אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוכרים בת"א גייסו את עו"ד שרגא בירן נגד העירייה צילום: עמית שעל

חוכרים בת"א גייסו את עו"ד שרגא בירן נגד העירייה

החוכרים הגישו תביעה נגד דרישת העירייה לשלם 91% מערך הקרקע כתנאי לחידוש חוזי החכירה ודורשים להעביר את הקרקע לבעלותם

21.10.2010, 08:13 | רויטל חובל

לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה אתמול תביעה נגד עיריית תל אביב על ידי 162 חוכרים, זאת בדרישה להחיל עליהם את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. עיריית תל אביב, טוענים התובעים, דורשת מהם לשלם סכום הקרוב לשווי הקרקע ולא לקבל עליה את הבעלות - בניגוד לרפורמה לפיה תועבר הקרקע לבעלות החוכרים בתנאים קבועים מראש. מדובר בקרקעות שכולן בבעלות עיריית תל אביב ולא בבעלות המינהל. החוכרים גייסו למאבקם את עו"ד שרגא בירן.

המאבק בנושא התעורר בחודש אוגוסט השנה, אז הסתיימו חוזי החכירה ל־60 שנה שנחתמו בין העירייה לבין תעשיינים בעיר, והם נדרשו לחדש את חוזי החכירה ל־49 שנים נוספות. העירייה פרסמה לאחרונה את "המדריך לחידוש חכירות במתחמי תעסוקה" ובו היא דורשת כתנאי למימוש האופציה הנתונה לחוכרים דמי היוון בגובה של 91% מערך הקרקע שייקבע על ידי העירייה, כלומר עליהם לרכוש מחדש את הקרקע בערכה הנוכחי. זאת על אף שהחוכרים כבר שילמו את מחירה המלא של הקרקע בעת החכירה המקורית ונשאו בעלויות הפיתוח.

 

התובעים, באמצעות משרד עורכי הדין שרגא בירן ושות', מבקשים לבטל כללים אלו ולהחיל עליהם את כללי המינהל, בכל הקשור למימוש האופציה הנתונה להם להארכת תקופת החכירה ל־49 שנים. לפי כללי המינהל, מדובר בתשלום נמוך בהרבה. מדובר בקרקעות הממוקמות בכמה מתחמי תעסוקה בסמוך לאיילון. רוב הנכסים משמשים היום למלאכה ותעשייה זעירה. "דרישתה זו של העירייה נפלה על התובעים כרעם ביום בהיר, לאחר החזקה בת 60 שנה במקרקעין וממש ערב מימוש אופציה המוקנית להם להארכת החכירה ל־49 שנים נוספות. זאת, מבלי שעומד מאחורי דרישה זו כל היגיון שמאי, משפטי או כלכלי", ציין בא כוחם, עו"ד בירן, בכתב התביעה.

 

בדיקת "כלכליסט" העלתה כי עקב העובדה שחוכרים באזור חששו שמחיר הארכת החוזים עם העירייה יהיה גבוה, מכרו לא מעט מהם את הנכסים. בחלק מהמקרים הרוכשים לא ידעו כי מחירי החכירה יכולים להיות גבוהים כל כך. לעומת זאת היו עסקאות שבוטלו על רקע זה. בשבוע שעבר בית המשפט המחוזי בתל אביב נתן צו מניעה זמני בעקבות דרישה של 23 חוכרי קרקעות אחרות עד לבירור נושא הארכת חוזי החכירה.

 

מעיריית תל אביב נמסר: "תשלום דמי החכירה הוא בהתאם לחוזה החכירה המקורי. העירייה דוחה את טענות התובעים כי עליה להעניק הנחות מפליגות בתשלום דמי חכירה לבעלי עסקים וליזמים במתחמי התעסוקה, מכיוון שזה נעשה על חשבון הציבור כולו".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
במדינת ישראל חכירה לדורות היא שוות ערך לבעלות, המטרה המקורית היתה לא להעביר את הקרקע לערבים
התבנית של חכירה הומצאה עם הקמת המדינה, כאשר מינהל מקרקעי ישראל חשש וחושש עד היום כי יהודים ימכרו קרקעות לערבים באזור תל אביב ולכן המציאו את הייצור שנקרא "חכירה" לפיו כאילו הקונה קיבל בעלות מוגבלת ל 100 שנה או 60 שנה , כאשר המינהל תמיד נשאר הבעלים. חלק גדול מדירות המגורים בישראל רשומות כ"חכירה לדורות" , אלא מאי כאשר עושים העברת בעלות יש צורך בהיוון ודמי הסכמה של המינהל. בקיצור חכירה היא שוות ערך לבעלות ועיריית תל אביב סתם מנסה לסחוט כספים מהאנשים המסכנים האלה.
שרי  |  21.10.10
2.
הסבר
עיריית ת"א לא מכרה להם את הקרקע בשעתו, אלא העניקה להם זכות אחרת. במקום זכות בעלות, ואז הפליאה שלך נכונה, זכות חכירה (לשם פשטות בלבד- מעין זכות שימוש ארוכה). לכן עם תום תקופת החכירה (השימוש) הקרקע חוזרת לבעליה- העיריה (שכן לא בוצעה עסקת העברת בעלות). היות והעיריה היא הבעלים, היא יכולה לדרוש מה שדורשת כעת.
אלון חטר ישי , ת:א  |  21.10.10
1.
מה שאני לא מבין הוא - אם הם שילמו את עלות הקרקע בזמן החכירה הראשונית
מדוע הקרקע לא עברה לבעלותם מלכתחילה ? ומדוע הם צריכים לשלם שוב עלות מלאה של הקרקע ? האם מותר למכור את אותו הדבר יותר מפעם אחת ? (אם מערתי טלפון למישהו, האם יכול להיות מצב שהוא ייצטרך לקנות ממני את אותו המכשיר שוב אחרי פרק זמן מסויים ?)
21.10.10