחדש , נעים בשונה, ותוספת משקל הקומה שתבנה על הבניין הישן, רק תפיל בענק את החלק הישן "שחוזק" ע"י הקומה שתתווסף !!! די הגיע הזמן שתבינו זאת !!!!! אז לא יהיה את מי לתבוע , משום שחתמתם ל"יזם" ואיפשרתם לו לבנות על הגג !!!!!!!! אסור לתת ל"יזמים" ו"קבלנים" פרטיים להתעסק עם תמ"א 38 !!! יש לאפשר אך ורק - לפיקוד העורף שאין לו שום אינטרס כלכלי להתעשר על חשבון האזרח הפרטי, רק לו מותר יהיה -לחזק לחזק לחזק - את יסודות כל בנייני המגורים הדורשים זאת, ללא תוספות בנייה, ללא ריבים . תמ"א 38 עוד תביא לאלימות קשה ונוראה. מינעו זאת בזמן. על הרשויות לבטל חוק נוראי זה. אם לא , יבוא יום ונשאל עצמינו מדוע ? מדוע חוקקו חוק זה שיביא למלחמות יהודים ולאלימות קשה. עכשיו זה כבר מתחיל .........
פיקוד העורף - רק לחזק לחזק יסודות בניינים !!!  |  11.09.10
40.
תמ"א 38 אל ורק אם המדינה עצמה תבצע ע"י פיקוד העורף, שאז זה יהיה אמין ואמיתי.
אכן חיזוק כל בנייני המגורים צריך להעשות אך ורק , על ידי פיקוד העורף בתשלום המתאים והריאלי. ולא שהמדינה תפיל את זה על האזרח הקטן הפשוט שאיננו מוצא ידיים ורגליים בפרוייקט זה של תמ"א 38 . שהרי בפרוייקט זה קמו אלפי "יזמים" שביניהם המונים שאינם מבינים דבר וחצי הדבר בחיזוקי בניין, מלבד מאשר בלעשוק את האזרח הישיש, העולה החדש, הפשוט והתמים !!! ובצורה זו , הכל יהיה שווה אמין וישר. וכן, קופת המדינה תתמלא בדרך ההגונה ביותר. מצאנו עצמינו עם אין-סוף "יזמים" שעטו על בנייננו וכל אחד מנסה לכפות עצמו על הבניין שלנו וממש בכוח רמאות ואלימות, ולהכריח אותנו לעשות תמ"א 38 איתו. הגענו למצב שלפעמים זה גבל באלימות ופחד אפילו לפתוח טלפון, זה הסתיים בהגשת תלונות על אלימות במשטרה. אנא, מדינה, הניחו לנו בשקט, די מהאלימות של "היזמים". שפיקוד העורף יקח זאת על עצמו.
דייר מאויים  |  10.09.10
39.
סיפורו של דייר אחד
כל כך עצוב שדייר אחד עקשן וטיפש יכול להרוס פרוייקט שלם. כבר 3 שנים אנו מנסים ללכד את התכנית של חיזוק הביניין בתמ"א 38, וכשזו הגיעה לחתימה נתקלנו בדייר אחד שלא מוכן לחתום משיקולים מטופשים. לידיעתכם: החוק הוא שלא ניתן לכפות על סרבנים את תמ"א 38 הכוללת הרחבות. אי לכך כל מה שהממשלה מנסה לקדם בארץ - חיזוק מבנים הוא ברובו פיקציה. לא רוב של 66% ולא של 51% הכל הבל הבלים. דייר אחד מטופש...
ירון , ת"א  |  06.09.10
לכל התגובות