אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיקרוסופט מיישרת קו: הצצה ראשונה לאקספלורר 9

מיקרוסופט מיישרת קו: הצצה ראשונה לאקספלורר 9

מתיחת פנים מקיפה בעיצוב, שיפורי ביצועים משמעותיים ותאימות לתקני הפיתוח המתקדמים הופכים את הדפדפן של מיקרוסופט, בפעם הראשונה זה שנים, לדפדפן מהשורה הראשונה

16.09.2010, 14:40 | אבנר קשתן
גרסת הבטא הראשונה של אינטרנט אקספלורר 9 מציגה מתיחת פנים רצינית לדפדפן הנפוץ ביותר בעולם. השיפורים בדפדפן של מיקרוסופט שואבים השראה מכרום ומפיירפוקס, ומשלימים יכולות אשר היו חסרות במשך שנים. הדפדפן החדש מציג ביצועים טובים יותר, וכן נוספה לו תמיכה ביכולות מתקדמות של HTML5, CSS ותקני פיתוח מודרניים אחרים.

שקוף וצפוף

הדבר הראשון שבולט בדפדפן החדש הוא ממשק המשתמש המעודכן, אשר כמו גרסת הבטא החדשה של פיירפוקס, מעתיק אלמנטים רבים מכרום של גוגל, עם כמה החלטות עיצוביות משל עצמו. מסגרת הדפדפן שקופה מאוד, ושמה את הדגש על האתר ולא על המסגרת. שורת התפריטים צומצמה, כמו בכרום או ספארי, לכפתורים בודדים בקצה הימני של המסך, כשכל התפריטים מרוכזים תחת כפתור אפשרויות ראשי, נוסף לכפתור מועדפים וכפתור עמוד הבית.

מיקרוסופט החליטו גם לאמץ את תיבת הכתובות של כרום, המתפקדת גם כתיבת חיפוש כשכותבים סימן שאלה בתחילת הטקסט. ההחלטה לוותר על תיבת חיפוש ייעודית חוסכת מקום ועומס בתצוגה, אבל עשויה לבלבל אנשים שהתרגלו לתיבת החיפוש הקיימת בדפדפן מאז גרסה 7 שיצאה ב-2006.

העתקה נוספת מכרום הוא מסך הבית, שדומה באופן בולט למסך הבית של כרום המציג את האתרים האחרונים והפופולריים שהוצגו. המסך עדיין גס ומכוער, אבל לאור ההשקעה בשאר ממשק המשתמש, ניתן להניח שהוא יעודכן לפני שהגרסה הסופית תגיע למדפים.

מסך הבית החדש. דומה באופן חשוד לכרום מסך הבית החדש. דומה באופן חשוד לכרום מסך הבית החדש. דומה באופן חשוד לכרום

נקודה אחת שבה IE9 נבדל משאר הדפדפנים בשוק היא ההחלטה לשלב בין שורת הכתובת ושורת הלשוניות (טאבים). המשמעות היא שכל ה-Chrome של הדפדפן (כלומר, החלקים הפונקציונאליים, לעומת התוכן) מרוכזים באותה שורה ומשאירים מקום לתוכן, אך ההרגשה שמתקבלת היא של צפיפות, בעיקר למי שפותח יותר מאשר טאב אחד או שניים.

שינוי נוסף בדפדפן הוא ביטול הפס הצהוב המופיע בראש העמוד כדי להתריע על בעיות, ואשר מזויף בקלות על ידי אתרים זדוניים, והחלפתו בהודעה הקופצת בתחתית הדף.

תקנים וביצועים: ציונים גבוהים ברוב המבדקים

השיפור הגדול ביותר בדפדפן, לדעתם של גולשים רבים ומעצבי אתרים, הוא התמיכה בתקני אינטרנט מודרניים, כגון HTML5, CSS 3 ואחרים, כפי שמתבטא בציונים גבוהים במבדקים כמו ACID3 (שבו קיבל 95 מתוך 100) מבדק CSS3 Selectors (שם הוא זכה ל-574 מתוך 574), אם כי במבדקים אחרים, כגון HTML5Test.com, הדפדפן הוציא ציון של 96 מתוך 300 בלבד, לעומת 207 לבטא האחרונה של פיירפוקס ו-231 לבטא של כרום.

