אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרוח הגבית של היורו

הרוח הגבית של היורו

הבעיות בגוש היורו בוערות והמטבע מתחזק, למה?

04.10.2010, 08:50 | גדעון בן נון

המטבע האירופי הפתיע את העולם בשבועות האחרונים עם התחזקות מול מרבית המטבעות. העלייה נוצרה למרות הבעיות של אירופה ומכאן ההפתעה שבדבר: אירופה, שאך לפני שנה הייתה בעיצומו של משבר חובות שאיים למוטט מדינות חלשות בגוש ואף את הגוש כולו.

מלבד גרמניה, אשר משמשת קטר לכלכלת האיחוד, במרבית המדינות בו הבעיות נמשכות ואין סיבות כלכליות רבות לחגיגה. מעבר לכך, למרות נבואות הזעם לגבי ארה"ב, האחרונה מציגה תהליכים של שיפור במגזרי כלכלה, גם אם הם טרם משפיעים על התעסוקה.

התוצאה ניכרת בטבלה הבאה, המציגה את שיעורי השינוי של היורו בשבועיים האחרונים מול מטבעות מובילים, מול השקל ומול הזהב.

היורו מפגין עוצמה

היורו מפגין עוצמה
מטבע
שיעור שינוי של היורו בשבועיים האחרונים
 
דולר
5.7%
 
לירה שטרלינג
4.5%
 
פרנק שוויצרי
1.9%
 
ין יפני
2.45%
 
דולר אוסטרלי
1.75%
היורו גבר גם על האוסי למרות עוצמת המטבע האוסטרלי
שקל
3.4%
 
זהב (במונחי יורו)
-2.2%
היחיד שהתחזק מול הדולר
דולר קנדי
4.3%
 

הסיבות להתחזקות היורו

הראשונה היא, נקודת האור האירופית - גרמניה. כלכלתה בלטה בעיצומו של משבר החובות של הבנקים באירופה, חולשת מדינות הדרום וחולשת המטבע. כל אלו לא היו מוצדקים אם מדובר בגרמניה וכבר כתבנו רבות על כך שהיא נהנתה מההפקר כאשר מדובר בתיסוף היורו. תיסוף זה חיזק עוד יותר את האטרקטיביות של הסחורה הגרמנית ושם אותה במעמד של היצואנית הגדולה בעולם, יותר מסין. לעומתה, אירלנד עדיין מחלצת בנקים, ספרד ראתה הורדת דירוג השבוע ומעל 20% אבטלה, פורטוגל מדממת ויוון נמצאת לפני פרעון חוב נוסף.

למרות זאת, יש לומר כי מרבית הסיבות לכך אינן כלכליות וכי פשוט מדובר בחיפוש אלטרנטיבה לדולר. גוש היורו הוא האלטרנטיבה המיידית כייוון שהוא מייצג את הכלכלה המערבית הגדולה ביותר מלבד ארה"ב, עם מספר תושבים ותוצר מצרפי, גדולים יותר. זו הסיבה לכך שמעל 90% מהמסחר בשוקי המטבע מתקיים ביורו מול הדולר. לאחרונה, רבים ממשיכים לחשוש מכלכלת ארה"ב והדבר מבליט את היורו.

סיבה נוספת לכך היא "פוליטיקת המטבעות" של סין. האחרונים מורידים מעצמם את הלחץ האמריקאי המופנה כלפיהם, במטרה להביא לייסוף המטבע שלהם, בהתאמה להתעצמותם הכלכלית. בתגובה, בשבוע האחרון התבטא יועץ בכיר בבנק המרכזי הסיני ואמר כי הדולר נמצא "צעד אחד לפני משבר". בהפנית הר המזומנים שלהם אל היורו הם מחלישים את הדולר ובכך מאותתים לאמריקאים כי 'זה לא שהיואן שלנו הוא חזק, זה הדולר שהינו חלש'.

האם יש לכך בסיס חזק? לא בטוח

די ברור כי משקלן של הסיבות הלא כלכליות, עולה על הסיבות הכלכליות להתחזקות המטבע האחיד של אירופה. שנאת המן האמריקאי ולא אהבת מרדכי האירופי, היא הגורם העיקרי. לסינים אין כל בעיה ליצור מהומות עולמיות כדי לשרת את האינטרסים הכלכליים שלהם ובמקרה זה – למנוע את הלחץ המוצדק לחזק את המטבע שלהם.

מעבר לכך, החולשה של הדולר משקפת פחד מפני כלכלתה, כאשר השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא יכולת החזר החובות. בפועל, למרות הפחדים, בארה"ב מתנהלת מערכה נגד המשבר הכלכלי. קובעי המדיניות יושבים על ההגה בריכוז רב, מקבלים החלטות מהפכניות ומבצעים אותן. בנוסף, הנתונים הכלכליים מעידים על תהליכים חיוביים, בעיקר במגזרי התעשייה, כפי שעולה ממדי הפעילות, מדד מנהלי הרכש ואמון הצרכנים. סדרה ארוכה שפורסמה בשבוע שעבר, תומכת בכך.

לאורם של התהליכים בארה"ב, נראה כי החשש הוא מוגזם, אבל בתקופה שכזו, דבריהם של נביאי הזעם נשמעים היטב וגוררים את השווקים לתנודות חדות מדי. בעיצומן של תנודות אלה קשה לראות את ההיפוך, אך השנתיים האחרונות סיפקו לנו די דוגמאות לכך שמהלכי שוק המבוססים על חששות מועצמים, על פאניקה, רשמו היפוך חד בתוך זמן לא רב, מהלך מפתיע מאוד בכיוון השני.

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

תגיות