אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכיר בפימקו: "יוון, אירלנד ופורטוגל צריכות לעזוב את גוש היורו" צילום: shuterstock

בכיר בפימקו: "יוון, אירלנד ופורטוגל צריכות לעזוב את גוש היורו"

אנדרו בוזומוורת', בכיר בקרן האג"ח הגדולה בעולם, סבור כי גוש היורו נמצא בסכנת התפוררות. לדבריו, המדינות ששקועות בחובות צריכות לצאת באופן זמני מגוש היורו, ולאמץ מטבע עצמאי עד שישובו לעמוד על הרגליים

21.12.2010, 21:08 | סוכנויות הידיעות

יוון, אירלנד ופורטוגל צריכות לפרוש מגוש היורו באופן זמני עד שכלכלותיהן יחזרו לתפקד, כל עוד לא יתחולל שינוי מבני רדיקלי בגוש היורו — כך אמר שלשום בכיר בפימקו, חברת ניהול קרנות האג"ח הגדולה בעולם.

בראיון ליומון הגרמני "די וולט" אמר אנדרו בוזומוורת', בכיר בחטיבה האירופית של פימקו, כי מאחר שלא קיימת אחידות פיסקאלית בגוש היורו, המדיניות הנוכחית שלו אינה בת־קיימא ואף עשויה להביא לפירוקו. "יוון, אירלנד ופורטוגל לא יוכלו לעמוד על הרגליים בעצמן ללא מטבעות עצמאיים וחבילות סיוע גדולות יותר".

לדבריו, "אם יהיו להן מטבעות עצמאיים, הדבר יקנה להן שער חליפין תחרותי שיוכל להגביר את היצוא, ולהביא את הצמיחה הכלכלית הדרושה להן כדי לפרוע את החובות הכבדים שלהן", הוסיף. "ברגע שמדינות אלה ישובו לצמוח ויושב הביטחון בשוקי החוב הריבוניים שלהן, הן יוכלו להשתלב מחדש בגוש המטבע האחיד", אמר בוזומוורת'.

לדבריו, בלגיה, איטליה וספרד יצליחו להתגבר על משבר החובות גם אם יישארו בתוך גוש היורו, וזאת בעזרה משותפותיהן. עם זאת, בוזומוורת' הדגיש כי "המשבר בשוק היורו רחוק מסיום". לדבריו, המנהיגים באיחוד האירופי מיהרו לטפוח לעצמם על השכם בזכות ההסכם לכינון מנגנון חילוץ קבוע החל ב־2013, וחשבו שבכך הצילו את היורו. "המגנון נקבע מאוחר מדי", אמר. כמו כן, הוסיף, האסטרטגיה שלפיה האיחוד דורש ממדינות לבצע קיצוצים דרקוניים אינה יעילה, מפני שלא ניתן להדק את החגורה ולצמוח בו־זמנית.

סוגיית היציאה של מדינות מגוש היורו שבה ועלתה לעתים קרובות מאז פרץ משבר החובות באירופה לפני שנה. עם זאת, כלכלנים רבים אומרים שהעלויות הכרוכות בעזיבת גוש היורו עצומות, וכי קרוב לוודאי שעלויות ההלוואות הגבוהות של המדינות שיישארו בגוש יניאו אותן מנקיטת מהלך כזה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אז ככה שועליקו
בזמנים של משבר עולמי,כמו זה של מחנק האשראי,בנקים לא מלווים אחד לשני כסף (את זה כבר עברנו) ובטח שלא מלווים לעסקים אחרים כסף, אפילו כשהכל "מתייצב" הבנקים שונאי הסיכון (כמו כל בני האדם ואולי אף יותר) ממעטים להלוות,במהלך המשבר גם אנשים פרטיים קונים פחות כי עתידם הכלכלי לא ברור מה שגורם להאטה בפעילות הכלכלית ומקשה על בעלי עסקים שמחפשים אשראי,שהוא כאמור לא בנמצא ויקר,הצעד הבא של בעלי העסקים הוא לפטר,דבר שלא מוסיף לאי בהירות הכללית וגורם לציבור אולי אפילו לקנות פחות ולשמור יותר ליום סגריר,במקרה כזה הממשלה בהחלט יכולה להתערב,על ידי הגדלת ההשקעה שלה ובעצם "ביזבוזים" על תוצרת מקומית היא תגדיל את מקומות העבודה ותגביר את ביטחון האזרחים שהם מצידם יחזרו לקנות וכך תושג צמיחה,כל זה נכון רק כאשר הממשלה יכולה להגדיל את הגירעון שלה,מה שיוון פורטוגל ואירלנד לא יכולות לעשות,קיצוצים בתקציבי הממשלות הללו יהיו פגיעה ישירה בעסקים המקומיים (מהם הממשלה קונה) דבר אשר יגביר את חוסר הבהירות וכנראה אף יחריף את המשבר.
סטודנט לכלכלה , ירושלים  |  30.12.10