אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת המידע הראשונה מוגשת לכם בחסות ויקיליקס

מלחמת המידע הראשונה מוגשת לכם בחסות ויקיליקס

הדלפות המסמכים של האתר לא עוררו רק שערורייה בינלאומית, אלא גם הציתו את מלחמת העולם האינטרנטית הראשונה. "כלכליסט" ממפה את המדינות, חברות הענק, ההאקרים והרשתות החברתיות שנגררו אל תוך התסבוכת

20.12.2010, 16:28 | עומר כביר

"מלחמת המידע הרצינית הראשונה בעיצומה", הכריז בתחילת דצמבר ג'ון פרי בארלו, מייסד ארגון זכויות הגולשים EFF, ל־300 אלף עוקביו בטוויטר, והוסיף: "ויקיליקס הוא שדה הקרב. אתם הלוחמים". מאז משתוללת המלחמה הזו בעצימות גוברת, והיא סבוכה לא פחות ממאבקים שמתרחשים בעולם הלא־מקוון.

הכל החל בגלל מלחמה אחרת, זו שמנהלת ארה"ב בעיראק כבר יותר משבע שנים. אתר ויקיליקס, שהושק ב־2006, פעל באנונימיות יחסית עד אפריל שעבר, אז פירסם סרטון המתעד תקרית מ־2007 שבה הרגו כוחות אמריקאיים קבוצה של אזרחים ועיתונאים עיראקים.

הסרטון זכה לפופולריות רבה ברשת והגיע למהדורות חדשות בכל העולם. אולם זו היתה רק ההתחלה. ביולי פרסם האתר 75 אלף מסמכים המתעדים את פעילות צבא ארה"ב באפגניסטן. הפרסום עורר סערה פוליטית והכניס למרכז השיח התקשורתי את האתר ומייסדו, ג'וליאן אסאנג'.

הסערה רק החריפה ביולי האחרון, כשפירסם האתר קרוב ל־400 אלף דו"חות שטח מהמלחמה בעיראק, והיא הגיעה לשיאה כאשר בסוף נובמבר הופצו יותר מרבע מיליון שדרים דיפלומטיים של משרד החוץ האמריקאי. אלה כללו בעיקר מידע מביך על דברים שאמרו מנהיגים זרים בשיחות פרטיות, ומה חושבים הדיפלומטים האמריקאים על אותם מנהיגים.

הפרסומים, שחלקם ציירו תמונה קשה של המלחמות שמנהלת ארה"ב בעיראק ובאפגניסטן, עוררו זעם רב בתקשורת האמריקאית ובקרב נבחרי ציבור ודמויות ציבוריות אחרות בארה"ב, ורבים בממשל קראו לפעול נגד האתר וכמה מהם אף כינו את אסאנג' טרוריסט.

בדצמבר החלו כמה גורמים לנתק את קשריהם עם ויקיליקס, ייתכן שבעקבות לחץ מצד הממשל האמריקאי. גופים כמו PayPal, ויזה, מאסטרקארד ולאחרונה גם בנק אוף אמריקה הפסיקו לסלוק או להעביר כספים עבור האתר; שירות אירוח האתרים של אמזון, שבו ישב ויקיליקס, סילק אותו משרתיו; ושירות רישום כתובות ביטל את רישום הכתובת wikileaks.org. כתוצאה מכך נאלץ האתר לעבור לשרתים חלופיים, לגייס כספים בדרכים יצירתיות.

(מתוך המפה. אינפוגרפיקה: הדס מירון. לצפייה בגרסה המלאה)

ההאקרים התגייסו לסייע

 

בתגובה, Anonymous, ברית רופפת של גולשים המתיימרים להיות האקרים, ושמשתמשים באתרים דוגמת 4chan כדי לתאם את פעילותם, פתחו בסדרה של התקפות נגד האתרים של חלק מהגופים שניתקו קשרים עם ויקיליקס. רשת המיקרו־בלוגינג טוויטר סגרה בתגובה חשבונות שמהם תיאמו חברי הקבוצה את ההתקפות, ופייסבוק הורידה עמוד של הקבוצה.

בנוסף, בסוף השבוע פורסם שזה כמה חודשים מנהלת משטרת בריטניה חקירה בגין פעילויות שונות של Anonymous. במקביל, אסאנג' עצמו עומד תחת מתקפה משפטית, שלטענתו היא יוזמה של אויבי ויקיליקס. באוגוסט הוציאה שבדיה צו מעצר נגד אסאנג' בחשד לביצוע עבירות מין. אסאנג' שוהה בימים אלו בבריטניה, שם מתנהל כעת שימוע משפטי בשאלת הסגרתו לשבדיה. במקביל נעשים מהלכים בארה"ב כדי לגבש נגדו כתב אישום פדרלי בגין הדלפת המסמכים.

ויש מי שכבר משלם את המחיר: טוראי בראדלי מנינג, אנליסט מודיעין בצבא ארה"ב, שנעצר במאי בחשד שהדליף את הסרטון מעיראק. מנינג חשוד כעת גם בהדלפות המסמכים שפורסמו בחודשים האחרונים. בהתחשב באווירה הציבורית בארה"ב, סביר שהוא לא יסתובב חופשי בתקופה הקרובה.

המלחמה עוד לא הסתיימה, ספק אם אי פעם תסתיים. על כל בראדלי מנינג שנעצר יש עשרות מדליפים אחרים, שעכשיו גם יטרחו להסוות את עקבותיהם בצורה טובה יותר. אבל כל משתתפיה כבר למדו לקח חשוב: אם אתה מסתיר משהו, יש סיכוי סביר שמתישהו הוא יודלף. וככל שאתה מסתיר יותר מידע, כך גדל הסיכוי שהוא יצא החוצה. ומרגע שזה קרה, לא משנה כמה שרתים תסגור, כמה אמצעי תשלום תחסום, כמה אתרים תנסה להוריד וכמה כתבי אישום תגיש, המידע יישאר ברשת לנצח.

תגיות