אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בין נתב"ג למגדל אור: על העיוורון של המדינה צילום: אלעד גרשגורן

בין נתב"ג למגדל אור: על העיוורון של המדינה

עובדי עמותת מגדל אור נלחמים חודשים כדי שהמדינה תעביר 2.5 מיליון שקל לטובת כספי הפנסיה שלהם. לעובדי רש"ת לקח 7 שעות של השבתת נתב"ג כדי לקבל הבטחה על 2.5 מיליארד שקל. נשיאת המחוזי: "על המדינה לדאוג לעובדי העמותה"

20.09.2010, 09:55 | מיקי פלד

ביום שלישי שעבר, בזמן שבנתב"ג ניסו לסיים את העיכובים מהשביתה שהתרחשה יום לפני, הגיעה אל בית המשפט המחוזי בחיפה קבוצת עובדים בעמותת מגדל אור יחד עם כמה עיוורים. העובדים רצו לדעת מה יחליט בית המשפט על גורל העמותה ומה יהיה על כספי הפנסיה שלהם, שלטענתם מעולם לא הועברו לקרן, אף שנוכו משכרם. בעוד 1,500 עובדי נתב"ג דרשו מהמדינה להבטיח את גורל 2.5 מיליארד השקלים של הפנסיה שלהם, 35 המורות השיקומיות של מגדל אור רצו לראות האם משרד הרווחה ימצא 2.5 מיליון שקל כדי להבטיח את זו שלהם. התשובה היא שלא.

ההבדל בין שני הגופים הוא ברור - עובדי רשות שדות התעופה הם גוף חזק מאוד שיושב על השאלטר הכי רגיש בישראל ומגובה על ידי יו"ר ההסתדרות עופר עיני. 100 עובדי מגדל אור, בהם גם מורות השיקום, הם לכל היותר השאלטר של 140 העיוורים העובדים במפעל השיקום של העמותה ושל כמה עשרות העיוורים הנוספים שמטופלים על ידיה.

שביתה של שבע שעות בנתב"ג הספיקה למדינה לרוץ לרשות שדות התעופה עם הבטחה לשיפוי בהיקף של 5 מיליארד שקל, אם תידרש זו לפצות את תושבי עוטף נתב"ג בשל הרעש. עובדי מגדל אור, לעומת זאת, יצאו למאבק בעקבות גירעון של 10 מיליון שקל שאליו נכנסה העמותה, מתוכם 8.5 מיליון שקל לעובדים, כש־4 מיליון שקל הם חובות על פנסיה ופיצויים של מורות השיקום. מאז חודש ינואר העובדים לא מקבלים את השכר שמגיע להם, לא יודעים מה יקרה עם הפנסיה שלהם, ונראה שהפתרון עוד רחוק.

"אנחנו לא יכולות לשבות ולסגור הכל, כי עכשיו זו התקופה שבה מכינים את הסטודנטים העיוורים ללימודים באוניברסיטאות. אנחנו כן משבשות קלות את ההכשרה של מורות השיקום החדשות, אבל לא יותר מזה בשלב זה", אמרה ל"כלכליסט" ג'קי לנדאו, יו"ר ועד מורות השיקום של העמותה. המוצא שנראה כרגע הוא שהעמותה תפורק, ומי שתיקח על עצמה את הפעילות היא קרן רש"י.

העובדים, מצדם, יוכלו לקבל במקרה כזה מהביטוח הלאומי חלק מהכספים המגיעים להם. הבעיה היא שהביטוח הלאומי יוכל לשלם לעובדים רק עד 100 אלף שקל לכל אחד מהם, בעוד שלדברי לנדאו, החובות למורים השיקומיים גדולים הרבה יותר ומגיעים ליותר מ־4 מיליון שקל בסך הכל, כולם כספי פנסיה ופיצויי פיטורים. הביטוח הלאומי ישלם מחצית מכך, אבל מה עם שאר הכסף?

מנכ"ל משרד הרווחה נחום איצקוביץ' אומר כי הוא ביקש את אישור האוצר להעביר 2.5 מיליון שקל מתקציב משרדו לטובת כיסוי הגירעון של העמותה, אבל באוצר סירבו להצעה. "בגלל חשיבותו של הנושא הזה, אנחנו עושים מאמצים מאוד גדולים להביא לפתרון טוב. קרן רש"י נאותה לבחון את האפשרות להיכנס בנעלי מגדל אור ולהפעיל את היחידות השונות של העמותה, ואני מקווה שזה יהיה הפתרון. במצב הנוכחי המענה הסופי הוא בידי בית המשפט, ואני מקווה שנצליח לשכנע שההסדר עם קרן רש"י הוא הטוב ביותר שאנחנו יכולים להגיע אליו".

אם לא יימצא תקציב, מורי השיקום יאבדו חלק גדול מהפנסיה שלהם. נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה, בלהה גילאור, כתבה בהחלטתה כי "גם אם אין המדינה אחראית לכישלון התפעולי שבניהול העמותה והגירעון בסך של כ־10 מיליון שקל, על המדינה לדאוג להבטחת כיסוי של כ־2.5 מיליון שקל מעבר לכספים שישולמו לעובדים על ידי הביטוח הלאומי, שכן הסכום האמור זניח ממקורות המדינה באשר הם, ולא רק מתקציב משרד הרווחה והשירותים החברתיים".

