אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בירן נגד בירן: איך יוצאים מהפלונטר?

בירן נגד בירן: איך יוצאים מהפלונטר?

הסכסוך העסקי במשפחת בירן כבר הוביל להתחמשות בעורכי דין, אך התנהלות נבונה בראשית הדרך היתה מונעת את הסאגה

16.09.2010, 08:18 | אריה ליבוביץ'

בעולם העסקים מקובל לומר כי "הדור הראשון בונה, הדור השני מפתח ואילו הדור השלישי הורס". אמירה זו בדרך כלל נכונה, כיוון שבין בני הדור השני במשפחה עדיין יש יחסי קרבה הדוקים ואילו בדור השלישי יחסי הקרבה בין האנשים אינם חזקים מספיק, ולכן "העסקים" והרצונות האישיים גוברים על הקרבה המשפחתית ומביאים בסופו של דבר להרס העסק המשפחתי.

לפי הפרסומים, במשפחת בירן המריבה מתרחשת עוד לפני שהדור הראשון עצם את עיניו, אך נראה שניתן להאשים בכך רק את הדור הראשון עצמו - עו"ד שרגא בירן. על פי הפרסומים, בנו יפתח בירן, שמחזיק ב־20% מן האימפריה המשפחתית, החל לחשוד כי האב אינו מגלה את כל עסקיו, והשקיפות העסקית אינה מלאה. יפתח החליט להציב אולטימטום לאביו: או שהאב יקנה את מניותיו בעסק או שיבחר להגדיל את רמת השקיפות בניהול העסק המשותף.

המוקש הראשון: חלוקת הירושה בטרם עת

 

שרגא בירן חילק עוד בחייו את "הירושה", תוך מתן 20% מן האימפריה לכל אחד משלושת ילדיו ובכך למעשה טמן את המוקש הראשון לסכסוך שהתגלע עכשיו.

אנשים אמידים רבים טועים לחשוב, כי אם הם רוצים "לבנות" את ילדיהם כמנהלים של העסק המשפחתי עליהם להעביר חלק מן הירושה - העסק - עוד בחייהם לבעלות ילדיהם. אלא שמדובר בטעות שלא ניתן לחזור ממנה לאחור. פעמים רבות מעשים אלו הם המקור לסכסוכים משפחתיים גדולים, כיוון שהילדים סבורים שהאב המזדקן לא מעודכן ופוגע בעסק.

לעתים, הנטייה בקרב אנשי עסקים אמידים היא להבטיח לבן חלק מן הירושה עוד בחייו של בעל העסק, כדי לתת לו תחושת שותפות והרגשה שהוא בונה את העסק עבור עצמו. הדרך הנכונה לממש זאת היא להשאיר את האפשרות לשלוט בנכסים אלו בידיו של המוריש עד ליום מותו.

הפתרון: העברת מניות העסק לנאמנות

 

פתרון פשוט יכול להיות שימוש בנאמנות או ישות משפטית הדומה לה. כך לדוגמה, איש עסקים אמיד הסבור שכדי למנוע סכסוכים משפחתיים עליו להעביר לפחות חלק מן הבעלות בעסק לילדיו, יכול להעביר את מניות העסק לידי נאמנות, אשר מקבלת הוראה להעביר את המניות לילדיו רק לאחר מותו. הוראה זו יכולה להיות גם בלתי חוזרת. בדרך זו מקבלים הילדים ודאות באשר לחלקם בעסק המשפחתי לאחר מות האב - המוריש, אך במשך כל ימי חייו של אותו אדם הוא עדיין נותר בעל השליטה במניות אלו ובעסק שלו ואין הוא צריך לחשוש מסכסוך משפחתי.

העברת עסק לדור הבא ללא תכנון מראש אינה מהלך פשוט, וחלוקת מניות/אחוזים סתמית בין היורשים עשויה גם היא להביא לפגיעה קשה ביכולתו של העסק להצמיח פירות לשאר בני המשפחה בדורות הבאים. לא לכל ילד יש הרצון והכישרון לנהל את העסק המשפחתי, וניהול משותף עשוי להביא ליצירת סכסוכים שיקרעו את המשפחה. תכנון נכון של העברת העסק המשפחתי על ידי שימוש בכלים משפטיים וחברתיים שונים צפוי לפתור את כל הבעיות הללו.

עו"ד אריה ליבוביץ, מומחה בתחום ניהול נכסי משפחות,ונשיא חברת הנאמנויות הבינלאומית Ocean 

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
האם האופורטוניזם מנצח?...זה נפלא, כמו ששרגא בירן מאמין. בירן שמציג עצמו כסוציאליסט
בעולם קפיטליסטי(=או משהו כזה)...כתב בספרו, שאופורטוניזם היא תכונה נאצלת. אז כמובן שאני לא בקיא במתרחש באימפריה, אבל בהחלט יתכן ש"במלחמה כמו במלחמה". והכיצד הוא לא החתים את אשתו השניה על הסכם ממון?...לך תדע. ואגב, לדעתי, לבן יש בהחלט זכויות ברכוש שאביו משאיר...וכי אדם לא סתם "מזריע", וזהו...האחריות שלו היא לכל אורך הדרך. ולרוב, מה שהאב מבשל...זה מה שהוא מקבל.
מקיוואלי  |  27.09.10
6.
עוד בירן
הבן במקרה הזה לא אשם.אשתו של בירן הראשונה פרופ שושנה בירן נפטרה .היתה אשה מדהימה ואהבה שררה בבית עם הילדים המוכשרים.לאחר מספר שנים עוד בירן התחתן שנית ולאשתו יש שני ילדים.הוא רוצה להבטיח לה להמשך חייה .ואז רוב הרכוש מועבר לה.פה הענין.הבן המדובר עובד יום ולילה מאד קשה ולא פונק וחי בצניעות.
ארנה , ירושלים  |  19.09.10
5.
מסכים לחלוטין עם אזרח א'- הבן פשוט לא יאמן
אזרח א' צודק בכל מילה. ורק לחדד את הדברים. לפי התקשורת, הבן מעולם לא עבד בעסק של אביו (לא במשרד עורכי הדין ולא בנדל"ן וכיו"ב), אלא עובד כפסיכיאטר. כלומר אין לו אפילו תרומה עקיפה כלשהיא לעסק. ולמרות זאת הוא תובע היום מהאב, שבנה במו ידיו את העסק, והעניק לו 20% מהעסק עוד בחייו, בגין "העדר שקיפות". תגיד תודה שנתנו לך 20% מעסק שלא תרמת לו כלום, ותהיה עשיר לכל ימי חייך. כנראה שלעולם לא אבין את החמדנות האנושית וכנראה שלעולם לא אהיה ממש עשיר.
דורון  |  16.09.10
לכל התגובות