אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כבר לא גנוזות: גוגל מעלה לרשת את מגילות מדבר יהודה באדיבות רשות העתיקות

כבר לא גנוזות: גוגל מעלה לרשת את מגילות מדבר יהודה

מרכז הפיתוח המקומי של גוגל ורשות העתיקות הודיעו כי יעלו לאינטרנט סריקות של אלפי קטעים מתוך המגילות, תוך הסתייעות בטכנולוגיית סריקה חדשנית

19.10.2010, 12:31 | אסף גלעד

מעתה כל מי שיבקש לקרוא על מלחמתם של בני אור בבני חושך או על קורותיו של יוחנן המטביל, או לעיין בפסוקים מקוריים מספר דברים, יוכל למצוא אותם ברשת, או ליתר דיוק בגוגל. מרכז המו"פ המקומי של ענקית האינטרנט, בשיתוף עם רשות העתיקות, הכריזו הבוקר (ג') על העלאת 900 סריקות מפורטות של אלפי קטעים מהמגילות הגנוזות (מגילות ים המלח) לרשת.

העלאת צילומי המגילות לרשת תעשה בסיוע צמוד של גוגל ישראל, והיא תכלול את זיהוי המגילות, התעתיק שלהן ותרגומן. מנועי החיפוש יאפשרו הצלבה זמינה ומהירה של כל המידע החדש שיועלה לאינטרנט. ברשות העתיקות ובגוגל מעריכים את משך העבודה על הפרוייקט בכחמש שנים, והעבודה עליו תתבצע במשרדי רשות העתיקות שבמוזיאון ישראל.

הסריקה תתבצע באמצעות טכנולוגית סריקה חדשנית, שתגיע לישראל בשנה הבאה ותאפשר צילום של כל קטע מגילה באורכי גל שונים. ההדמייה המורכבת תהיה שווה בערכה לבחינה פיזית של המגילות, וימנע את הצורך בחשיפה חוזרת שלהן על ידי חוקרים שונים.

בוחנים את המגילות, באדיבות רשות העתיקות בוחנים את המגילות | באדיבות רשות העתיקות בוחנים את המגילות, באדיבות רשות העתיקות

טכנולוגית הצילום תאפשר גם איתור מחדש של קטעי כתב ואותיות ש"נעלמו מהעין" במהלך השנים: באמצעות גלי אור שאינם נראים בעין בלתי מזוינת ניתן יהיה להבחין בהם. זוהי הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש ביכולת זו בפיענוח מגילות.

את הפרויקט תנהל פנינה שור מרשות העתיקות, ויסייעו לה בין היתר דיאן ואן דר ריידן, מנהלת מינהל השימור בספרית הקונגרס האמריקאי בוושינגטון, דוקטור גרגורי ברמן, לשעבר מדען בכיר בנאס"א ובמכון הטכנולוגי של קליפורניה, הפרופסורים סטיב וינר (מכון ויצמן) וזאב אייזנשטט (האוניברסיטה העברית), וחוקרים נוספים. הפרויקט יתבצע במימונם של קרן ליאון לוי וקרן ארקדיה.

תגיות