אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דירה אחת, 120 משכורות צילום: יריב כץ

דירה אחת, 120 משכורות

פחות התחלות בנייה, זינוק בשיעור המשקיעים ותחרות פרועה בין הבנקים. מי שמשלמים את המחיר הם הזוגות הצעירים, שנדרשים לעבוד יותר כדי לזכות בקורת גג

14.11.2010, 08:24 | תומר זלצר וליעד ליבנה

עבור זוגות צעירים רבים רכישת דירה בישראל 2010 נהפכה למשימה בלתי אפשרית. אם ב־2001 היה צורך ב־88 משכורות כדי להגיע לשווי של דירה ממוצעת, הרי שנכון ללפני כשבועיים עלה מספר תלושי השכר הנדרשים ללא פחות מ־120.

מדוע רכישת דירה נהפכה למשימה כל כך קשה? כל המספרים שאתם צריכים להכיר

שני הגופים החשובים במשק, בנק ישראל ומשרד האוצר, תרמו כל אחד את חלקו לעליית המחירים. בנק ישראל הוריד את הריבית במשק בעקבות המשבר הכלכלי, ועודד את רוכשי הדירות להשקעה, בהם יהודים מחו"ל שהכניסו רכישת נדל"ן בישראל לתוך תיק ההשקעות שלהם. כך, ב־2008 וב־2009 שיעור הדירות שנרכשו למטרת השקעה עמד על 30% מכלל הדירות שנמכרו בישראל. במקביל התעצמה עוד יותר התחרות החריפה בין הבנקים בשוק המשכנתאות, כך שזוגות צעירים מצאו את עצמם מתחייבים למשכנתאות בהיקפים הולכים וגדלים.

משרד האוצר, מנגד, נרדם בשמירה ולא דאג להתאים את היצע הדירות לעלייה בביקוש.שר האוצר יובל שטייניץ אמנם טוען כי "אין קונץ־פטנט" לבעיה בהיצע הדירות, אבל מי שמביט בגרף התחתון המציג את התפתחות התחלות הבנייה בישראל יכול להסיק שלא מעט תלוי במידת הנחישות של קובעי המדיניות. בתחילת שנות התשעים נרשם זינוק חד בביקוש לדירות עקב העלייה המסיבית ממדינות ברית המועצות לשעבר. בתגובה הוגדלו התחלות הבנייה ביותר מ־300% בתוך שנתיים. מי שיזם אז את הבנייה המואצת של הדירות היה אחד, אריק שרון.

לפניות והערות dira@calcalist.co.il

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
אנחנו באמת בבעיה קשה!
מחירי הנדלן בישראל הזויים ועל המנהל שבבעלותו כ 90% ויותר מהקרקעות להפשיר בסיטונות, במחירי "דמפינג" ועל ממשלת ישראל לאפשר גיוס עובדים זרים לשנים הקרובות. ביצוע הצעות כאלה יביא את כל השוק ההזוי הזה לנחות ב 25% כלפי מטה - אגב, גם ברמה של 1 מיליון ש"ח לדירה ממוצעת המחירים יקרים. זאת במדינה בה ההכנסה הממוצעת למשפחה כ 11 אלף ש"ח. אוי לנו אם לא נדע להביא פתרון מהר למצוקת מחוסרי הדיור.
אבנר  |  15.11.10
18.
ל-12 אז אתה בעצם מבסס החלטות גורליוות על סטטיסטיקה
מה שהיה לפני 15 שנה לא רלוונטי ,קל וחומר שמה שהיה לפני למעלה מ-20 בטרם העליה מברה"מ שהעלתה את אוכלוסית המדינה בקצת יותר ממיליון תושבים רלוונטי עוד פחות...צריך להבין שמדינת ישראל זה לא ארה"ב מה לעשות אנחנו חיים על אי קטן ולא רחוק היום בו שטחי הבנייה לא יספיקו לאוכלוסייה הגדלה בקצב טבעי גדול מכל מדינה באירופה ובצפון אמריקה. אני לעומתכם הנבאים הכלכליים שבמשך שנים מטיפים להורדת מחירים וגרמתם נזק להמון זוגות שרצו לקנות אבל האמינו שהעתיד הקרוב וורוד,אני מאמין שצריך לקנות ומהר כל אחד בתקציב שלו ואף להתפשר על מרחק ועל גיל המבנה .
פשוט מטופש  |  14.11.10
17.
זוכר את שנות ה-80 התמימות ולא מבין מה קרה לנו שנהיינו אמריקה
הסחטנות של הנוברשים מצד אחד והאדישות של הממשלה מהצד השני עלולה להביא אסון על מדינת ישראל..אחרי הכל הבית השלישי עוד עתיד להכתב בדפי ההיסטוריה נפל לא בגלל חוסר עוצמה צבאית אלא עקב חמדנות ובצע כסף. מדינת ישראל נשענת על שכבת הצעירים שהם דור העתיד אם הדור הזה לא יכול לרכוש דירה אז לא יקום פה דור נוסף של ישראלים אלא יעלם פה דור שיברח לחו"ל ושלא ימהר להתמסד עקב קשיים כלכליים. חוכמולוגים טוענים (בטיפשוטם) שזוגות הצעירים נוהגים בחמדנות בבקשתם להתגורר בדירות חדשות מקבלן שעלותם באופן טבעי 1.5 מיליון האם בדקתם במקרה כמה עולה בית ישן לא משופץ בבניין ישן בפריפריה?! ..ובכן לא רחוק מזה דירה בת 3 חדרים עם עובש על הקירות תמכר באזור המרכז סביב 850000ש"ח -1000000ש"ח ובת 4 חדרים זה כבר גובל ב-1.3 ויותר מה שהופך את הרכישה ללא חכמה . האלטרנטיבה המוצעת לרדת לערי הדרום או הצפון ואז מה להפוך תוך זמן קצר למובטלים?!בהעדר עבודה באזורי הפריפריה הצפוניים והדרומיים הממשלה/מדינה מאותת לאזרח שאינם רואים בעין יפה את הרצון להקלט באזורים אלו שהרי חברות הייטק וכו שאינם מוגדרים כמפעלים לא אמורים להוות מגבלה להפתח בכל מקום גאוגרפי אפילו על ראש ההר צריך רצון של המדינה "לעודד" ובכך ליצור מציאות של חלוקת אוכלוסיה-זכור לי משפט יפה מסרט עם קווין קוסטנר-If you biuld it they will come
אזרח מצקצק  |  14.11.10
לכל התגובות