אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": רק 3 מ-10 קרנות המשקיעות בארה"ב עמדו באתגר האמריקאי צילום: בלומברג

בדיקת "כלכליסט": רק 3 מ-10 קרנות המשקיעות בארה"ב עמדו באתגר האמריקאי

במבחן התשואה המצטברת לטווח הארוך, רק הקרנות של מיטב, מגדל ורוטשילד הצליחו להכות את מדדי היחס בארה"ב. סמנכ"ל מיטב: "לקרן שלנו היו ירידות נמוכות יחסית בזמן המשבר משום שמכרנו במהירות את מניות הפיננסים שהחזקנו"

03.10.2010, 23:13 | אלינור ארבל וצוות IFO

בשבועות האחרונים משדר השוק האמריקאי אותות רגיעה. לצד דיווחים רשמיים על קצו של המיתון בארצות הברית ישנם אינדיקציות על התרחבות אטית אך יציבה של הכלכלה החזקה בעולם ונתונים המראים על עלייה בהוצאות הצרכנים ובביקושים למוצרים טכנולוגיים ולמדיה.

האנליסט רוברט ג'ונסון כתב בדו"ח האחרון למשקיעים כי "נראה שהכלכלה האמריקאית פונה לכיוון הנכון, בקצב אטי אך יציב, וזאת בשעה שתוכניות התמריצים הממשלתיות קטנו מאוד. הנתונים האחרונים מסייעים להפריך את התפיסה כאילו הכלכלה האמריקאית חלשה מאוד וניצבת בפני דפלציה מיידית". ג'ונסון הוסיף כי ייתכן מאוד שהצמיחה ברבעון השלישי תעלה על זו שברבעון השני, וכי כלכלת ארה"ב נראית במצב טוב יותר מכפי שנראתה רק לפני חודש.

בשנים האחרונות ידע שוק המניות האמריקאי רגעי שפל קשים, אך מי שמעוניין להיכנס אליו כעת יוכל לעשות זאת באמצעות כמה קרנות נאמנות ישראליות המתמחות בשוק זה. רוב הקרנות שנבחנו מתרכזות במניות ערך גדולות בארה"ב; כמה מהן אף הצליחו להכות את המדדים בזמני משבר.

עם הפנים לפארמה

דוגמה מעניינת לקרן שצלחה את המשבר בהפסד סביר היא מיטב ארה"ב. הקרן, שהוקמה בסוף 2004, מנהלת כ־23 מיליון שקל, ובשלוש השנים האחרונות היא איבדה 29.5% מערכה, פחות ממדד S&P 500 אשר איבד באותה עת 34.1% מערכו (במונחים שקליים). ב־2008, שנת המשבר הגדול, ירדה מיטב ארה"ב בכ־24.7% לעומת ירידה של כמעט 40% במדד S&P 500 ושל 35% במדד דאו ג'ונס.

רונן זכריה, סמנכ"ל בית ההשקעות מיטב, הסביר בראיון ל'כלכליסט" כי "לקרן שלנו היו ירידות נמוכות יחסית בזמן המשבר משום שמכרנו במהירות את מניות הפיננסים שהחזקנו. אנחנו מחזיקים בעיקר במניות ערך גדולות כגון מיקרוסופט ו־HP, המעניקות תשואה עודפת ודיבידנדים, כאלו שאנו מאמינים שכדאי להחזיק בהן לטווח הארוך". זכריה מניח שהסבירות למיתון נוסף היא נמוכה. "התרחיש המרכזי שלפיו אנחנו פועלים מבוסס על צמיחה מתונה בארה"ב".

נכון לסוף ספטמבר, חמש האחזקות המובילות של קרן מיטב ארה"ב הן בנק אוף אמריקה, HP, פייזר, סיסקו ו־Gilead Sciences. "אנחנו אוהבים להשקיע היום בענפי הטכנולוגיה והבריאות", הסביר זכריה. "חברות הפארמה והביוטק מעניינות עכשיו משום שהן רוויות מזומנים".

מיטב ארה"ב גובה דמי ניהול גבוהים יחסית של 2.9% בשנה. לשם השוואה, דמי הניהול הממוצעים בקרב הקרנות הישראליות המשקיעות במניות אמריקאיות עומדים על 2.48%. בשלושת החודשים האחרונים זרמו לקרן כמעט 11 מיליון שקל.

קרן ישראלית נוספת שיש לה ביצועים דומים מאוד לאלו של מיטב ארה"ב היא מגדל דקלה US. נכון לסוף הרבעון השני, החזיקה הקרן בפורטפוליו עשיר של 97 נכסים ובפריסה ענפית רחבה.

עוד קרן מעניינת היא רוטשילד אמריקה ערך. הקרן מנהלת כ־39 מיליון שקל, ובטווח של שנתיים היא רשמה ירידה מזערית של כ־0.9% לעומת ירידה של 12.3% במדד S&P 500. בשנה האחרונה סיפקה הקרן למשקיעיה תשואה נאה של כ־5.9%.

נכון לסוף יוני, מחזיקה רוטשילד אמריקה ב־59 נכסים ובראשם מניות של חברות הענק ג'ונסון אנד ג'ונסון, ג'נרל אלקטריק, AT&T ושברון. 38% מהתיק הושקעו במניות ערך גדולות, 11% במניות צמיחה גדולות וכ־23% במניות של חברות בינוניות.

הקרן הגדולה ביותר בקטגוריית הקרנות המשקיעות בארה"ב היא אילנות חו"ל US. מדובר בקרן ותיקה המנהלת כ־78.8 מיליון שקל. רק בחודש האחרון היא זכתה לזרימת מזומנים חיובית של כ־5.4 מיליון שקל.

הקרן מחזיקה בפורטפוליו קטן יחסית אשר נכון לסוף יוני כלל 20 נכסים, רובם מניות של חברות ערך גדולות. כ־37% מהן השתייכו לענף האנרגיה וכ־21% לענף הפיננסים. חמש האחזקות העיקריות של הקרן היו Loews Corp, IBM ,HP ,Apache ו־Occidental Petroleum.

ב־2009 הניבה אילנות חו"ל תשואה מרשימה של כ־25.1% ועקפה את המדדים המובילים, אך בטווחי זמן ארוכים יותר - ביצועיה חלשים. בחמש השנים האחרונות היא ירדה בכ־33.9% לעומת ירידה של 27.8% במדד S&P 500 ושל 19.8% במדד דאו ג'ונס. הקרן גובה דמי ניהול גבוהים יחסית של 3.2% בשנה.

הולכת בקטנות

קרן יוצאת דופן במדיניות ההשקעה שלה היא פסגות ארה"ב. מדובר בקרן היחידה מסוגה אשר משקיעה בעיקר במניות של חברות צמיחה קטנות. נכון לסוף הרבעון השני, כלל הפורטפוליו שלה 36 נכסים, כאשר 4.4% מהתיק הוקצו לקרן סל העוקבת אחר מדד החברות הקטנות בארה"ב בשם iShares Russell 2000 Value Index. כמעט 38% מהתיק הוקצו למניות של חברות רפואיות וכ־14.8% למניות של חברות מוצרי צריכה. בשלושת החודשים האחרונים ירדה הקרן בכ־2.8% בשעה שמדד היחס Russell 2000 עלה בכ־0.8%.

בשלוש השנים האחרונות היא ירדה ב־42.6% - יותר ממדד היחס אשר ירד רק ב־29.8%. בשלושת החודשים האחרונים עמדו הפדיונות מהקרן על כ־16 מיליון שקל.

IFO מפיצת מוצרי Morningstar בישראל www.ifo.co.il  

תגיות