למרות זאת, הרחבת התמיכה של IE9 בתקנים כמו HTML 5 Canvas תאפשר למפתחי אתרים להסתמך על כלי פיתוח חדשים, אשר יאפשר פיתוח אפליקציות ווב חדישות הנתמכות על כל הדפדפנים כולל אלו בסמארטפונים, בלי להסתמך על פלאש ותוספים אחרים, ואפילו המגיבים בבלוג הרשמי של IE9, שם לרוב מתקבצים המתנגדים הרועשים ביותר של מיקרוסופט, נאלצים להודות שמיקרוסופט שיפרה משמעותית את תמיכתה בסטנדרטי הפיתוח המקובלים, גם אם היא עדיין מפגרת אחרי המתחרות.

IE9 כולל גם תמיכה בהאצת חומרה גרפית, כלומר שימוש במעבד הגרפי של כרטיסי המסך לביצוע חלק מפעולות התצוגה של הדפדפן כדי לקבל שיפור משמעותי בביצועים של אתרים כבדים, כמו גם ניצול של פחות זמן מעבד. אפליקציית הדוגמה של מיקרוסופט, FishIE Tank, מספקת דוגמנ מלאכותית לשיפורי הביצועים, אך גם בגלישה רגילה השיפור במהירות הגלישה מורגש, וכן נצפה שיפור במהירות התגובה של ממשק המשתמש, אשר סובל פחות מהאיטיות של הגרסאות הקודמות. עם זאת, אתרים כבדים עדיין מאיטים את הדפדפן ואת המחשב כולו, ויש לקוות כי הדבר יתוקן עד הגרסה הסופית.  

FishIE Tank: הכל כתוב ב-HTML FishIE Tank: הכל כתוב ב-HTML FishIE Tank: הכל כתוב ב-HTML

IE9 מוסיף גם עוד חידוש אחד שהוא לא רק מתיחת פנים לממשק או יישור קו מבחינת ביצועים, והוא התפיסה שאתר אינטרנט לפעמים מתפקד כאפליקציה לכל דבר, והיינו רוצים להתייחס אליו ככזה במערכת ההפעלה. ב-IE9 ניתן לגרור אתר אל שורת המשימות (Taskbar), והוא יקבל מעמד של אפליקציה עצמאית, אשר נפתחת ונסגרת בנפרד משאר חלונות הגלישה, ואפילו מתאימה את ממשק המשתמש לצבעים הבולטים באתר, על מנת להבדיל בין החלונות.

באותם "חלונות אפליקציה", לעומת חלונות הגלישה, מגוון התוספים לדפדפן מנוטרלים, כדי לשים את השליטה כולה בידי האתר, ולא התוספים. הרעיון מעניין, והוא מטופל בצורה מקיפה יותר מאשר ה-Pinned Tabs של כרום או ה-Application Tabs של פיירפוקס, השואפים למודל דומה, אך הבחירה בגלישה ללא תוספים יכולה להיות מעצבנת למי שרגיל להשתמש בתוספים לשיפור הגלישה, וזוכה גם להתנגדויות מצד גולשים בבלוג הרשמי.

אתר כלכליסט כאפליקציה. אפילו החיצים לבשו אדום אתר כלכליסט כאפליקציה. אפילו החיצים לבשו אדום אתר כלכליסט כאפליקציה. אפילו החיצים לבשו אדום

האם לשדרג

IE9 עושה רושם של צעד גדול קדימה למשתמשי אקספלורר בכל מה שקשור לביצועים ולתמיכה באתרי HTML5 מודרניים, ההולכים ומתפשטים. גרסת הבטא הראשונה עדיין לא יציבה לחלוטין, ולא מומלצת למי שלא מרגיש צורך להתנסות בתכונות החדשות ביותר. מומלץ לחכות לגרסה הסופית, שכנראה גם תשדרג אוטומטית את IE8.

