אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עינוי סיני: שתי חברות ענק נאבקות - והגולשים סובלים צילום מסך: chinahush.com

עינוי סיני: שתי חברות ענק נאבקות - והגולשים סובלים

תוכנת אנטי-וירוס מצליחה בסין האשימה שירות מסרים מיידיים פופולרי בחשיפת מידע על גולשים. התוצאה: קרב תקשורתי, וחסימת האנטי-וירוס למשתמשי השירות. בדרך נזכרו הגולשים הסינים במה שהמשטר בבייג'ינג שכח: שמישהו צריך לדאוג לפרטיות שלהם

04.11.2010, 17:00 | רחל בית-אריה, בייג'ינג

מלחמה חסרת פשרות מתנהלת בימים בין שתי ענקיות אינטרנט שלכל אחת מהן מאות מיליוני לקוחות, ועל שתיהן רובנו לא שמענו מעולם. במלחמה הזאת יש את כל מה שמעסיק את עולם האינטרנט, ובעצם את כולנו: כסף, אגו, הרבה מאוד משתמשים, ובעיקר דאגה לגורל הפרטיות של הגולשים ברשת. הם, הגולשים, לכודים במאבק בין שתי החברות, שנראה כי טובת הלקוחות היא הדבר האחרון שמעניין אותן.

בצד אחד של הזירה ניצבת טנסנט (Tencent), חברת האינטרנט הגדולה בסין והמפעילה של תוכנת המסרים המיידיים QQ, שלה 600 מיליון משתמשים רשומים, רובם סינים. בצד השני עומדת Qihoo 360, ספקית תוכנות האנטי-וירוס המובילה בשוק המקומי, שמשרתת, לדבריה, 300 מיליון לקוחות. המאבק בין השתיים החל לפני כחודש, כש-360 יצאה בהודעה שהאשימה את טנסנט באגירת מידע על גולשים שמתקינים תוכנות שלה ובהדלפתו. החברה אף הציעה לגולשים "תוכנה להגנה על הפרטיות" שאמורה לנטרל את היכולת של טנסנט להעביר את המידע.

עד כה לא נפתחה חקירה רשמית בנוגע להאשמה הזאת, ולא ברור אם יש בה ממש, אבל טנסנט הגיבה בחריפות תוך שהיא מאשימה את 360 בהוצאת דיבה ובהתנהגות עסקית לא ראויה. וכשחברה כמו טנסנט רוצה להעביר מסר - יש לה את הדרכים לעשות זאת. מאות מיליוני הלקוחות של QQ ראו הודעות פופ-אפ ובהן ההאשמות נגד חברת האנטי-וירוס.

כך נראה המאבק בין החברות בעיניים סיניות, צילום מסך: chinahush.com כך נראה המאבק בין החברות בעיניים סיניות | צילום מסך: chinahush.com כך נראה המאבק בין החברות בעיניים סיניות, צילום מסך: chinahush.com

בשבועות האחרונים התנהלו חילופי האשמות בין החברות גם ברמה האישית – רבים בסין מאמינים שטנסנט עומדת מאחורי הגילוי בשבוע שעבר, שלפיו מנכ"ל 360 קיבל הנחה שלא כדין בקניית דירה. שתי החברות כבר הספיקו להגיש תביעות דיבה אחת נגד השנייה, שהדיונים בהן עדיין לא החלו.

אבל זריקת בוץ הדדית ואפילו תביעות הן דבר אחד, וחסימת שירותים היא כבר דבר אחר לגמרי: טנסנט החליטה לאלץ את הגולשים לבחור בין שירותיה ובין אלה של 360, ומיליוני סינים שפתחו את המחשב שלהם הבוקר גילו שתוכנת ה-QQ שלהם אינה פועלת. לפי ההודעה שהם קיבלו, אין באפשרותה של טנסנט לספק שירותים למי שתוכנה של 360 פועלת על המחשב שלהם. "נאלצנו לקבל החלטה קשה, והחלטנו לא להפוך את שולחן העבודה של הלקוחות שלנו לשדה קרב", נאמר בהצהרה מטעם טנסנט.

לגולשים הסינים נגמרת הסבלנות

 

המריבה, שבינתיים משפיעה לרעה בעיקר על 420 מיליון הגולשים הסינים, מעידה על אופיו הפרוע של שוק הרשת הגדול בעולם. בזמן שהרשויות בביי'ינג משקיעות מאמצים עצומים ותקציבי ענק במכונת הצנזורה המשומנת שלהם, נראה כי ההגנה על הצרכנים מפגרת הרחק מאחור.

האינטרנט בסין מתנהל כמעט כמו יקום מקביל ביחס למערב, עם תחליפים מקומיים לרוב השירותים שמציעות חברות האינטרנט הגדולות: רשתות חברתיות מקבילות לפייסבוק, שירותי מיקרו-בלוגינג דמויי טוויטר, QQ במקום מסנג'ר ומנוע חיפוש בשם באידו שנתח השוק שלו גדול בהרבה משל גוגל. הצנזורה ההדוקה וחסימת אתרים כמו טוויטר ופייסבוק בסין היא רק אחת הסיבות לתופעה הזו, אבל גם כאשר אתרים מערביים אינם חסומים, הגולשים בסין מעדיפים את החברות המקומיות, שכנראה קולעות טוב יותר לטעמם.

אבל נראה שלסינים נמאס להיות בני ערובה בידי חברות שאינן מכבדות את פרטיותם או את צרכיהם. בסקר שפירסם היום (ה') אתר האינטרנט המוביל סינה, יותר מ-78% מהגולשים אמרו כי לדעתם שתי החברות שכחו את האינטרסים של הלקוחות. גולשים בסינה וויבו, שירות המיקרו-בלוגינג שמפעיל הפורטל, אירגנו "מחאה וירטואלית" נגד טנסנט, ובמרחב הווירטואלי מורגשת דרישה גוברת מבייג'ינג לחקור את הנושא. מניית טנסנט צנחה היום בהונג קונג ביותר מ-3%.

חברות האינטרנט הסיניות מגלות בשנה האחרונה כוונות התפשטות גם לשווקים אחרים. הפרשה האחרונה, שמצטרפת לשורת האשמות נגד באידו ולבעיית הצנזורה, מעלה ספקות גדולים בנוגע לאפשרות ששתי החברות המתקוטטות יזכו בעתיד הנראה לעין באמון שיאפשר להן להפוך לשחקניות בזירה הבינלאומית.

תגיות