אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: הריבית הנמוכה תומכת בעלייה המהירה במחירי הדירות ובשערי המניות צילום: בלומברג

פישר: הריבית הנמוכה תומכת בעלייה המהירה במחירי הדירות ובשערי המניות

נגיד בנק ישראל רומז: מחירי הדירות יכולים גם לרדת, דבר המחייב תשומת לב מצד קובעי המדיניות. "במדינות כמו ישראל, נדרשת הפסקה מהירה יותר של המדיניות המרחיבה, המחייבת בדרך כלל העלאת ריבית"

03.11.2010, 12:03 | אמנון אטד

"התמונה הכוללת של מצב המשק הישראלי היא חיובית, אולם מצב חיובי זה מלווה בכמה התפתחויות מדאיגות, המציבות אתגרים למדיניות המקרו-כלכלית". כך כותב נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר במכתב המצורף לדו"ח האינפלציה לרבעון השלישי של השנה, שהגיש היום (ד') לממשלה ולכנסת.

לדברי פישר, ההתפתחויות המדאיגות הן מחירי הדירות ושערי המניות שעולים במהירות כבר יותר משנה. "בכל אחד מתחומים אלה", הוא מציין במכתבו, "פועלים גורמים בסיסיים לעלייה מהירה - לגבי מחירי הדיור, קצב בנייה נמוך מקצב הגידול של מספר משקי הבית, ולגבי שערי המניות, הצמיחה הגבוהה במשק - אולם נראה כי עליות אלה נתמכות גם בשיעורי הריבית הנמוכים".

"אשר לדיור", כותב עוד פישר במכתב המצורף לדו"ח האינפלציה, "עליות מחירי הדירות בזמן האחרון, סביב 20% בשנה, אינן בנות קיימא ומחייבות תשומת לב של קובעי המדיניות. בנוסף על כך, שוררים ספקות רבים, הן לגבי ההתאוששות מהמשבר במדינות מפתח רבות, בעיקר בארצות הברית, והן לגבי האיתנות הפיננסית של כמה מדינות באירופה ושל כמה ממדינות ארצות הברית".

במכתבו, מתייחס פישר גם לחוסר האיזון שנוצר בין כמה מדינות מובילות, כמו ארצות הברית, יפן וחלק ממדינות מערב אירופה, הנדרשות להנהיג עדיין מדיניות כלכלית מרחיבה, לבין מדינות קטנות יותר, ובהן גם ישראל, המאופיינות בצמיחה נאותה ובעלייה מהירה של מחירי הנכסים, במיוחד מחירי הדיור, שעלולה לאיים על היציבות הפיננסית בכמה מהן. "בקבוצת המדינות השנייה", קובע פישר, "הפסקתה של המדיניות המרחיבה צריכה להיות מהירה יותר מאשר בקבוצה הראשונה. הדבר מחייב בדרך כלל, העלאת ריבית".

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

32.
פישר עושה בשכל!
ריבית היא לא עושה נזק\תועלת רק למחירי דירות. היא משפיעה על עוד המון דברים אחרים. אי אפשר לעלות ריבית רק בגלל מחירי דיור עולים. זה היה צעד חכם מצד פישר להגביל את סכום המכנתא ל-50-60% מערך הדירה. זה ימנע מזוגות לא מפותחים (שכלית) לקחת משכנתאות בסכומים אסרונומיים שיש סיכוי טוב שלא יצליחו להחזיר. הציבור בישראל לא יודע לחסוך! אני לדוגמא חי בשכירות (זולה יחסית) ומשתדל לחסוך כל חודש 3-5K ומשקיע אותו באפיקים סולידיים צמודי מדדים ואינפלציה. בקצב הזה עוד 10 שנים אני אקח דירה בלי משנכתא. בזמן זה יש לי את כל האופציות מבחינת דיור דינאמי שהכי מתאים לי מבחינת: אפשרות Relocation לחו"ל, קרבה לעבודה (או רכבת), לבחור גנים\בתי ספר, לעלות\לרדת ברמת הדירה בהתאם להכנסות וכד'. כמובן שתמיד אפשר לרדת מפה אם אני אראה שהמצב רק מחמיר. אישית, אני לא מרגיש בטוח לרכוש דירה בארץ. יותר כדאי לי לרכוש דירה בחו"ל, להשכיר אותה ועל הסכום הזה לשכור כאן דירה (אם ארצה כמובן). הבעיות הדמוגרפיות המלחמות מאוד מפחידות אותי. זהו שיקול מאוד מרכזי בהחלטה אם לשעבד את משפחתי ל-20+ שנים לבנק כלשהו.
04.11.10
29.
לא לקנות דירות בארץ, ומי שכן קונה לא במרכז
לא בשפלה ולא בשרון. לא לתת לתאווי הבצע להרוויח. אפשר לקנות דירנ בחו"ל ולהשכיר אותה. יש חברות אחזקה שלוקחות סכומים נמוכים ואת הכסף אפשר להשאיר בח-ן בחול ולהעביר לארץ כל כמה חודשים כדי לאזן שכ"ד/משכנתא. כל מי שקונה דירה במחירים של היום פוגע בעצמו ובאחרים ומוכיח ל 120 המושחטים שאפשר להמשיך ולצפצף עלינו, כמו במימין החרדים.
ליאור  |  03.11.10
28.
יופי פינצ'ר...סוף סוף גם לך נופל האסימון וגם אתה מודה- יש בועה !
זו רק שאלה של זמן... מתי הבועה תתפוצץ כמובן ! ליבי ליבי עם הזוגות (צעירים ומבוגרים ) שלקחו משכנתאות של מליון ש"ח פלוס מינוס... למשקיעים ולכל הספקולנטים, אני מת לראות את הפרצוף שלכם כששכר הדירה לא יכסה את המשכנתא... אחחח זה יהיה תענוג !
צ'ומפי , מרכז  |  03.11.10
לכל התגובות