האם לעבור

משתמשי פיירפוקס, כרום וספארי ימצאו הרבו פחות סיבות לעבוד, שכן הרבה מהשיפורים בגרסה הזו רק מיישרים קו עם תכונות שהיו קיימות כבר זמן מה בדפדפנים אחרים, וגרסאות הבטא האחרונות שלהם ינסו להתחרות גם בחידושים המקוריים יותר של אקספלורר. עם זאת, לכשתצא הגרסה הסופית של IE9, היא ככל הנראה תהיה חלופה סבירה לחלוטין לאותם דפדפנים, ולא ברירת מחדל אך ורק במחשבים בהם לא מותקן שום דבר אחר.

להורדת גרסת הבטא של אינטרנט אקספלורר 9

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
זה יישור קו זה? זה שורה ראשונה? זה נראה עקום לגמרי:
טוב, זה נראה קצת יותר טוב מאקשפלורר 8, אבל עדיין זה נראה כמו הראש של סטיב (באלמר, לא הסטיב ההוא). זה עקום לגמרי: למה כל הכפתורים כאלה ענקיים? למה הטאבים כל כך גדולים? למה הכפתורים כל כך מכוערים (וגדולים)? למה זה נשמע כמו השאלות של כיפה אדומה (ומי הזאב הרע)? ושאלת השאלות: למה זה נראה כמו גרסא ישנה (מאוד) של פיירפוקס? אם כבר "מושפעים" (לא נעים לאמר "מעתיקים") מכרום ומספארי, אז למה לא להעתיק עד הסוף? למה להעצר באמצע? יש את כרום. יש את ספארי, יש, אם אתם מתעקשים, גם את פיירפורס. כולם נראים ועובדים הרבה יותר טוב ומהר מאקשפלורר, לכולם יש הרחבות מועילות, כולם חסכוניים יותר במשאבי מערכת וכולם גם קיימים גם לווינדוז וגם למקינטוש (ונחשו איפוא הם עובדים יותר טוב). זה שורה ראשונה זה? זה נראה כמו השורה הראשונה בכנס האחרון של החיזבאללה אצלנו: מזיע, מתלהם, ולא מגולח. בעצם, כל מיקרוסופט נראית ככה עכשיו.
דרום לבנון , צפון ישראל  |  19.09.10
10.
נו באמת
למספר 9. כל שאר הדפדפנים מפותחים כולם לXP ורצים יפה מאוד. כל שאר התוכנות גם כן. השאלה היא, למה שהם לא יפתחו לXP? והתשובה ברורה, הם רוצים שאנשים ישדרגו. 50% עדיין משתמשים בXP (אם לא יותר), מייקרוסופט פשוט בוחרת להתעלם מהם ולהשאיר אותם עם דפדפן פרוץ שלא תומך בסטנדרטים, ויותר מזה, את השוק מאחור שוב לעוד כמה שנים עם דפדפן שלא תומך בכלום. ובקשר לכתבה. מייקרוסופט אומנם מיישרת קו, אבל הדפדפן עדיין לא בשורה הראשונה. כשהוא ייצא, הוא כבר יהיה בשורה השנייה, אם לא בשלישית. מישהו טרח לבדוק מה הפיצ'רים החדשים בדפדפנים המתחרים? מה עם התקנה של תוספים ללא ריסטרט? מה עם ניהול הטאבים החדש של פיירפוקס? אקספלורר 9 יהיה מיושן ביום שבו הוא יצא.
אור , מרכז  |  16.09.10
8.
קודם כל לרוב האנשים משהו כמו 70% יש xp
ועוד רבים אחרים של אפל וגרסות אחרות מה שאומר שממש אין הרבה על וינדוס 7 דבר שני אני אומר לכולכם אני משתמש בכרום בהתחלה לא רציתי לעבור אבל אחרי שעוברים אני אומר לכם פשוט מתרגלים דפדפן מספר אחד ועוד יגיע רחוק לפני כמה ימים התקנתי את גרסה 6 לא שינוי גדול אבל בכל זאת בהרבה על IE וגם על פייר תאמינו לי כרום מספר 1 !!
דניאל  |  16.09.10
לכל התגובות