אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט"- קרן הביומד NGN: "תוצאות הניסוי של ביוקנסל - לא מלהיבות" צילום: חיים צח

בלעדי ל"כלכליסט"- קרן הביומד NGN: "תוצאות הניסוי של ביוקנסל - לא מלהיבות"

בעוד המוסדיים הישראלים התלהבו, בקרן המתמחה בחברות ביומד היו ספקניים יותר. "תחום התרפיה בגנים לא ברשימת הקניות של חברות פארמה גדולות" נכתב במסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט" וציינו כי "הממצאים לא מרעישים בכלל". ביוקנסל: "החברה עומדת מאחורי דיווחיה"

23.11.2010, 15:10 | עומר ענבר

שבוע אחרי הגיוס שסיפק לביוקנסל מנת חמצן כדי שתוכל להמשיך ולפעול, חושף "כלכליסט" את הספקות שעלו בקרב מנהלי הקרן האמריקאית NGN, שתכננה להשקיע בחברת התרופות.

לפני כשבועיים פרסמה חברת התרופות מירושלים תוצאות מוצלחות, לטענתה, בניסוי שנערך לבחינת תרופת הדגל שלה לטיפול בסרטן הלבלב - BC-819. אולם תוצאות אלו לא הלהיבו במיוחד את מנהלי הקרן, וזו בחרה שלא להשקיע כרגע בחברת הביוטק הישראלית. "ביוקנסל לא מעניינת די כדי להקדיש לה זמן", כך אמר אחד השותפים בקרן. ההחלטה הגיעה לאחר מספר חודשים בהם ערכה NGN בדיקת נאותות להשקעה בביוקנסל.

שבוע לאחר מכן כבר גייסה ביוקנסל מהציבור 18.6 מיליון שקל בהנפקה של מניות ושתי סדרות אופציות. מחיר חבילת ההנפקה נקבעה על 33 שקלים וכלל חמש אופציות משתי הסדרות, ג' ו־ד' ללא תמורה, ו־10 מניות של החברה. בהנחת תמחור של האופציות לפי חצי משווי הבלאק אנד שולץ שלהן, השווי האפקטיבי של המניה לפי חישוב זה בהנפקה עמד על כ־2.58 שקל למניה וגילם הנחה של 15% בהשוואה למחיר המניה שעמד ערב ההנפקה על 3.02 שקלים. בהנפקה לקחו חלק הגופים המוסדיים הגדולים בישראל שראו, ככל הנראה, הזדמנות השקעה בחברה קטנה שמפתחת תרופה לסרטן על בסיס תרפיה של גנים בדיסקאונט שגילם ההנפקה.

בין המשקיעים בקרן NGN, המתמחה בהשקעות במדעי החיים, נמנים מורי ארקין וליאון רקנאטי. ל־NGN, שמרכז פעילותה בניו יורק, יש שתי קרנות מרכזיות: Biomed Opportunity 1 שהשלימה ב־2005 גיוס של 250 מיליון דולר להשקעות בחברות ביוטק ומכשור רפואי, וכן קרן שניה שהחלה לגייס ב־2009, כאשר בפורטפוליו שלה עשרות חברות בתחום.

"התוצאות לא מלהיבות"

דפדוף בדפי ההיסטוריה של תעשיית קרנות הון הסיכון מעלה תמונה אמביוולנטית של השקעות מוצלחות ואקזיטים נוצצים, לצד לא מעט השקעות כושלות ושיעורי IRR שהותירו משקיעים מאוכזבים.

"אני מסכים שתוצאות הניסוי של ביוקנסל אינן מלהיבות במיוחד, ותחום התרפיה בגנים (הבסיס הטכנולוגי של תרופות ביוקנסל - ע"ע) איננה ברשימת הקניות של חברות פארמה גדולות", מסכים קנת גורליק, שותף בקרן לקביעה של שותף אחר, בדיון שבו לקחו חלק גם השותפים הבכירים בקרן, פיטר ג'והן וקנת אברמוביץ.

תחום התרפיה בגנים, טומן בחובו הבטחה גדולה, שצמח בעיקר לאחר שהושלם פרויקט מיפוי הגנום האנושי עם פרסום רצף הכרומוזומים האחרון במאי 2006. עם זאת, טרם הבשיל הפלטפורמה הטכנולוגית לבסיס ממנה ניתן לפתח תרופות ולהציג עמידה בקריטריונים מספקים לקבלת אישור שיווק רגולאטורי. כיום התחום עדיין נמצא בפיתוח וטרם הוליד תרופה בודדת שאושר לשיווק על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה־FDA.

