אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - השותפות בתמר: המדינה רוצה נקודה צפונית לגז? שתשלם צילום: אלבטרוס

בלעדי ל"כלכליסט" - השותפות בתמר: המדינה רוצה נקודה צפונית לגז? שתשלם

עלות חיבור צפונית למאגר הגז נאמדת ב־1.5 מיליארד דולר. המדינה ביקשה מהשותפות לא להסתפק רק בנקודת חיבור דרומית

27.09.2010, 06:59 | ליאור גוטמן

השותפות במאגר הגז תמר אינן מתכוונות לשלם מכיסן על חיבור צפוני למאגר הגז, כך אמרו אתמול (א') ל"כלכליסט" השותפות. זאת לאחר שהמדינה חזרה על בקשתה להקים נקודת קליטה צפונית כדי להפחית את הלחץ על הנקודות שקיימות בדרום. לדבריהן, אם המדינה מעוניינת בנקודת חיבור צפונית, עליה לשלם זאת מכיסה. השותפות מעריכות כי עלות חיבור נקודת קליטה צפונית יבשתית למאגר הגז נאמדת ב־1.5 מיליארד דולר (כ־5.5 מיליארד שקל).

בתוך כך הצהירו אתמול השותפות כי עלות החיבור לנקודת הקליטה הדרומית באשדוד נאמדת ב־3 מיליארד דולר, והיא כוללת חמישה קידוחים תת־קרקעיים, חיבור זוג צינורות בקוטר 16 אינץ' לאסדה ימית חדשה באזור אשדוד וחיבור נוסף לים בצינור שקוטרו כ־30 אינץ'.

לעומת זאת, הקמת נקודה צפונית אינה דורשת קידוחים נוספים בקרקעית או הבאת אסדה נוספת, ולמעשה כל שנדרש הוא צינור ישיר ליבשה והקמת טרמינל ייעודי לגז בצפון. החיבור הצפוני אמור להתבצע עד 2015, אז אמור משרד התשתיות להשלים את הסקר הסביבתי הימי ולקבוע אם החיבור ייעשה בלב ים או ביבשה.

אם ייקבע שההפקה תיעשה בלב ים, אז עלותו מזנקת ל־4.1 מיליארד דולר, כאשר מי שיקבע היכן ימוקם הקידוח הצפוני - ים או יבשה - הוא משרד התשתיות.

לפי מתווה הפיתוח, נקודת הקליטה הדרומית שבסמוך לאשדוד תשמש בשלוש השנים הראשונות של ההפעלה המסחרית בעיקר עבור קיום החוזים הקיימים של השותפות - חברת החשמל, דליה אנרגיות ומפעלי סילקט בדימונה - ועבור אלו שהשותפות ב"תמר" מתמודדות עליהם בימים אלו, כגון זה של החברה לישראל. לפי הערכות נובל אנרג'י, השותפה העיקרית בקידוחי הגז תמר ולוויתן, הביקוש לגז טבעי בישראל צפוי לעלות עד 2020 בשיעור של 10% בשנה, כך שהפקת שאר המאגר (כ־250 BCM) תתבצע בעיקר דרך חיבור צפוני.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אין שום סיבה לשלם.
כשהחיבור הדרומי יגיע לשיא תפוקה, והיזמים יירצו להרוויח עוד, הם יקימו את החיבור הנוסף. עד אז המדינה צריכה לעשות את עבודת ההכנה הסביבתית, לקבוע מיקום וקריטריונים כמו שצריך, בלי האיומים של "אין זמן". חיבור צפוני יקום בסופו של דבר, השאלה היא רק איפה ואיך. החיבור הדרומי נתן למדינה כמה שנים על מנת לתכנן אותו כמו שצריך. הבעיה שכמו שהמדינה שלנו מתנהלת, יגרבצו כל הזמן הזה, ועוד 5 שנים נהיה עוד פעם בסיפור של להקים הכל דחוף, בתכנון מזורז, ובהגמשת קריטריונים.
27.09.10
4.
הנקודה הצפונית ו-שישינסקי
זה לא מריח כמו גז, זה מריח כמו "כסף". הוויכוח על נקודה צפונית היא חלק מה-מו"מ על תוצאות שישינסקי, מי יממן ? מי צריך לממן ? למי יש אינטרס "חזק יותר" לנקודת קליטה צפונית ? למדינה או לספקי הגז עצמם ? האם "צנרת ההולכה הארצית" אותה תכננה ובנתה / בונה נתג"ז עפ"י נתוני התגליות והצריכה של הגז לפני כעשור מסוגלת בכלל להוביל את הכמויות וצריכות הגז השעתיות בזמן שיא אחרי גילויי תמר, דלית ולויתן ?
pf480  |  27.09.10
לכל התגובות