אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר חדש מגלה: בנקים בארה"ב נתנו למיעוטים משכנתאות גרועות צילום: בלומברג

מחקר חדש מגלה: בנקים בארה"ב נתנו למיעוטים משכנתאות גרועות

לקוחות רבים שפנו לבנקים קיבלו הלוואות בתנאים גרועים רק בשל צבע עורם, והעובדה שהם נאלצו לשלם ריבית גבוהה יותר במקרים רבים הביאה לפיגור בתשלומים ובסופו של דבר לעיקול הנכס

05.10.2010, 10:34 | סוכנויות הידיעות

מוסדות פיננסיים בארצות הברית ניצלו במשך שנים מיעוטים חסרי יכולת, על ידי כך שהעניקו להם הלוואות בריבית גבוהה, תנאי החזק כובלים וערבויות מוגזמות - כך עולה ממחקר שערך פרופ' דגלאס מסי מאוניברסיטת פרינסטון. לטענת המחקר, מוסדות פיננסיים נקטו אפליה ביחס למיעוטים ומראש העניקו להם תנאים נחותים בהלוואות. מיעוטים אלה היו גם לקוחות עיקריים של משכנתאות הסאב־פריים, שהתנפחו לבסוף לכדי הבועה שהתפוצצותה התניעה בעולם את המשבר הכלכלי החריף של השנתיים האחרונות.

וכך, בעוד שהכלכלה האמריקאית נאבקת בהשפעותיו של המשבר הכלכלי הממושך ביותר מאז ימי השפל הגדול - משבר שנגרם במידה רבה על ידי הבעייתיות בענף הנדל"ן ומשבר משכנתאות הסאב־פריים - חוקרים מגלים כי ישנן אוכלוסיות שנפגעו יותר, פשוט משום שהן הופלו על רקע מיקומן הסוציו־אקונומי.

מהמחקר עולה עוד, כי לקוחות רבים שפנו לבנקים קיבלו הלוואות בתנאים גרועים רק בשל צבע עורם, והעובדה שהם נאלצו לשלם ריבית גבוהה יותר במקרים רבים הביאה לפיגור בתשלומים ובסופו של דבר לעיקול הנכס. המחקר נערך ב־100 ערים גדולות בארה"ב, והוא מגלה כי מספר נוטלי משכנתאות הסאב־פריים הגדול - ובעקבות זאת מספר העיקולים הגדול ביותר — היה באזורים שבהם מתגוררות בצפיפות קהילות אפרו־אמריקאיות וקהילות לטיניות. החוקרים טוענים כי לקוחות אפרו־אמריקאים שפנו לבנק לקבלת משכנתאות הופנו לשוק הסאב־פריים בעוד שמועמדים לבנים באותם תנאים בדיוק קיבלו משכנתאות רגילות ובתנאים טובים יותר.

לדעתו של מסי, האפליה הפיננסית החלה לפרוח בשנות התשעים של המאה הקודמת. לדבריו, "כתוצאה מהמדיניות של הבנקים בין השנים 1993 ו־2000 שיעור משכנתאות הסאב־פריים בקרב משקי בית של המיעוטים זינקה מ־2% ל־18%".

סוכנויות הידיעות

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ובישראל מעלים את החלשים לקורבן למען תוספות חיזוק לחיזוקם של החזקים
משום מה, בעשורים האחרונים המגמה של העשירים למצוא באנשים דרך להגדיל את עושרם הלכה וצמחה. חיפושם אחר הפוטנציאל שבך להגדיל את הונם הפך אותם לחשוב שהם בסך הכל מחפשים בך דרך שתשמש אותם לבטחונם ולהישרדותם. החיפוש מתבטא בבחינת היכולות שלך ! בוררים אותנו, מסננים אותנו, עורכים סלקציה מי שחוזקו יכול להעשיר אותם זוכה להגנה ומי שאין בו חוזקה זוכה לניצול. התחושה היא כאילו גורל כל אדם נקבע עפ"י מבחן של קרן הון סיכון שעושה סלקציה בין אנשים אשר יכולים להגדיל את הונה לבין אנשים שלא מסוגלים להגדיל את הונה. בנאדם הפך למניה שזורקים אותה כשהיא חלשה, וכאשר בנאדם הוא חלש אז החברה הישראלית זורקת אותה. בישראל הוא "מועלה כקורבן" כי אין בו מצויינות. עשירי ישראל מפארים מצויינות ומוכנים להשקיע רק בחזקים ממילא, והמדינה שלנו רואה בזה כאילו עשירי ישראל "תורמים לחברה". יותר נכון, הם תורמים לחיזוק הפערים ולחיזוק הסבל של החלשים. אבל הצביעות היא מאוד גדולה, כך לדוגמה אנשים עם פיגור שכלי, אנשים עם נכות נפשית, אנשים עם נכות שמקבלים בקושי אלפיים שקלים לחודש, הם אנשים שהמדינה אפילו לא מכירה בזכותם לדיור. אף אחד לא רוצה לחשוב ולהבין את מצוקתם מפני שהם ממילא "מניה מופסדת" אז במדינה הזאת התרבות הישראלית חושבת שלא מגיעה להם בעלות בדירה אלא רק להמשיך לסבול בשכר דירה שגורם 90% מהקיצבת הנכות הכללית שלהם ולהישאר גוועים מרעב. התרבות הישראלית מחכה שהחלשים האלה ימותו כבר כדי להמשיך לעשות הון ולקבל משכורת גבוהה ולהגדיל את הפערים בין החלשים לחזקים. הפערים הרי משרתים את החזקים. כחלק מזה, החלשים הם "מניה מופסדת" אז כדאי להפיל אותם עוד יותר על ידי תנאים רעים, ואילו כדאיל להשקיע בחזקים ולהעשיר אותם יותר על ידי הלוואות בתנאים נוחים במיוחד. זוהי התרבות הישראלית.
עמרי , פתח תקוה  |  06.10.10
1.
רגע אחד
לווה בעייתי הוא כזה שהסיכוי של הבנק לקבל ממנו את הקרן והריבית הוא נמוך. הבנק חייב לקבל ממנו ריבית גבוהה יותר כדי לקבל על עצמו את הסיכון. האלטרנטיבה היא לא להלוות בכלל במקרה זה כפי שנעשה בישראל. הבנקים האמריקאיים שילמו מחיר יקר על הטעויות שלהם, אבל מי ששילם אף יותר הוא הממשלה האמריקאית שהיתה צריכה לחלץ את הבנקים.
הממורמר  |  05.10.10