בדיוני הקרן שנערכו לפני כשבועיים בנושא ההשקעה הפוטנציאלית בביוקנסל נאמר עוד כי "סרטן הלבלב כאינדיקציה (לפיתוח תרופה - ע"ע) מרכזית ממשיכה להדאיג אותנו. התגובה החלקית שהושגה במינון הגבוה ביותר (ניסוי שערכה ביוקנסל בסרטן הלבלב – ע"ע) לא היה ממצא מרעיש בכלל".

דרוש כח אדם מיומן

נקודה בעייתית נוספת שעלתה מבדיקת הנאותות שביצע NGN בביוקנסל, הינה העובדה כי הטיפול ניתן על ידי הזרקה לתוך הגידול - הליך שדורש כוח אדם מיומן, ויעילותו, על פי NGN, מוטל בספק. "החדרת תרופה בתוך איזור הגידול הוכח פעמים רבות כלא יעיל לאורך זמן ונכשל (במקרים רבים) בסופו של דבר, גם אם היו תגובות ראשוניות שהעידו על שיפור מסוים במצב החולה", היתה תגובתם של בכירי NGN.

נציין שההחלטה של NGN התקבלה לאחר שבסוף חודש אוקטובר ביוקנסל הודיעה כי הצליחה לעמוד ביעד הבטיחות המרכזי של התרופה בניסוי ראשוני וקטן שכלל תשעה חולים. "קשה מאוד להסיק מסקנות על בסיס הדיווח המיידי שפרסמה החברה בנוגע לסרטן הלבלב", נאמר באותו הדיון.

המגעים בין ביוקנסל ל־NGN נמשכו בחודשים האחרונים ופגישות בין הצדדים התקיימו בניו יורק, בירושלים ובתל אביב. לצד היעדר ההתלהבות של NGN בשלב זה, צריך גם לציין שכלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב), המשקיעה הגדולה ביותר בביוקנסל, לא השתתפה בגיוסים האחרונים כבר מספר שנים.

מורי ארקין. משקיע ב-NGN, צילום: טל כהן מורי ארקין. משקיע ב-NGN | צילום: טל כהן מורי ארקין. משקיע ב-NGN, צילום: טל כהן

חברת האחזקות בתחום מדעי החיים ובעלת המניות הגדולה ביותר בביוקנסל נמנעת מהשקעות נוספות בחברה וממשיכה להיות מדוללת בכל גיוס, למרות שבקופתה יותר מ־60 מיליון דולר. נכון להיום מחזיקה כת"ב רק בכ־15% בביוקנסל.

מביוקנסל נמסר בתגובה כי "החברה פרסמה דיווח על תוצאות ניסוי קליני מוצלח בסרטן הלבלב ב־31 באוקטובר 2010, והיא עומדת מאחורי הדיווח. החברה מקיימת מעת לעת שיחות עם משקיעים קיימים ופוטנציאליים לצורך המשך מימון פעילותה. אם וככל שמגעים אלו יבשילו, החברה תדווח על פי דין".

קנת אברמוביץ', שותף בכיר ואחד ממייסדי קרן NGN, הגיב בשיחה עם "כלכליסט" כי "הליך של בחינת חברה על ידי קרנות הון סיכון נערכת על פני תקופת זמן ממושכת. כמו בתקופה של זוגיות בטרם נישואים, על שני הצדדים להתפשר ולהסכים על סוגיות שונות באסטרטגיית החברה.

"בדרך כלל לחברות ישנן ארבע אינדיקציות מעניינות למיצוי קליני, אך ברשותן כסף לפיתוח של רק 1.5 מתוכן. כמעט אין מקרים בהם יש התאמה של 100% בין אסטרטגיית החברה לקרן, ואנחנו נמצאים עדיין בשלב הראשון לבדיקת הנאותות. NGN ממשיכה לנהל שיחות עם ביוקנסל בהקשר להשקעה פוטנציאלית. ביוקנסל הינה בעלת טכנולוגיה אונקולוגית ייחודית שעדיין מעניינת אותנו.

"מידת העניין של חברות פארמה בתחום התרפיה הגנטית איננה קשורה לביוקנסל, מאחר שטכנולוגיית החברה איננה מבוססת על תחום זה".

תגיות