 

"התנהגות החותרת תחת חובת המדינה להגינות"

בהחלטתה כתבה עוד השופטת כי משרד הרווחה מוכן שהעובדים ימשיכו בעמותה לאחר שתקום מחדש רק אם הם ייכנסו להסדר הבראה, שבמסגרתו יוותרו על חלק מכספי הפנסיה שלהם. הנשיאה גילאור קבעה, ש"אין להתנות את מתן השירות החיוני בוויתור כפוי מצד העובדים על זכויות לגיטימיות שלהם, המוגנות מכוח החוק. השירות החיוני של סיוע לאוכלוסיית עיוורים הוא שירות העומד בפני עצמו, וככזה הוא מצדיק הגנה. אין המדינה יכולה לספק שירות ציבורי שאותו היא מוצאת חיוני, ובמילים אחרות – לקדם מדיניות, תוך שהיא מציעה לעובדים הסדר פוגעני ולא הוגן שללא קבלתו 'ייענשו' העובדים בהפרטה בכוח של שירותי העמותה. התנהגות שכזו חותרת תחת חובתה הבסיסית של המדינה לנהוג בהגינות כלפי אזרחיה". איצקוביץ', לעומת זאת, טוען כי הסדר שכזה לא הוצע לעובדים מטעם המשרד.

השופטת הוסיפה כי "העובדים נמצאים למעלה משנה במשבר מתמשך ומאז ינואר 2010 לא קיבלו את שכרם, למעט תשלום חלקי אחד שהושג על ידי המנהל המיוחד לאחרונה. זעקתם של אלו ביחד עם העובדים לא נשמעה, בוודאי שלא כמו זעקות אחרים שיש בכוחם לעצור המראת ונחיתת מטוסים".

מהאוצר נמסר בתגובה: "האוצר נענה לבקשתו החריגה של מנכ"ל משרד הרווחה והעמיד לעמותה מקדמה בסך של 500 אלף שקל על חשבון שנת 2011. העמותה קרסה בשל ניהול כושל, ועל משרד הרווחה למצוא תחליף לשירות ולא לשלם מכספי הציבור חובות של גוף שקרס".

קרן רש"י - מאות מיליוני שקלים בשנה לחינוך ולרווחה

קרן רש"י, ששמה מוזכר כמי שעשויה להיכנס לנעליה של עמותת מגדל אור, היא בין הקרנות הגדולות והמשמעותיות בישראל בתחומי החינוך והרווחה. העמותה מקבלת תרומות מקבוצה של יהודים עשירים בחו"ל, שמרכזם בצרפת. הקרן הוקמה על ידי גוסטב לוואן, יהודי צרפתי ובעליה של חברת המים המינרליים פרייה, שנפטר לפני כשנתיים.

 

ב־2008 הוציאה הקרן 662 מיליון שקל על פעילויות שונות, רובן מבוצעות על ידי עמותות משנה כמו עמותת יעדים לצפון או בית יציב. מנהל העמותה הוא אלי אלאלוף, ובוועד המנהל שלה חבר, בין השאר, זוכה פרס נובל לכימיה, פרופ' אהרון צ'חנובר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
האדונים איצקוביץ, אליישר וקורסייה, עדיין לא לוקחים אחריות! כמה זמן עוד נדרש?!
למרות הדברים הברורים של השופטת. הם מסתתרים מאחורי משפטים נבובים כמו "עושים את מירב המאמצים" אבל עובדה: לא הביאו את הכסף! השופטת מטילה עליהם את האחריות, חד משמעי ולא משתמע לשתי פנים, אבל הם בשלהם... אז שיהיה ברור: עד אשר העובדים לא יזכו להחזר מלא של החוב, לא איצקוביץ, לא אליישר ולא קורסיה - לא עשו את "מירב המאמצים"! עליהם כנראה להתאמץ יותר.
שוש  |  23.09.10
2.
ניהול כושל???
עפ"י משרד האוצר: "העמותה קרסה בשל ניהול כושל, ועל משרד הרווחה למצוא תחליף לשירות ולא לשלם מכספי הציבור חובות של גוף שקרס". אין דבר בוטה וחזירי יותר מלהגיד משפט שכזה. מדינה אמורה לטפל היכן שיש כשל שוק ולא לפטור אחריותה תחת האמירה: "ניהול כושל". שירות לעיוורים הוא לא גוף פרטי למטרות רווח. לא היה ולא יהיה. ולכן לעולם לא יהיה ניהול מצליח/ רווחי, אלא על חשבון השירות והלקוחות. ביזיון שפקידי האוצר מצפים שכך יהיה ומתנהגים במדינה כאילו היו גוף פרטי שלהם למטרות רווח. בלא אחריות לאזרחים ולעובדים. ואין מי שיתקן עוולה ובורות שכאלו!!!
מעין , ירושלים  |  20.09.10