אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נפתח חלון לפנסיה: למשוך כספי פיצויים ללא מס צילום: shutterstock

נפתח חלון לפנסיה: למשוך כספי פיצויים ללא מס

ועדת הכספים אישרה שלשום הוראת שעה המתקנת עיוות שיצר תיקון 3 לחוק קופות הגמל. כעת יינתן חלון של שמונה חודשים שבמהלכו יתאפשר לאלפי מבוטחים שלא יכלו לעשות זאת בשלוש השנים האחרונות, למשוך כספי פיצויים כסכום חד-פעמי. "כלכליסט" מגיש: מי יהיה זכאי ליהנות מחלון ההזדמנויות, למי זה כדאי ואיך ניתן יהיה למשוך את הכספים

10.11.2010, 15:21 | רימונה פרקש ברוך

שלשום אישרה ועדת הכספים הוראת שעה, שלפיה יינתן חלון זמן של שמונה חודשים שבמהלכו יוכלו אלפי מבוטחים למשוך כספי פיצויים כסכום חד־פעמי. זאת לאחר שנוצר עיוות בעקבות תיקון 3 לחוק קופות הגמל שנכנס לתוקף בינואר 2008. התיקון קבע בין היתר כי כל ההפקדות החדשות לקופות הגמל יהיו למטרת קצבה בלבד, אך עם זאת את חלק הפיצויים ניתן היה למשוך כסכום חד־פעמי במזומן בעת עזיבת מקום העבודה. אולם חלק גדול מהמבוטחים לא הכירו תיקון זה והשאירו אחרי ינואר 2008 את כספי הפיצויים בקופות הגמל. אותם מבוטחים לא ידעו כי כאשר הם אינם מושכים באופן מיידי את הכסף, הפיצויים מוגדרים כ"הפקדה חדשה", ולכן כל כספי הפיצויים הפכו אוטומטית ככספים שהופקדו אחרי 2008 לכספים שניתן לקבל אותם בגיל הפרישה כקצבה חודשית בלבד.

זווית נוספת למי לא כדאי למשוך הפיצויים? על כל אחד מהחוסכים בקופות הגמל אשר הוראת השעה מתייחסת אליו מוטלת החובה והאחריות לבצע בדיקת כדאיות אישית בטרם הוא מקבל החלטה רו"ח אמיר גבאי, תגובה אחתלכתבה המלאה

מעבר לעובדה שכספים אלה הפכו מכספים נזילים לכספים לא נזילים, משמעות נוספת שהיתה לתיקון היא שכספים אלה, שהיו בעבר פטורים ממס, הפכו להיות כספי קצבה החייבים במס. "אותם כספי פיצויים שהיו נזילים הפכו כמעט באופן אוטומטי - מבלי ליידע את העמית ובאופן מעשי בניגוד לרצונם - לכספים מסוג קצבה החייבים במס", אומר רו"ח אמיר גבאי, מנכ"ל b4 יועצי פרישה ומי שהוביל את המאבק לקבלת חלון ההזדמנויות מול האוצר. לדבריו, "מצב זה היה עלול לגרום לכך שפורשים ומפוטרים היו נאלצים לשלם כפל מס: פעם אחת ביום שעזבו את מקום עבודתם, ופעם שנייה במועד שבו יהיו זכאים לקבל את הכספים כקצבה החייבת במס".

לאחר האישור שלשום בוועדת הכספים נותר לקבל את אישורה של הכנסת. כאשר יתקבל האישור, ייפתח חלון ההזדמנויות עד 31 ביולי 2011. על מנהלי קופות הגמל מוטלת החובה ליידע בכתב את העמיתים בדבר זכאותם למשוך את הכספים במסגרת תקופה זו. מנהלי קופות הגמל יצטרכו לשלוח לעמיתים את ההודעה עד 31 במרץ 2011, זאת בנפרד מהדיווחים השוטפים של קופת הגמל. הכספים יוחזרו לעמית לא יאוחר מעשרה ימי עסקים מהמועד שבו קופת הגמל קיבלה מהעמית את הבקשה להחזר הכספים.

