אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האג"ח הקטינו את הנזק לתיקי ההשקעות המנוהלים צילום: shutterstock

האג"ח הקטינו את הנזק לתיקי ההשקעות המנוהלים

בדיקת שלושה סוגים של תיקי השקעות מנוהלים בחודש נובמבר מגלה כי ככל שהרכיב המנייתי היה גבוה יותר, כך התשואה השלילית היתה גבוהה יותר

13.12.2010, 18:43 | עמי רוזנברג

מדד שקל אג'יו־כלכליסט מעניק מבט על תעשיית ניהול התיקים בישראל - המנהלת נכסים בהיקף של יותר מ־160 מיליארד שקל. המדד נועד להתחקות אחר הביצועים של התיקים המנוהלים בבתי ההשקעות שאחראים לניהול רוב הנכסים הפנויים של הציבור. בבדיקה של שקל אג'יו ו"כלכליסט" כלולים שלושה תיקי השקעות: תיק המורכב כמעט אך ורק ממניות, תיק שאינו מכיל מניות ותיק מעורב 80/20. לצורך חישוב הביצועים נלקחו נתונים מעשרות תיקי לקוחות של חברת שקל אג'יו וכן נתונים שנמסרו ישירות משמונה חברות לניהול תיקים מהגדולות בישראל: פסגות, דש, כלל פיננסים, אי.בי.אי, אקסלנס, מגדל שוקי הון, תכלית ותמיר פישמן - המנהלות יחדיו יותר מ־90 מיליארד שקל.

חישוב התשואה החודשית של כל תיק נעשה בשני שלבים: בשלב הראשון חושב משקלו הממוצע של כל פלח השקעה לפי הנתונים שהעבירו חברות ניהול התיקים; בשלב השני חושבה התרומה היחסית של כל פלח לפי הביצועים של מדד היחס הרלבנטי.

תיק אג"ח ללא מניות

 

בנובמבר ירדו האג"ח הממשלתיות הקצרות בעד 0.3%, אך הירידות המשמעותיות נרשמו במח"מים הארוכים, שם ירדו האג"ח הצמודות ב־1.1% והשקליות ב־1.5%. הסיבה העיקרית לכך היתה עליית התשואות באג"ח של ממשלת ארה"ב.

גם השוק הקונצרני החל לרדת: מדדי תל בונד ירדו בנובמבר בכ־1% והשפיעו לרעה על תיקי ההשקעות שהחזיקו יותר מ־40% מהנכסים באפיק הקונצרני. הנתון הבולט בתיקי ההשקעה האג"חיים הוא קיצור המח"מ באפיק השקלי - כחלק מנטיית מנהלי התיקים להקטין את הסיכונים.

לאחר תשואה שלילית בספטמבר וחיובית באוקטובר חזר התיק ללא מניות לרשום תשואה שלילית - הפעם של 0.57%. לאחר שלושה חודשים שבהם חובבי הסיכון בתיק המנייתי היכו את המשקיעים הסולידיים חל מהפך: התיק ללא מניות רשם בנובמבר תשואה הגבוהה ב־1.5% מהתיק המנייתי. 

 

טיפ למשקיע - גדעון בן נון כוחן של הקרנות: בקונצרניות הלקוחות אינם תמיד מודעים לכך שחלק מהתיק המנוהל מושקע באמצעות קרנות נאמנות - המאפשרות פיזור רחב של ני"ע. לעומת זאת, השגת פיזור רחב באמצעות רכישה של כל ני"ע בנפרד כרוכה בעלויות גבוהות, דבר שאינו משתלם בתיקים קטנים. בנוסף, השקעה בקרן נאמנות מעניקה נזילות מלאה; מאפשרת תחלופת ניירות ערך פנימית ללא עלויות קנייה ומכירה; הקרן יכולה להשתתף במכרזים כמשקיע מוסדי (ולקבל מחירים טובים יותר); לבצע דחיית מס והשקעה מחודשת של דיבידנדים וקופונים ללא עלויות נוספות; לצד המומחיות של מנהלי הקרן. החיסרון המרכזי טמון בדמי הניהול הגבוהים. אמנם, בתי השקעות משקיעים בד"כ בקרנות של הבית ומקזזים את דמי הניהול של התיק מהמרכיב המושקע בקרנות, ואולם עדיין, דמי הניהול המקובלים עומדים על כ־1% לפחות בקרנות המשקיעות באיגרות חוב ועל כ־2% לפחות בקרנות המנייתיות - מה גם שהשקעה באמצעות קרנות יוצרת פתח להגדלת דמי הניהול האפקטיביים.

תיק 80/20

התיק הפופולרי ביותר בקרב לקוחות התיקים המנוהלים משלב את שני הפרופילים הקיצוניים המופיעים בסקירה. תיק 80/20 בהגדרתו מאפשר חשיפה בשיעור של עד 20% למניות, כאשר יתרת החשיפה מתפלגת בין אפיקי ההשקעה השונים. בדומה לחודשים הקודמים, גם בנובמבר בחרו מנהלי התיקים להגיע לחשיפה הכמעט מקסימלית למניות (19.5%), עם עדיפות ברורה להשקעה בשוק המקומי: כ־16% מכלל התיק הושקעו במניות ישראליות ורק כ־3.4% הושקעו במניות זרות.

מלבד המניות, האחזקות המהותיות של מנהלי התיקים היו באג"ח הקונצרניות באפיק הצמוד (30%), ובאג"ח הממשלתיות השקליות במח"מ של 2–5 שנים (כ־21%).

שקלול התשואה בחודש נובמבר של 12 מדדי היחס הרלבנטיים המרכיבים את פלחי התיק הניבה לתיק המעורב תשואה שלילית ממוצעת של 0.88%. 

 

 

 

תיק 100% מניות

בחודש נובמבר נבלמה המגמה החיובית שאפיינה את שוקי המניות העולמיים בחודשים ספטמבר ואוקטובר. לבלימה אחראית התעוררות מחודשת של משבר החוב באירופה אשר לא טופל במועדו. השווקים אמנם עברו לירידות אולם התגובה השלילית היתה מתונה וקצרה באופן יחסי.

מטבע הדברים, המגמה השלילית העולמית לא פסחה על השוק המקומי. בדומה למדד MSCI העולמי, גם מדדי המניות בישראל ירדו בכ־2.2%. זאת, אף שבתחילת נובמבר שררה אווירה של שבירת שיאים בבורסה המקומית.

שיעור החשיפה הממוצע למניות עמד בתיק המנייתי על 94% (לעומת 91% באוקטובר), כאשר יתרת הנכסים הושקעה בעיקר בפיקדונות ובנכסים שקליים קצרי טווח. עובדה נוספת המתבררת מהנתונים שהעבירו בתי ההשקעות היא שמנהלי התיקים שמרו על אחוז חשיפה גבוה ביותר לשוק המקומי: 76% מהתיק הושקעו במניות ישראליות ורק 18% הושקעו במניות זרות מרחבי העולם.

בסיכום חודשי מתברר כי התיק המנייתי רשם בנובמבר תשואה שלילית של 2.06%. לשם השוואה, מדדי ת"א־100, MSCI העולמי, האג"ח הממשלתיות השקליות הקצרות והמק"מ רשמו תשואות טובות יותר. 

  

הכותב הוא סמנכ"ל שקל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות מקבוצת שקל

תגיות