אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החרם על ההתנחלויות יצטרך לחכות צילום: יואב גלאי

החרם על ההתנחלויות יצטרך לחכות

כל עוד פועל בגדה מרוויח חצי מאשר בהתנחלויות, ברשות הפלסטינית יתקשו לאכוף את החרם עליהן

13.12.2010, 07:55 | דני רובינשטיין

עובד פלסטיני בגדה המערבית מרוויח בממוצע 86 שקל ליום עבודה - בערך כחצי משכר המינימום בישראל וכרבע מהשכר הממוצע. נתון זה, שפורסם לפני ימים אחדים בסקר רבעוני של הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה, מסביר מדוע פלסטינים רבים מתאמצים להגיע לעבוד בישראל - ברישיון או בלעדיו.

השכר הכפול שמעניקה עבודה בישראל משבש את המערכה הכלכלית־פוליטית שמנהלת הרשות הפלסטינית נגד ההתנחלויות. בעוד שהמערכה נחלה הצלחה יחסית בכל הנוגע למוצרים ישראליים המיוצרים באזורי התעשייה בגדה, האיסור על הפלסטינים לעבוד בהתנחלויות נחל כישלון חרוץ.

מחרימים את התוצרת, לא את העבודה

בחנויות ובבתי המסחר הפלסטיניים מחברון ועד ג'נין לא רואים כמעט כל תוצרת מההתנחלויות. משרד הכלכלה הפלסטיני הפיץ לפני יותר מחצי שנה רשימה של מוצרים המיוצרים בהתנחלויות. בני נוער עברו בשווקים והורידו אותם מהמדפים, ובכמה מקומות נערכו טקסים רשמיים של שריפת המוצרים.

ברמאללה הבינו שאין היגיון בחרם על תוצרת ההתנחלויות בלבד, בשעה שחלק נכבד ממנה מיוצר בידי 25 אלף פועלים פלסטינים שעובדים בהתנחלויות ובונים את בתי המתנחלים. לפיכך ביקשו אפוא ראשי הרשות להורות לפועלים להפסיק לעבוד בהתנחלויות - בקשה שעוררה זעקה גדולה מצד הפועלים הפלסטינים ומאיגוד מקצועי הדואג לרווחתם.

בעקבות ההתנגדות הודיעו בראשית הקיץ דוברי הממשל הפלסטיני כי הם דוחים את יישום איסור העבודה בהתנחלויות עד סוף 2010. זאת, כדי לתת לפועלים ולמעסיקים הפלסטינים ארכה להתארגן ולמצוא מקומות עבודה חלופיים בתחומי הרשות. שבועיים בלבד נותרו לתום התקופה, ומקורות פלסטיניים מסרו לי: "ניסינו ולא הצלחנו".

עבודה בישראל מצילה את הכלכלה הפלסטינית

הדוברים הפלסטינים שותקים ומסיבה ברורה. שיעורי האבטלה בגדה עדיין גבוהים, ואין סיכוי שמעסיק פלסטיני יסכים לשלם 155 שקל עבור יום עבודה - שכר המינימום בישראל ובהתנחלויות - בשעה שהשכר הממוצע בגדה הוא 86 שקל.

נתונים שהתפרסמו בסקר הרבעוני של הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה מראים כי האבטלה בגדה מגיעה ל־20% מכוח העבודה, ומציירים תמונה מעניינת לגבי הפערים בין האזורים השונים בה. באזורי הפריפריה דוגמת חברון מגיעה האבטלה ל־25%, בעוד שבמחוז ירושלים הפלסטיני, הכולל את מזרח ירושלים שבשטח ישראל וכמה כפרים ועיירות סמוכים כאל־עזריה ואבו־דיס, מסתכמת האבטלה ב־13%.

התמונה ברורה: העבודה בישראל ממשיכה להציל את הכלכלה הפלסטינית. נוסף על 25 אלף הפלסטינים העובדים בהתנחלויות, מספר דומה עובד בתוך ישראל. הסטטיסטיקה הפלסטינית מוסיפה אליהם את 50 אלף תושבי מזרח ירושלים העובדים גם הם בישראל. מדובר בכ־100 אלף פלסטינים ויותר, רובם עובדי כפיים קשי יום שאין להם תנאי רווחה של העובדים הישראלים, אבל פרנסתם נסמכת על ישראל.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
המאמר חושף מבלי משים כיצד "מנפחים" הפלסטינים והשמאל את גודל האוכלוסיה בגדה המערבית:
בסוף המאמר כותב רובינשטיין כי הסטטיסטיקה הפלסטינית מוסיפה גם את תושבי מזרח ירושלים העובדים בישראל. כזכור, מנופפים חסידי "השד הדמוגרפי" - שרובם משתייכים לצד מסויים במפה הפוליטית - בעובדה שהאוכלוסיה הפלסטינית בגדה המערבית מונה למעלה מ3 מליון בני אדם ועל כן לא ירחק הים ובשטח שבין הים לירדן יהיה רוב פלסטיני. החסידים של השד אינם מציינים את העובדה שגם תושבי מזרח ירושלים - שמספרם רב מאד - "נכנסים" לתוך האומדן הזה מה שיותר כמובן תמונה מעוותת של המציאות: פעם אחת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחשבת אותם כחלק מתושבי מדינת ישראל ופעם שניה גם הרשות הפלסטינית מחשבת אותם כתושביה שלה כך שהם נספרים פעמיים! הדבר כמובן יותר תמונה לא נכונה של המציאות הדמוגרפית. ספירה נכונה מעלה כי מספר הפלסטינים הגדה נמוך בהרבה מכפי שהפלסטינים מנסים לטעון.
קוונטינו , צפת  |  14.12.10
לכל התגובות