אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוג: ביולוגיה ומדעי המחשב - ההתמחות: רפואה מותאמת אישית צילום: shutterstock

החוג: ביולוגיה ומדעי המחשב - ההתמחות: רפואה מותאמת אישית

עופרה פיינמסר: "זהו נושא מרתק שמצית את הדמיון ומניב אפשרויות טיפול מרחיקות לכת"

17.10.2010, 08:54 | רונית צין-קרסנטי

המונח "רפואה מותאמת אישית" נהפך בשנים האחרונות מחזון למציאות, והעיסוק בתחום זה למבוקש במיוחד. "רפואה מותאמת אישית היא בעצם התאמת התרופה למאפיינים הגנטיים והביולוגיים הייחודיים של המטופל ומחלתו", מסבירה עופרה פיינמסר, מנכ"לית פייזר ישראל. "השונות הביולוגית בין כל אחד ואחת מאיתנו נושאת איתה גם הסתברות שונה לחלות במחלות שונות ולהגיב באופן אישי לאבחון ולטיפול רפואי. זהו נושא מרתק שמצית את הדמיון ומניב אפשרויות טיפול מרחיקות לכת. לדוגמה, בתחום מחלות הסרטן קיימת שונות ביולוגית בין סוגי רקמות הגידול. היכולת שלנו לבדל בין תתי־הסוגים מאפשרת את פיתוחן של תרופות יעילות יותר, כאלה התוקפות רק את תאי הסרטן הספציפי של אותו מטופל, ולא את התאים הבריאים. התוצאה היא תרופות יעילות יותר עם פחות תופעות לוואי".

רפואה מותאמת אישית. כל מטופל ומאפייניו הגנטיים, צילום: shutterstock רפואה מותאמת אישית. כל מטופל ומאפייניו הגנטיים | צילום: shutterstock רפואה מותאמת אישית. כל מטופל ומאפייניו הגנטיים, צילום: shutterstock

"אנחנו נמצאים במצב של 'התפוצצות' אינפורמציה גנטית בעקבות ההוזלה הדרמטית ביכולת שלנו לבסס גנומים", אומר פרופ' יובל שוהם מהפקולטה להנדסת ביו־טכנולוגיה והנדסת מזון בטכניון. "נוצר צוואר בקבוק בקבלת האינפורמציה, ויש צורך לבצע אנליזה של המידע. היום אפשר, במחיר סביר, לרצף ולקבל גנום של כל אדם. המחיר הזה יירד, והשאלה היא מה עושים עם האינפורמציה. לכן, לדעתי, המקצועות המבוקשים ביותר יהיו בתחום שמסייע לאנליזה הגנומית, כמו ביולוגיה, מדעי המחשב וביו־אינפורמטיקה. השימושים לתחומים אלה יהיו ברפואה אישית (Personal Medicine), שבה נוכל לזהות לפי הגנום מה ההסתברות שאדם מסוים יחלה במחלות מסוימות. היבט אחר הוא להתאים תרופות לכל אינדיבידואל. לא יינתנו תרופות על סמך סימפטומים של המחלה, אלא לפי הרקע הגנטי".

פיינמסר מוסיפה: "אם עד כה הצלחנו לייצר תרופות נגד סרטן שהאריכו את חיי החולים בכמה חודשים, הרפואה המותאמת תאפשר לנו להאריך את חייהם בכמה שנים כחולים כרוניים, ולא כחולים המרותקים למיטתם".

איפה לומדים?

