אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הבנקים צמאים לאנשי מקצוע ומנהלים טובים" צילום: אוראל כהן

"הבנקים צמאים לאנשי מקצוע ומנהלים טובים"

לרגל ציון עשור לבית הספר מציג פרופ' בן ציון זילברפרב, דקאן בית הספר לבנקאות במכללה האקדמית נתניה, את התכונות החשובות לבנקאי המתחיל, וממליץ מה לעשות כדי לצחוק כל הדרך לצמרת הבנק

05.09.2010, 08:32 | תומר זלצר

לפני יותר מעשור הגישה המכללה האקדמית נתניה למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) בקשה להקים בית ספר לבנקאות שיעניק לבוגריו תעודת תואר ראשון. במל"ג שמו לב שבתוכנית הלימודים משולבים לא מעט קורסים העוסקים בשוק ההון, ולכן אישרו את ההצעה בכפוף לציון הערה אחת, שהתקבלה במכללה בשמחה: לשנות את שם המסלול החדש ל"בית הספר לבנקאות ושוק ההון".

"יצאנו לדרך עם מחזור ראשון שמנה 40 בוגרים, אבל מאז התייצב המספר על כ־80 בוגרים למחזור", אומר בראיון ל"כלכליסט" פרופ' בן ציון זילברפרב, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, וכיום דקאן בית הספר לבנקאות ושוק ההון במכללה האקדמית נתניה. "אפילו שיכולנו לגדול הרבה יותר לאור הביקוש הרב מצד סטודנטים ללמוד אצלנו, אנחנו מקפידים מאוד על איכות הסטודנטים. בקרוב נגיש למועצה להשכלה גבוהה בקשה לפתוח מסלול לתואר שני בבנקאות, לאחר שזיהינו צורך גדול לכך בקרב הבוגרים".

שוק ההון מעניין אותך?

לימודי הבנקאות ושוק ההון במכללת נתניה, שמחירם כ־ 26,600שקל בשנה, בנויים על שלושה נדבכים: לימודי הכלכלה הבסיסיים (מיקרו כלכלה, מאקרו כלכלה, סטטיסטיקה); קורסים ייחודיים בבנקאות; וקורסים ייחודיים בשוק ההון. בבית הספר מרצים, בין השאר, נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' משה מנדלבאום; ד"ר יובל רבינוביץ', לשעבר מנהל המחלקה הכלכלית של בנק לאומי; ד"ר רון מלכא, שמשמש כדירקטור חיצוני בבורסה לניירות ערך; וד"ר יוסי מעלם, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אנליסט.

פרופ פרופ' בן ציון זילברפרב. "אני עצמי עשיתי שלושה תארים בכלכלה ונהניתי מכל רגע" | צילום: אוראל כהן פרופ

אם אני מתלבט מה ללמוד, למה לבחור במסלול שלכם ולא בלימודי כלכלה רגילים?

"השאלה היא מה היעד שלך, ולפעמים באמת קשה לזהות את זה בגיל צעיר. לימודי כלכלה הם מאוד רחבים ומעניינים. אני עצמי עשיתי שלושה תארים בכלכלה ונהניתי מכל רגע. אז מי שחושב להיות כלכלן, שילך ללמוד כלכלה. אבל אם אתה פותח כל יום את 'כלכליסט', מעניין אותך לקרוא את מדור שוק ההון וכתבות הבנקאות, ואתה מרגיש שזה העתיד שלך - אנחנו הכתובת. בוגר כלכלה מבין את המאקרו של המשק ברמה בסיסית, הוא יכול לנתח ניתוחים כלכליים - אבל הרבה מהז'רגון של שוק ההון ובמיוחד של הבנקאות לא מוכר לו. הסטודנטים שלנו הולכים לקורסי ההכשרה של הבנקים ומתבלטים בהם: כל החומר מוכר להם. נוסף על כך, בסוף השנה השלישית למסלול ניגשים הבוגרים שלנו לבחינות ייעוץ ההשקעות של רשות ניירות ערך, ואחוזי ההצלחה בהן מאוד גבוהים. כך, הם מתחילים את הקריירה עם תואר ראשון - שהוא היום הכרח כדי להיקלט במערכת הבנקאית - ועם רישיון יועץ השקעות, שכמובן מחייב סטאז'".

כישורים פוליטיים אף פעם לא יכולים להזיק

המשבר הפיננסי העולמי ב-2008 שינה את מערך הכוחות בבנקאות העולמית והגביר את כוחה של הרגולציה, שבשנים שלפני המשבר - הלכה ונחלשה. בנקאים רבים בעולם נתפסו כנוכלים וכתאבי בצע ותרמו לתדמית השלילית גם כך של התחום. ועדיין, מקצוע הבנקאי הוא אחד המקצועות המבוקשים ביותר - גם לאחר המשבר.

לדברי פרופ' זילברפרב, "תחום הבנקאות מבוקש, בין השאר, כי הוא מאוד מעניין ומגוון - אפשר לעבוד בצד האשראי, אפשר לעבוד בצד של ניהול השקעות ופיקדונות. אלו עולמות שונים ויש מגוון גדול של תפקידים. לא צריך להתעלם מהדבר הכי בסיסי: השכר במערכת הבנקאית הוא מהגבוהים ביותר במשק. צריך סבלנות, בהתחלה השכר לא יהיה גבוה, אבל עם ההתקדמות הוא יעלה. זהו אחד השיקולים המרכזיים של הסטודנטים".

הבנקים הם ארגונים מאוד היררכיים ופוליטיים, לוקח זמן להתקדם.

