אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ישראמקו: נילחם על תמר עד טיפת הדם האחרונה צילום: אוראל כהן

מנכ"ל ישראמקו: נילחם על תמר עד טיפת הדם האחרונה

בדיון בוועדת הכלכלה אמר יוסי לוי: "לפני ועדת ששינסקי הערך של תמר היה מיליארד דולר והוא ירד ל-200-100 מיליון דולר". מנכ"ל דלק אנרגיה: "זו הלאמה בפועל"

28.12.2010, 11:34 | ליאור גוטמן
גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיההמחזיקה ב-31.25% משותפות תמר, הפתיע היום (ג') במהלך דיון של ועדת הכלכלה בכנסת באומרו שוועדת ששינסקי לא הציעה מתווה מימון לקידוח תמר. "לא הוצעה לנו אף הצעה קונקרטית לערבות מדינה לקידוחים. הוקמה ועדת משנה לועדת ששינסקי והיא התפוגגה. הבנק שואל אותי איך היום הוא ייתן מימון. הוא לא יודע לבנות מודל כלכלי והיום לא ברור איך נראה העסק. ועדת המשנה אולי תגמור את עבודתה אחרי ועדת ששינסקי", אמר תדמור.

עם זאת, תדמור סרב לענות לשאלתו של ח"כ אריה אלדד (איחוד לאומי) האם השותפות יחזירו את רישיון ההפקה שניתן להן במידה והמדינה תחזיר להן את ההשקעה עד היום.

"זו הלאמה בפועל. אנחנו מפקירים את ישראל לספק אחד כי הישראלים לא יכולים לחתום על חוזים. כל חלק שנפסיד לטובת המתחרה לא יחזור. מי יחזיר לי את ההשקעות שהוצאתי עד היום?", הוסיף תדמור.

יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו המחזיקה ב28.75% משותפות תמר, אמר בדיון כי החברה השקיעה כ-600 מיליון דולר בקידוחים יבשים. לדבריו, "לפני ועדת ששינסקי הערך של תמר היה מיליארד דולר והוא ירד ל-100 או 200 מיליון דולר והבנקים לא מוכנים לממן אותנו". לוי התייחס לאפשרות של ויתור על הזיכיון ואמר: "נאבק במדינה בבתי משפט ולא נוותר על התגלית. תמר היא הסנונית שבכתר ונילחם עליה עד טיפת הדם האחרונה".

"הספקיות הישראליות לא יעמדו בביקוש"

קודם לכן אמר דר' נמרוד נוביק, סגן נשיא קבוצת מרחב המחזיקה כ-21% בספקית הגז המצרית EMG, כי ספקיות הגז הישראליות לא מסוגלות טכנית לספק את צרכי המשק הישראלי. לדבריו ללא גז מצרי לא ניתן לספק את הביקוש הנוכחי לאנרגיה בישראל.

על פי משרד התשתיות, צריכת הגז בישראל ב-2010 הגיעה ל-5.2 BCM (מיליארד מ"ק), ואילו מאגר הגז הישראלי היחיד שפעיל כיום (ים תטיס) לא מסוגל לספק כמות כזו לאורך זמן.

בשלוש השנים הקרובות EMG מחויבת לספק רק 4 BCM מתוך 7.5 BCM שהמשק הישראלי ידרוש, ולכן לטענתו של נוביק לא ייתכן מצב של אספקת גז מצרית על חשבון הישראלית, שאמורה להשלים את המחסור.

נציג משרד האוצר אודי אדירי התייחס לחשאיות הסכם הגז עם הספק המצרי ואמר שכל הסכם חתום עם רשות המיסים הוא סודי כיוון שלא ייתכן שעקרונות המיסוי של מדינת ישראל ייחשפו בפני כל. "אין בהסכם הזה ולו סטייה מהחוק שקיים בישראל. הגז המצרי לא מופק בישראל ורובו לא מובל לפה בצינורות ישראליים. השותף הישראלי (מימן – ל"ג) משלם מסים בישראל ככתוב בחוק", אמר. לדבריו, חברת EMG משלמת את מיסיה במצרים ואין הכרח חוקי שישלמו בישראל.

בהתייחסו לוועדת ששינסקי אמר אדירי כי ממשלת מצרים גובה מסים גבוהים עבור המשאב שמופק שם. "היתה טענה שהפטור על הגז המצרי פוגע בתחרות אך לא כך הדבר. ישראל לא שינתה את תנאי הגז, אלא חברת החשמל היא זו שפתחה את החוזה איתם בעבר והחליטה להשקיע בצינור ונתנה ערבות לספקי הגז המצרי כדי שהגז יגיע לתחנות הכוח". אדירי סיכם ואמר שמסקנות הוועדה יוגשו בתוך כשבוע.

מנכ"ל חברת החשמל הסביר שהבחירה בספק הגז המצרי היא כורח המציאות. "תקציב חברת החשמל 20 מיליארד, מתוכו חצי מיועד לדלקים. אנחנו מחויבים לספק גז וכל זה מוביל אותנו לדאוג שיהיה כמה שיותר. אם יכולתי להביא גז מסעודיה וירדן הייתי עושה את זה. אם אחד הספקים נכשל אז יש לי גיבוי".

רונית תירוש, צילום: אלכס קולומויסקי רונית תירוש | צילום: אלכס קולומויסקי רונית תירוש, צילום: אלכס קולומויסקי

"הטייקונים לא יפסידו – זה אני ואתה"

חברי הכנסת הביעו בדיון תרעומת על כוונת ועדת ששינסקי להעלות את המיסוי שמוטל על חברות גז ישראליות. "חלק מהחברות השקיעו בעשרות קידוחים אבל רק שלושה הצליחו. מישהו במדינה התכוון לפצות אותם? עכשיו כשמצאו כולם קופצים על העגלה. אי אפשר להתנהל כמדינת עולם שלישי", אמרה ח"כ רונית תירוש (קדימה).

לדבריה, בכתב המינוי של ועדת ששינסקי כתוב במפורש שמדובר במאגרים עתידיים – בלי ים תטיס, תמר, דלית – "והנה אני קוראת אח"כ שהאוצר שינה דעתו. איך משנים תוך כדי תנועה אגרות וחוזים? הרי אנחנו מטומטמים – הטייקונים לא יפסידו – זה אני ואתה", הזהירה תירוש.

ח"כ מירי רגב (ליכוד) ביקרה את מדיניות המסים של משרד האוצר: "למה על המס על הגז המצרי מוותרים? רק מס על הנשימה לא לקחתם. האוצר לא יוצר תחרות. מה יקרה אם יהיה משבר עם החמאס ויסגרו את הברזים? מחיר הגז יהיה כפול כמו שהיה עם המים. אנחנו צריכים להסתמך על המצרים?".

יו"ר הוודעה כרמל שאמה קבע דיון נוסף במסקנות ועדת ששינסקי ב-3 בינואר, יומיים לפני הדיון שיתקיים בלשכת ראש הממשלה בנושא.

תגיות