מסלול הלימודים המאפשר להשתלב בתחום כולל לימודי ביולוגיה בשילוב עם מדעי המחשב. בטכניון ובשאר האוניברסיטאות אפשר להשתלב בחוגים בפקולטות למדעי החיים. אוניברסיטת בר־אילן מציעה מסלול לתואר ראשון בביולוגיה חישובית בראשות פרופ' רון אונגר. תחום הביולוגיה נלמד כראשי, ומדעי המחשב כמשני. הסטודנטים לתואר זה ילמדו קורסים בביולוגיה, כימיה, ביוכימיה, גנטיקה, ביולוגיה מולקולרית, אימונולוגיה, וירולוגיה, ביולוגיה חישובית ועוד.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
אני לא מבין למה כשמדברים על תחומים שכאלו, אפילו לא מזכירים את בתי הספר לרוקחות
מעניין, אם זה בגלל התפיסה של חוסר האמון ברוקחים.. תאמינו או לא, אבל הרוקחים לומדים כימיה ברמה (נכון.. שלא כמו כימאים, אבל בהחלט מתאים בשביל סינטזות רלוונטיות) וגם ביולוגיה שרלוונטית לתחום. וחוץ בזה, הלימודים כוללים גם את ההיבטים הקליניים.. משום מה- הרוקחים בארץ לא מוערכים, ונתפסים כזבנים עם השכלה ותו לא. וזה מאוד חבל.. איך זה שיש כתבה על תרופות המותאמות אישית, ואפילו תחום הרוקחות לא מוזכר???
סטודנט לרוקחות , עיר הקודש  |  19.11.10
9.
מצטער לאכזב אתכם אבל יש בעיה רצינית
הבעיה העיקרית במדעי החיים היא שאנשים מגיעים לגיל גבוה מדי. הרפואה ושאר המדעים מצליחים גורמים לאנשים להגיע לגיל מופלג והחיים בגיל זה היא ללא תוחלת. אנשים מבלים את זמנם בבתי חולים ובביקורים אצל הנינים. אין סיבה להשקיע בסוג זה של רפואה.
החוגג  |  18.11.10
8.
מסלול ביולוגיה חשובית בירושלים מומלץ
למדתי תואר ראשון במסלול הנ"ל לפני מספר שנים ואז היה שיוויון בין שני החוגים, ז"א ללא הבחנה בין חוג ראשי ומשני (נכללו בתוכנית כל הקורסים החיוניים בכל אחד משני החוגים). כמובן שהתוכנית היתה עמוסה ביותר, אבל ניתן לחלק את העומס קצת אחרת מהתוכנית המובנית ולהקל אם צריך. אחרי שני תארים מתקדמים בטכניון אני ממליצה על האוניברסיטה העברית, רמת ההוראה טובה יותר, יתרון במגוון הקורסים לתארים מתקדמים (בעיקר בביולוגיה), מחלקה לביולוגיה הרבה יותר טובה ומגוונת לעומת הטכניון (במדעי המחשב הפער פחות בולט) וגם אוירה אקדמית יותר נעימה.
מירושלים לשעבר  |  31.10.10
7.
צריך להבדיל בין ביולוגיה חישובית לביולוגיה בלבד (או ביוטכנולוגיה שזה כמעט זהה לביולוגיה )
מי שלומד ביולוגיה חישובית לומד גם ביולוגיה וגם מחשבים. לכן יש לו שלושה כווני תעוסוקה אפשריים 1) ביואינפורמטיקה; 2)מחשבים בלבד ; 3) ביולוגיה בלבד. הטובים בדרך כלל ממשיכים לתארים מתקדמים אבל מי שלא מעוניין בתוארים מתקדמים משתלב בלי בעיה בעבודה שאחד משלושת התחומים הנ"ל. בגלל שאחת האפשרויות היא עבודה במחשבים , בדרך כלל אין בעיה במציאת עבודה. התחום של ביואינפורמטיקה הוא תחום שמאד מתפתח והיום מתחיל להיות מבוקש בבתי חולים שונים. תגובות 2 5 ו-6 רלוונטיות למי שלומד ביולוגיה וביוטכנולוגיה בלבד , ולא נכונות בכלל למי שלומד ביולוגיה חישובית.
מהתחום , מרכז  |  27.10.10
6.
כבעל נסיון בתחום, תגובה 5 נכונה לצערי
תחום הביואינפורמטיקה מפותח בארץ רק באקדמיה ואין כמעט תעשיה רלוונטית. כבר שנים אומרים שזה מקצוע העתיד. השילוב של הביולוגיה עם המחשבים הוא אכן מעניין מאד ללמידה. אך הסיכוי הגבוה ביותר של בוגרי החוג למצוא עבודה הוא כתוכניתנים בהייטק, ללא קשר ללימודים. לבוגרי ביולוגיה המצב קשה אף יותר.
ש , מרכז  |  23.10.10
לכל התגובות