"במובן הזה, סבלנות חשובה. לפי ההיכרות שלי עם המערכת הבנקאית, אם אתה איש מקצוע שעושה עבודה טובה - אפשרויות הקידום שלך מאוד רחבות. הבנקים צמאים לאנשי מקצוע ולמנהלים טובים - גם ברמות הביניים וגם ברמות הגבוהות. מובן שכישורים פוליטיים, כמו בכל ארגון גדול, אף פעם לא יכולים להזיק".

חינוך פיננסי להמונים

פרופ' זילברפרב, שמכהן מאז 2006 כדירקטור בבנק דיסקונט, הוא גם חבר בוועדה המייעצת למועצה הלאומית לכלכלה בראשות פרופ' יוג'ין קנדל, שאמונה בין השאר על חשיבה בנושאים כלכליים אסטרטגיים וארוכי טווח. לדבריו, לא די בחינוך כלכלי במוסדות אקדמיים למי שבוחר במקצוע, "יש גם מקום לפתח את ההשכלה הפיננסית של הציבור כדי להפוך אותו לצרכן פיננסי חכם יותר. זהו אחד הדברים שאנחנו מנסים לקדם במועצה הלאומית לכלכלה".

תוכנית ייעודית: סטודנט עובר ושב לבנק הפועלים

במקביל למסלול הרגיל בבית הספר לבנקאות, פועלת גם תוכנית ייעודית לעובדי בנק הפועלים. במסגרת המכינה בפיננסים של בנק הפועלים, נשלחים עובדים למכללה כדי ללמוד: מבוא לכלכלה, מאקרו־כלכלה ומיקרו־כלכלה, יסודות המימון וסטטיסטיקה.

במקביל, בבית הספר פועלת תוכנית ללימודי תואר ראשון מלא לעובדי בנק הפועלים. לדברי פרופ' זילברפרב, "התוכנית מותאמת לדרישות זמני העבודה של הסטודנטים. ועדיין, מדובר בתוכנית מאוד אינטנסיבית. מבין הסטודנטים יש גם אנשים מבוגרים עם משפחות, שהבינו שזוהי ההזדמנות האחרונה שלהם לקבל תואר אקדמי. הסטודנטים האלה הגיעו אלינו סקפטים לגבי יכולת ההתמודדות שלהם עם החומר, ובסופו של דבר הצליחו הרבה יותר מהציפיות שלהם. המחזור השני נמצא בעיצומו ואני מקווה שבנקים נוספים יצטרפו בעתיד".

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
אני לא מאמין במכללות פרטיות שעושות "פקטור" נדיב מדי
קשה לותר על הכנסה של כמעט 27 אלף ש"ח לשנה..כשאין מעבדות וישנם מרצים פנסיונרים ואחרים שמוכנים לעבוד בשכר נמוך בשביל התעסוקה או ה"רקורד" וזו הכנסה יפה מאוד. בעוד שבאוניברסיטה עושים "פקטור" לפי מדדים מאוד ברורים ובמקרים מאוד חריגים במכללות הפרטיות זה הפך לבדיחה וכתוצאה מכך עוברים את הלימודים סטודנטים שאין להם שום מושג בחומר הנלמד. בלי ניפוי מדוקדק בקבלה ובמהלך הלימודים אי אפשר לסמוך על תעודות של מכללות כאלה. ובקשר לבנקים: כמו בכל שוק לא תחרותי, אין להם שום מוטיבציה לקלוט ולקדם עובדים איכותיים. הם מרויחים מצויין גם עם עובדים בינוניים שהתקדמו בזכות קשרים ובזכות ועדי העובדים.
michael , tel aviv  |  02.10.10
23.
בעיית ריכוזיות וועדים
הבנקים בישראל לעולם לא יקלטו לתפיקדי ביניים או לתפקידים בכירים מהשוק האזרחי זאת בשל התנגדות ועדים ופוליטקה מרובה. לדוגמא: מנהל משאבי אנוש של בנק מעולם לא בא מהמגזר התעשייתי וכו יהיה ניסינו אשר יהיה (אפילו לא מחברה פיננסית כמו ביטוח) כנ"ל תפקידי שיווק, מכירות, חשבות וכו'. כך גם לגבי ניהול אחרים וזאת עקב ריכוזיות יתר והתנגדות ועדים המתערבים במינויים. על הנגיד לתת על כך את הדעת.
שי  |  02.10.10
21.
הסבר התואר מול כלכלה ... וכיווני ההתפתחות .
הקורסים הם מאוד דומים לאלה שלומדים תואר בכלכלה , כך שכיוון התתפתחות הוא לא רק לבנק . כיווני התתפתחות הם : מנהל כספים , יועץ השקעות , מנהל תיקים , יועץ פינסיוני , ישנם קורסים בבנקאות שיחודיים למכללה האקדמית בנתניה ... שלומדים גם לעבוד מול המערכת הבנקאית ולא רק איתה , כך שמכירים את המטבע של כל הצדדים . ישנם קורסי בחירה בביטוח . וקורסים במשפטים . היתרון היחידי הינו ... זמן החפיפה לבוגר " בנקאות ושוק ההון " מול בוגר ל"כלכלה" . שכן זמן החפיפה של בוגרי "בנקאות ושוק ההון" הינו קצר יותר מבוגר "כלכלה" . אבל אין זה אומר שבוגרי ה"כלכלה" אינם יכולים להשלים את " פער החפיפה " - הכל תלוי בסבלנות של המעסיק ותקציב זמן החפיפה בשביל להכניס את העובד לעניינים . השם יפה אבל זהו תואר שווה ערך לכלכלה. אני לא הייתי פונה לעבודה בתחום הבנקאות ... אני הייתי כן מתפתח לכיוונים שציינתי כבר . ושואף להגיע ליותר .
רוני , צפון  |  22.09.10
לכל התגובות