אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיאוריית הקשר: נמנומו של הממונה על משאבי הרשת 2 צילום: בועז אופנהיים

תיאוריית הקשר: נמנומו של הממונה על משאבי הרשת 2

תמונת הראי של פעולות רופרט מרדוק מהשבוע חייבת לעורר את משרד התקשורת שלנו

20.10.2010, 08:22 | גילעד נס

התגובות שהגיעו למערכת בעקבות הטור שפורסם כאן בשבוע שעבר לא הפתיעו. הטור, שעסק בשאננותו של משרד התקשורת לגבי הצורך באמירה ברורה על רגולציה על שידורי הווידיאו באינטרנט, זכה כצפוי לתמיכת ספקי התוכן וספקי התשתית. בין השאר תהינו מדוע משרד התקשורת ממשיך להתעלם מהצורך לדון בניטרליות הרשת, הקשורה מהותית גם לרגולציה על תוכן ברשת.

גורמים במשרד התקשורת אמרו כי טיוטה של עמדת משרד התקשורת על הרגולציה על הווידיאו ברשת תוצג ככל הנראה בנובמבר (באיחור של עשרה חודשים ממועד פרסומה המקורי), אך המשיכו לטעון כי נושא ניטרליות הרשת אינו מצריך דיון נוסף. שני אירועים המדגישים עד כמה הכרחי דיון כזה התרחשו השבוע.

המסך החשוך - גם באינטרנט

בארה"ב החליט תאגיד ניוזקורפ של רופרט מרדוק, השולט בין השאר בשלל ערוצי פוקס, להחשיך את הערוצים הללו ללקוחות חברת הכבלים כייבלויז'ן באזור ניו יורק. הפעולה נעשתה לאחר כישלון המו"מ בין הצדדים בדבר הסכומים שתשלם כייבלויז'ן על מתן הזכות ללקוחותיה לצפות בתוכניות בידור כ"אמריקן איידול", כמו גם במופעי האימה הסהרוריים של מגיש החדשות גלן בק. כייבלויז'ן הכריזה בתגובה כי "ללקוחותינו דרכים נוספות לצפות בשידורי פוקס", כאשר כוונתה, בין השאר, לאתר הולו (Hulu), המכנס תחת כנפיו תכנים מהרשתות המובילות בארה"ב, בהן ABC, NBC ופוקס.

לא עברו כמה שעות, ולקוחות האינטרנט של כייבלויז'ן גילו כי התוכן של פוקס נחסם עבורם גם בהולו. זמן קצר לאחר מכן הוסרה החסימה, ככל הנראה בשל הפרסום הרב של הסיפור.

מרדוק. חסימת תכנים לגולשים ככלי בסכסוך עסקי, צילום: בלומברג מרדוק. חסימת תכנים לגולשים ככלי בסכסוך עסקי | צילום: בלומברג מרדוק. חסימת תכנים לגולשים ככלי בסכסוך עסקי, צילום: בלומברג

שני המהלכים - חסימת ערוצי פוקס לשידור טלוויזיוני וחסימת תוכני פוקס ללקוחות האינטרנט של כייבלויז'ן - הם לכאורה מהלכים לגיטימיים, הנגזרים מסכסוך עסקי. אך הבה נדמיין כי התהליך היה הפוך, וכייבלויז'ן עצמה היתה מונעת מלקוחות האינטרנט שלה לצפות בתוכני הווידיאו של פוקס באינטרנט; האם מהלך כזה, שבו בעל תשתית מונע מלקוח שלו גישה לתוכן הזמין לכולם, לגיטימי? סביר להניח שלא.

ניטרליות רק בסלולר

ובינתיים, בישראל הקטנה, החלה הכנסת לדון בתוספות חוק ההסדרים לתקציב הממשלה. החוק משלב, בין השאר, איסור על חברות הסלולר או ספקי המכשירים לחסום שירותים, כולל אלה המוענקים באמצעות האינטרנט הסלולרי. בין דברי ההסבר לסעיפים אלה מצוין כי האיסורים האלה "לא יחולו על חסימה או הגבלה המתחייבות מפעולתו הרגילה של בעל הרישיון... מומלץ להסמיך את שר התקשורת לקבוע סוגי פעילויות של בעל רישיון שיראו אותן כפעילות רגילה. כך, לדוגמה, ניהול רשת לחלוקת משאבים זמינים בין המשתמשים באופן יעיל והוגן יכול שייקבע כפעילות רגילה של בעל הרישיון".

אם כן, במשרד התקשורת מודעים לכך שלעתים נדרשים ספקי התקשורת לבצע שינויים ברשת מטעמים לגיטימיים, אך עדיין מעדיפים לטפל בנושא רק בהקשר של רשתות הסלולר ואינם יוזמים דיון שבעקבותיו יוכל שר התקשורת לקבוע את אותם "סוגי פעילויות" מותרים ואסורים. נדמה שרק כאשר ספקיות התקשורת יחלו לבצע ביוזמתן חסימות כאלו יתעורר סוף סוף המשרד - שנים לאחר שניתנה בידו ההזדמנות לטפל בנושא.

תגיות