אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקצץ בשומן של העובדים צילום: סי די בנק

לקצץ בשומן של העובדים

מעסיקים רבים בעולם כבר הבינו שדאגה לאורח חיים בריא של העובדים משתלמת מאוד לארגון. 2010 מסתמנת כשנת המפנה גם בהתייחסות חברות בארץ לנושא

05.12.2010, 20:11 | ניר פרימו

בעולם כבר לא מדובר בטרנד אלא בדרך חיים: ארגונים בוחרים להפעיל תוכנית מקיפה וכוללת המוטמעת כחלק מהתרבות הארגונית לשמירה על בריאות העובדים, בידיעה שעובד בריא יותר הוא עובד מכניס יותר. מעסיקים הבינו שאם הם רוצים להתמודד עם עלויות של היעדרות, שחיקה ותפוקה נמוכה, הם צריכים לטפל באורח החיים של העובדים ולדאוג לכך שהעובדים יחיו באופן בריא יותר. יותר משני שלישים מהארגונים בארה"ב מפעילים כיום תוכניות Wellness, אשר לפי מחקרים מחזירות תשואה גבוהה של כ־200% על ההשקעה.

לפי נתוני ארגון העבודה הבינלאומי, ה־ILO, תזונה לקויה גורמת למקומות עבודה ברחבי העולם להפסד של עד 20% בתפוקה הכוללת. הערכה דומה קיימת גם בנוגע להשפעת הכושר הגופני: עובד שמבצע פעילות גופנית סדירה משפר את התפוקה ביותר מ־20%, לעומת עובד שאינו נמצא בכושר. הדבר מתבטא בשיפור הערנות והריכוז, ביכולת להתמודד עם עומסים, בהפחתת כאבים אורטופדיים, בצמצום ימי מחלה, ועוד.

לפי מחקר שפורסם ב־2005 ב־"American Journal of Health Promotion" , עודף משקל מעלה את הוצאות המעסיקים, כולל עלויות של בריאות והיעדרות, בכ־460–2,500 דולר בשנה לעובד בעל עודף משקל. החוקרים העריכו שעלות עודף המשקל לחברה שלה אלף עובדים היא כ־285 אלף דולר בשנה.

ממצאים בינלאומיים מהשנים האחרונות מעלים כי לתזונה לא מתאימה בכלל ולתוכניות תזונה לא בריאות במקומות עבודה בפרט, יש השפעה על תחומים רבים הקשורים לבריאות העובדים ולאיכות חייהם: מצב רוחם, בטיחותם בעבודה, תפוקת עבודתם ובריאותם בטווח הרחוק. יתרה מכך, השקעה כספית בתוכניות אלה, שעלותן לא נדרשת להיות גבוהה במיוחד, צפויה להחזיר את עצמה ואף לייצר הכנסות לקופת החברה. עם הגורמים לעובדים פרודוקטיביים יותר נמנים גם שיפור הסביבה הארגונומית והקניית הרגלי עבודה בריאים, קידום תוכנית לגמילה מעישון, מתן כלים להתמודדות עם לחצים וקידום הרגלי חיים בריאים יותר. לפי מחלקת העבודה של ארה"ב, 34% מימי המחלה קשורים לבעיות אורטופדיות שרובן נובעות מסביבת עבודה לא ארגונומית.

בארץ, 2010 מסתמנת כשנת מפנה אמיתית עם גידול של 50% בחברות ישראליות שאימצו תוכניות מוסדרות, כחלק מהתרבות הארגונית לקידום בריאות העובדים במחצית הראשונה של השנה. חברות אלה מדווחות על היעדרות מופחתת של עובדים, ירידה במספר ימי המחלה וצמצום כמות ההפסקות במהלך יום העבודה. בד בבד מורגשת עלייה בפרודוקטיביות ובהספקי העובדים באופן עקבי. התחזית היא כי בשנים הקרובות יותר ויותר חברות ישראליות יאמצו את המודל המערבי כסטנדרט ויכניסו תוכניות לשמירת בריאות העובדים כחלק אינטגרלי. את הקופון יגזרו כולם.

הכותב הוא מנכ"ל חברת B־Well העוסקת בקידום בריאות בארגונים.

תגיות