אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלי כוח זה לא יילך צילום: shutterstock

בלי כוח זה לא יילך

ג'פרי פפר, מומחה לניהול, יודע מה אתם צריכים לעשות כדי להצליח בקריירה. ולא מדובר רק בעבודה קשה

25.09.2010, 08:03 | סוכנויות הידיעות

חשבתם שכל מה שצריך כדי להצליח בקריירה זו הרבה עבודה קשה? ג'פרי פפר, מרצה להתנהגות ארגונית בביה"ס לניהול של אוניברסיטת סטנפורד, סבור אחרת.

בספרו האחרון, "עוצמה: למה לחלק מהאנשים יש ולחלק אין" (Power: Why Some People Have It and Others Don't), פפר טוען כי התפישה של מקום עבודה ללא היררכיה היא שטותית, וכי כדי להצליח בעבודה צריך, בראש ובראשונה, להפגין עוצמה.

למה כתבת על עוצמה?

פפר: "אני תמיד מחפש תופעות החשובות להבנת ארגונים, אבל כאלה שלא כותבים עליהן. באופן מפתיע יש פחות מחקרים על עוצמה ממה שניתן היה לצפות.

"ועוצמה טובה לנו! אפשר לתרגם אותה לכסף. אפשר להשתמש בה כדי לגרום לדברים להתרחש. לפי מחקרים של מייקל ממוט ואחרים, עוצמה בסביבת העבודה מאריכה את חייכם".

מה אפשר לעשות כדי לשפר את העוצמה בעבודה?

"הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להגביר את המודעות. מה הופך שחקן בייסבול לחובט נפלא? פרשני ספורט נוטים לומר, "הבחור הזה ממש רואה את הכדור". חלק מזה זו פשוט מודעות, התכוננות להתרחשויות והתבוננות סביב.

"התכונות שנראה כי קשורות לעוצמה נכנסות לשתי קטגוריות: רצון ומיומנות. הרצון הוא מנוע, אנרגיה ושאפתנות. מיומנות היא רגישות לאחרים והבנה של המניעים שלהם. עליכם להעריך את עצמכם, או שהעמיתים שלכם יעריכו אתכם, ולשאול, "האם אני מוכן/ה לעשות את מה שדרוש כדי לחזק את התכונות החלשות שלי?" לאחר מכן תכינו תוכנית פיתוח אישית".

מה עוד?

"אפשר ללמוד אסטרטגיות כמו נטוורקינג. קית' פרזי, גורו השיווק הידוע, אמר פעם לכיתה שלי, ובצדק, שאתם לא אחראים להצלחה שלכם. השאיפות והעבודה הקשה שלכם לא יגרמו לכם להצליח. מה שיגרום לכם להצליח הוא האנשים למעלה, שיש להם השפעה על הקריירה שלכם. התפקיד שלכם הוא לגרום להם לרצות להפוך אתכם למצליחים. חלק מזה קשור לעבודה קשה וביצועים טובים - אבל חלק מזה דורש גיבוש מערכות יחסים טובות אתם. משום כך, אין די רק בעבודה קשה.

"טקטיקה נוספת שאני חושב שאנשים לא מנצלים מספיק היא בקשת עזרה. אנשים לא מוכנים לבקש. פרנק פלין וקולגה שלו, ונסה לייק, כתבו מאמר נפלא, "בקשו - וסביר להניח שתקבלו עזרה". המטרה של המחקר שלהם היא להראות שאנשים לא מעריכים כראוי את רצונם של אחרים להגיש עזרה, גם אם מדובר בדברים קטנים יחסית. וכך, אנשים לא מבקשים מספיק. בקשו מאנשים להדריך אתכם, בקשו את עצתם, בקשו עזרה במגוון דרכים. זה יכול לעזור לכם לבסס מערכות יחסים טובות עם אנשים במעמד גבוה.

"אז שאלו את עצמכם, איך אתם מעבירים את הזמן? האם אתם מקדישים זמן לפעילות שיש בה מינוף רב? האם אתם מקדישים את זמנכם לדברים שגורמים לכם לבלוט? רובנו, במבט לאחור, מבינים שאנחנו מבזבזים הרבה מאוד מהזמן שלנו על פעילויות בדרג נמוך שלא באמת מניעות אותנו קדימה".

מהי הטעות הגדולה ביותר שאנשים עושים כשזה מגיע להשגת כוח? 

"אני רואה הרבה אנשים שמוותרים ביודעין על ההזדמנות לצבור כוח על ידי אמירות ברוח, "אני לא אשחק את המשחק הזה, אני לא הולך להתחנף לאנשים רק משום שהם יכולים לעזור לי, אני לא צריך לעשות את זה". מדובר בסירוס עצמי. אם אתה מחליט שישנם דברים שאתה לא רוצה לעשות, אין בעיה. אבל דעו את הוויתורים שאתם עושים בכך. אם אתה אומר לעצמך, 'אני הולך לצבור כוח, אבל אעשה זאת בדרך שלי' - זה כמו לומר 'אני הולך לשחק פוטבול, אבל בלי קסדה ומגיני ברכיים'. אתם לא תהיו מצליחנים. אתם לא חייבים לשחק את המשחק, אבל אם אתם בוחרים לשחק את המשחק - תצטרכו להבין את החוקים".

מהו נתיב הכוח הטוב ביותר במקום העבודה?