למי מתייחסות הוראות השעה

מפוטרים שפוטרו אחרי ינואר 2008. כל מי שפוטר אחרי ינואר 2008, היה עמית בקופת גמל אישית לפיצויים ולא משך את כספי הפיצויים שלו באופן מיידי - עשוי היה לגלות כעבור זמן מה, כשרצה למשוך את הכספים כסכום חד־פעמי, כי מעתה הוא לא יכול לבצע משיכה חד־פעמית כפי שניתן היה לעשות בעבר. כמו כן, כספים אלה הוא יוכל לקבל רק כקצבה כאשר יגיע לגיל הפנסיה.

מה יוכל לעשות בעקבות הוראת השעה: עד 31 ביולי 2011 יוכל המפוטר לדרוש מקופת הגמל לבטל את שינוי מעמדם של כספי הפיצויים ככספים חדשים מסוג קצבה החייבים במס, ולדרוש מקופת הגמל לקבל את הכספים במזומן כולל הרווחים ובניכוי מס על אותם רווחים בלבד.

גמלאים שהמשיכו להפריש כספים אחרי 2008. גמלאים רבים שהיו עמית עצמאי בקופת גמל לתגמולים ואשר לא היו מודעים לשינוי בחוק, המשיכו לעתים להפריש כספים במשך חודשים רבים אחרי שנכנס התיקון לתוקף. הדבר היה שכיח במיוחד אצל גמלאים שהיו רגילים לחסוך כספים במסגרת קופת גמל שהיתה בעבר מכשיר הוני, כלומר מכשיר שניתן היה למשוך את הכספים שהופרשו אליו כסכום חד־פעמי פטור ממס אחרי הפנסיה. אולם אותם גמלאים לא ידעו שכל הכספים שהמשיכו להפריש אחרי ינואר 2008 הפכו להיות כספים המיועדים לקצבה בלבד, וכי לא ניתן למשוך אותם כסכום חד־פעמי אף שמדובר בגמלאים בגיל הפרישה.

"כל מה שצריך היה המחוקק לעשות הוא לקבוע במסגרת תיקון 3 הוא 'מבחן גיל', ובכך לאפשר לעשרות אלפי גמלאים להמשיך להפקיד כספים בקופות הגמל ולמשוך בעתיד את אותם הכספים כסכום חד־פעמי פטור ממס", אומר גבאי. "אולם משלא עשה כך המחוקק, צריך לאפשר לאותם גמלאים שלא היו מודעים לשינוי בחוק למשוך בחזרה את הכספים שהופקדו בקופות הגמל".

מה יוכל לעשות בעקבות הוראת השעה: הגמלאי יוכל לדרוש מקופת הגמל להחזיר לו את הכספים שהפקיד בה באותה התקופה כולל הרווחים ובניכוי מס על אותם רווחים בלבד, כקבוע בהוראת פקודת מס הכנסה.

יורשים שהפכו את קופת הגמל לקופה על שמם. במקרים שבהם נפטר אדם שהיתה לו קופת גמל והכספים בה הועברו אחרי ינואר 2008 לקופת גמל חדשה על שם היורשים, כספים אלה הפכו ביום אחד לקצבה חייבת במס. הסיבה לכך היא משום שמדובר בכספים שהוגדרו במועד ההעברה ככספים חדשים על כן חלים עליהם החוקים החדשים. אותם ירושים , לא היו מודעים לשינוי שחל והתייחסו לכספים אלה ככספי חיסכון אותם יוכלו למשוך בכל עת. אולם להפתעם גילו כי הם חייבים במס על הכספים ולא יוכלו לקבל אותם אלא כקצבה גם אם מדובר ביורשים בגיל הפנסיה.

מה יוכל לעשות בעקבות הוראת השעה: היורש יוכל לדרוש מקופת הגמל לבטל את העברת הכספים לקופת הגמל החדשה שנפתחה על שמו והוגדרו ככספי קצבה, ולדרוש מהקופה לקבל את הכספים כסכום הוני חד־פעמי במזומן כולל הרווחים ובניכוי מס על אותם רווחים בלבד.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
משיכת כספי הפיצויים
אבי הנו אחד מתוך אותם גמלאים שגילה כי אינו יכול להוציא את הכספים וזאת כי אף אחד לא דאג ליידע אותו. בחודשים האחרונים הוא בלחץ מאד גדול ובתחושה שזקוק לחסדים של אחרים כדי לקבל את המגיע לו. השאלה היא האם כבר היום יכול לדרוש את הכספים ואיך עליו לעשות זאת?
עינב , חדרה  |  11.11.10
לכל התגובות