אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עו"ד חברות הגז: "למתחרה שלנו ניתן פטור ממס ל-20 שנה, ולנו מייצרים ועדה להעלות את המס" צילום: אלבטרוס

עו"ד חברות הגז: "למתחרה שלנו ניתן פטור ממס ל-20 שנה, ולנו מייצרים ועדה להעלות את המס"

השופט נעם סולברג החליט היום לחשוף את הדו"ח המקורי של IHS בנוגע לתמלוגים. המסמך המהותי שנותר במחלוקת הוא מכתב ההתחייבות של רשות המסים להענקת הפטור ל-EMG

07.09.2010, 19:05 | מארק שון

שופט בית המשפט המחוזי בירושלים נעם סולברג החליט היום (ג') לחשוף את הדו"ח המקורי של חברת IHS בנוגע לתמלוגי חברות הגז הטבעי. חברת IHS ערכה בהזמנת המדינה בחינה של מתווה התמלוגים והמיסוי שהונהג לפני שמונה שנים בישראל והמליצה לשנותו. בלחץ החברות הפועלות בתחום השינוי לא נכנס לתוקף ונותר בעינו עד היום.

המסמך המהותי שנותר עדיין במחלוקת הוא מכתב ההתחייבות של רשות המיסים להענקת הפטור ממס לחברת EMG, ספק הגז המצרי שיוסי מימן הוא שותף בה. השופט קבע כי הוא יכריע בעניין, אך לא ברור מה מסגרת הזמנים להחלטה. 

"אנחנו לא מצליחים להבין איך ייתכן שלמתחרה הראשי שלנו ניתן פטור ממס לעשרים שנה ולנו מייצרים וועדה להעלות את המס, להעלות את התמלוגים, זה עניין של אפליה פסולה ", אמר היום בדיון עו"ד עופר צור המייצג את חברות הגז. "אני לא מבקש פרוטוקולים של דיונים פנימיים, לא מבקש הגיגים של אנשי מקצוע, אני מבקש לקבל את הפטור שנתנה מדינת ישראל למתחרה שלי".

הדיון היה בעתירה של קבוצת דלק, נובל אנרג'י ושותפות רציו חיפושי נפט, לקבל לידן את כל המסמכים המוגשים לידי וועדת ששינסקי הבוחנת את מדיניות התמלוגים בנושא הגז הטבעי.

בהמלצת השופט סולברג חשפה השבוע המדינה את מרבית חוות הדעת שהוגשו לוועדה, ועד לדיון נותר הדו"ח המקורי של חברת IHS, הפטור שניתן על ידי רשות המסים וחוות דעת חיצוניות שזהות הכותבים אינה ידועה בשלב זה. 

עו"ד צור תקף בתחילת הדיון את מהות עבודת הוועדה, וטען כי "ועדת ששינסקי הוגדרה כוועדה ציבורית בלתי תלויה...אבל בעצם הכל ידוע מראש. הוועדה הזאת איננה ועדה ציבורית בלתי תלויה, הועדה הזאת כפי שתוארה על-ידי שר האוצר וגם בתקשורת לא נתכוננה על-מנת לשקול שיקולים אובייקטיבים, אלא היא סוג של וועדה שנתכוננה רק למטרה אחת - להעלות את התמלוגים רטרואקטיבית לחברות הגז וכמה שיותר מהר".

אחת מטענות המדינה נגד חשיפת פטור המס היתה סעיף בפקודת מס הכנסה שקובעת חובת סודיות על הסדרי מס של רשויות המס. עו"ד צור התייחס לטענה ואמר, כי "למסמך הזה אין חיסיון ולא חל עליו חיסיון. כל הפסיקה שהמדינה הביאה מתייחסת לעניינים שבין אנשים פרטיים בינם לבין עצמם, כאשר יש גורם שלישי שמבקש להתערב. ביחסים שבין ספק פרטי למדינה אין חיסיון".

עו"ד צור הוסיף, כי "למה יופלה גז ישראלי לטובתו של גז מצרי, מדוע לכבודן של העותרות הקימו ועדה בעוד שעל גז מצרי לא רק שלא מבקשים לשלם מסים, גם נותנים לו פטור לעשרים שנה".

את עמדת המדינה הציגה עורכת הדין ליאורה חביליו.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
צריך להעלות את המיסים- אבל לא רטרואקטיבית:
לא יתכן שחברה פרטית מבזבזת מאות מיליוני דולרים על חיפושי גז ומשלמת למדינה כדי לקבל היתרים לחפש גז והמדינה כלל לא תומכת בה, ורק אחרי שפתאום מוצאים גז בכמויות גדולות המדינה נזכרת להעלות את המיסים. אולי המיסים הנמוכים הם אחת הסיבות שבגללן החברה הזאת החליטה מלכתחילה לחפש גז? קודם המדינה לא העלתה את המיסים כי חיפושי גז ונפט בארץ היו נראים חסרי טעם ובזבוז של כסף. המיסים הנמוכים הם אחת הסיבות העיקריות שחברות החלו לחפש כאן גז ונפט כי המיסים הנמוכים איפשרו להן להרוויח גם מגילויים מינוריים יחסית. עכשיו, כשכבר גילו מאגרי נפט וגז גדולים- המדינה יכולה להעלות את המיסים, ועדיין חברות נוספות יבואו לחפש כאן כי הפוטנציאל כבר הוכח. אבל להעלות את המיסים על מאגרים שכבר גילו אותם, כלומר רטרואקטיבית- זה אולי חוקי אבל מאוד מסריח ובטח שלא הוגן כלפי החברות.
מישהו , ישראל  |  08.09.10
לכל התגובות