"כדאי להתחיל בנקודה הנמוכה ביותר של חטיבה שהולכת להיות עוצמתית, כזו שנוגעת בהרבה נושאים ומשפיעה על החלטות חשובות. אתם צריכים להתמודד עם האתגר הנוכחי הגדול ביותר של הארגון.

"בספר, אני מספר את סיפורו של זיה יוסוף, שהיה במידה רבה הראשון שהקים את פונקציית התכנון האסטרטגי של חברת התוכנה הגרמנית SAP. במסגרת העבודה הזו, הוא נפגש עם חברי ההנהלה הבכירה של החברה. ואולם מאחר שהוא הקים פונקציה חדשה, לא היתה לו הרבה תחרות. כשאתה נכנס לחטיבה שהיא כבר בעלת כוח רב, קרוב לוודאי שתקבל משכורת גדולה יותר - אבל שם גם נמצאים כל הכישרונות.

"חשבו על הקריירה שלכם כמו שאתם חושבים על התחלת עסק חדש. הרבה יזמים שינו שווקים וקטגוריות של מוצרים, ואתם יכולים לקבל הזדמנות כזו בתוך הארגון על ידי הוספת כישורים יזמיים".

מדוע אנשים שמנסים להתברג לעמדות מפתח לא משקיעים יותר בחיפוש ההזדמנויות הללו?

"אני חושב שאנשים נמנעים מנטילת סיכונים. ובדיוק כפי שהם נמנעים מכך בפתיחת חברות חדשות, הם עושים זאת כשזה מגיע לקריירה שלהם. האירוניה היא שאנשים זהירים מאוד לגבי נטילת סיכונים בתחילת הקריירה שלהם, אבל מאוחר יותר, כשהם נהפכים למצליחנים, הם מתחילים לנקוט כל מני דפוסים התנהגותיים של נטילת סיכונים. כמו דניס קוזלובסקי מטייקו, שהתקין לעצמו במשרד וילונות אמבטיה מזהב ב-6,000 דולר. הזמן ליטול סיכונים הוא בתחילת הקריירה, משום שאז אף אחד לא בודק אותך. והתוצאות של הכישלון יהיו פחותות בהרבה מאשר בהמשך הקריירה שלכם". 

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
משחקים פוליטיים במקום העבודה וניהול הקריירה האישית
הכתבה מתארת בתמציתיות כמה נקודות מפתח במשחק הכוח והעוצמה בארגון, אבל מזוית ראיה צרה מידי. מצאתי מדריך נפלא של כותב מקומי בספריה של מודיעין המפרט בסגנון מפתיע ומאיר עיניים כיצד משחקים היטב את המשחק הארגוני. לספר שלו קוראים 'משחקים פוליטיים במקום העבודה וניהול הקריירה האישית' והוא מצע סיור מודרך במרחב הארגוני, טכניקות של קשירת קשרים וכריתת בריתות , עצות מעשיות בתורת ההצבה וההרכשה של מטרות ארגוניות ותיאור מאיר עיניים של שלב העליה למגרש המשחקים הארגוני.
עמרי אלון , מודיעין  |  26.09.10
19.
שטויות במיץ עגבניות!
כח הארגון הוא בעמדות מפתח שאתה משיג ועוד כמה טכניקות שלא קשורות לשום טכניקה שכתובה למעלה. הכח מגיע מהעובדים בלבד. ודווקא כשהמנכ"ל/מנהל אוהב אותך, אתה בבעיה, כי אז זה אומר לכל אלה שרוצים מעמד להתחיל לחתור תחתך. ועם כל האהבה והסימפטיה אליך מהמנכ"ל, גם הוא לא יעזור לך כשתראה את עצמך בדרך החוצה. כל הרצון לקחת את כל הסוציולוגיה הארגונית ולהכניס אותה לדף אינטרנט כתוב כי מישהו אחד (!!) טוען X, זו הטעיית אנשים. כי מבחן המציאות מראה דברים אחרים לחלוטין. הפוליטיקה בארגון הרבה יותר מורכבת, תהיה תמיד מגמתיות והלמידה היא תמיד אישית.
מילקשייק  |  25.09.10
16.
מעניין
לדעתי המאמר מציג הסתכלות נכונה, לפי ראות עיניי הכוונה אינה "ללקק" אלא יותר בכוונה של "תעזור לחברה/בוס לעזור לך" ואין דבר יותר טוב או נכון מלקבל (וכמובן גם לתת) עזרה למישהו אחר במקום העבודה כך גם קל יותר להשתלב, להשפיע וללמוד. בגדול חשוב להפגין עוצמה ולהציג את השאיפות והמשאלות העתידיות שלנו.. שלא יהיו שמורות רק לליבנו או ליקירנו מהסביבה הקרובה, אלא שיעלו למודעות של המנהלים הבכירים כך גם קל לקדם את הרצונות שלנו. מה שהמאמר בחר גם להדגיש זה שאין קיצורי דרך ("בזיעת אפך תאכל לחם"-כנראה שזו לא קלישאה) ועדיין נדרשת עבודה קשה להשגת המטרות, לא נתקלתי בסיפורי סינדרלה בענייני עבודה ולא יקדמו אותך לסמנכ"ל או דירקטור רק בגלל צבע העיניים שנולדת עימו (וחבל שכך, שלי דווקא בהירות) בכל אופן מאחלת לכולנו שנה טובה מלאה בקידומים והעלאה בשכר...!
מירית , מרכז  |  25.09.10
לכל התגובות