אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט" - מגדל הימרה על ישראמקו - הגדילה חשיפת הפוליסות פי 16 צילום: אלבטרוס

בדיקת "כלכליסט" - מגדל הימרה על ישראמקו - הגדילה חשיפת הפוליסות פי 16

המוסדיים הגדילו את חשיפת כספי הפנסיות למניות הגז והנפט בין הרבעונים השני והשלישי של 2010. פסגות, למשל, הגדיל את חשיפת קופות הגמל שלו לישראמקו בין הרבעונים ב־62%, כשרמת החשיפה שלו למניה היא הגבוהה מבין הגופים שנבדקו

05.01.2011, 12:08 | רחלי בינדמן

המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי למיסוי מאגרי הגז הטבעי בישראל טלטלו אתמול את מניות החברות בתחום הנסחרות הבורסה, והוסיפו לאי הוודאות שחווה הציבור, שחלקו בחר לשים את כספו הפרטי על מניות המשקיעות בתחום תגליות הגז והנפט. אבל הציבור משקיע בתחום זה לא רק בכספו הפרטי אלא גם בכספי החיסכון הפנסיוני שלו המנוהל בגופים המוסדיים.

"כלכליסט" בדק מה עשו חברות הביטוח וגופי הגמל הגדולים בפוזיציות שלהם במניות הגז בין הרבעון השני שנגמר בסוף יוני לבין הרבעון השלישי שתם בסוף ספטמבר 2010. מהנתונים עולה כי לא כל הגופים מתמחרים את מניות הגז והנפט באופן דומה.

לצפייה בחשיפת כספי הפנסיה לחברות חיפושי הגז והנפט לחץ כאן.

מה חושבים בבתי ההשקעות כלל פיננסים: "המלצות ששינסקי מפתיעות לטובה ועוד ימותנו במגרש הפוליטי" גיל בשן, אנליסט האנרגיה של IBI: "למרות השינויים, תמר עדיין עמוק בתוך המלצות ועדת ששינסקי. לכן כדאי למכור את ישראמקו ודלק קידוחים" שהם לוי, 3 תגובותלכתבה המלאה

ישראמקו מככבת

המניה אליה חשופים כמעט כל הגופים המוסדיים היא כמובן מניית ישראמקו, הנסחרת במדד ת"א־25 ומחזיקה בקידוח הגז תמר. אלא שבעוד שחלק מהגופים בחרו להגדיל פוזיציה במניה בין הרבעון השני לשלישי, אחרים דווקא בחרו להקטין אותה.

כך למשל החליטה חברת כלל ביטוח - שאת כספי ביטוחי המנהלים שלה מנהל ניר מרוז - להקטין את החשיפה לישראמקו ב־12%. שווי השוק של אחזקותיה עלה בסוף הרבעון השלישי ל־56.3 מיליון שקל למרות הורדת החשיפה, אך זאת כיוון שערך המניה עלה במהלך התקופה.

לעומת כלל ביטוח בחרה חברת הביטוח מגדל - שאת כספי ביטוחי המנהלים שלה מנהל עומר קרייזל - להגדיל באופן דרמטי את החשיפה לישראמקו עם זינוק של פי 16 (1477%) באחזקות בין שני הרבעונים. במונחי שווי שוק עמדה החשיפה של מגדל ברבעון השני על 8.3 מיליון שקל, ואילו בסוף הרבעון השלישי כבר היה מדובר בחשיפה של 76.5 מיליון שקל, שכמובן הושפעה מהעליות החדות במניה באותו פרק זמן.

בית ההשקעות הגדול במדינה - פסגות - הגדיל אף הוא את החשיפה לישראמקו בין הרבעונים ב־62% כשרמת החשיפה שלו למניה היא הגבוהה מבין הגופים שנבדקו. שווי השוק של אחזקות פסגות בישראמקו הסתכם בסוף הרבעון ל־131.2 מיליון שקל.

בסוף דצמבר, מיד לאחר הפרסום על תוצאות חיוביות בקידוח לווייתן, יצאה מחלקת הסל סייד של פסגות בהמלצה חריפה: אבנר, דלק קידוחים, ודלק אנרגיה, החשופות לתגלית, כך צויין בסקירה, צפויות לרדת ב־26%, ולכן כדאי לצאת מהם כמה שיותר מהר פסגות קובעת הבוקר כי התגלית בלוויתן חשובה אך היא המתומחרת במלואה.

להערכתם הרמות כיום מהוות הזדמנות מימוש נוחה, בין היתר בשל השלכות שינוי משטר המס. מעניין יהיה לראות את הדו"ח של הרבעון הרביעי ב־2010 ולגלות האם פסגות פעלה באופן דומה גם בתיק של חוסכי הגמל שלה.

אחזקה זניחה

כרגע ידוע כי פסגות כבר הקדימה להקטין את החשיפה שלה לאבנר ודלק קידוחים כך שבין הרבעון השני לשלישי החשיפה שלה לאבנר הוקטנה בשיעור של 5%, כששווי השוק של אחזקות פסגות באבנר נכון לסוף הרבעון השלישי הסתכמו ב־291 מיליון שקל.

כמו כן, בין שני הרבעונים הוקטנה החשיפה של פסגות לדלק אנרגיהב־4% ושווי השוק של האחזקה הסתכם נכון לסוף ספטמבר 2010 בכ־207 מיליון שקל. בנוסף נפתחה פוזיציה קטנה על דלק קידוחים עם חשיפה של 4.8 מיליון שקל בלבד במהלך הרבעון השלישי.

מעניין לגלות כי ביטוחי המנהלים של הפניקס, שנשלטת על ידי קבוצת דלקשל יצחק תשובה המעורב בקידוח לווייתן באמצעות אבנר ודלק קידוחים, סגרו במהלך הרבעון השלישי פוזיציה קטנה (6 מיליון שקל) שהחזיקו על מניות רציו המחזיקה בקידוח לווייתן.

בבית ההשקעות אקסלנס, החברה־ההבת של הפניקס לעומת זאת, הגדיל פוזיציה ברציו הגם שמדובר באחזקה זניחה שעמדה נכון לסוף הרבעון השלישי על 2 מיליון שקל שווי שוק בלבד.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
השקעה במניות סקטור הגז והנפט כהשקעה בפני עצמה לפנסיה- למה?
סימנים רבים מעידים כי בישראל יש נפט, איפה ולמה? מחקרים גאולוגיים הוכיחו כבר את הקשר בין סלעי מאגר לבין הימצאות נפט , בסלעי המאגר מתחולל תהליך בישול או התבגרות שבו הנפט מתפרק לשלושה מרכיבים , נפט , גז (נפט נזלי) ואספלט בנחל חימר (הר סדום) נובע אספלט מבעד לסדקים, בואדי זרקא ממזרח לים המלח נובע אספלט, באזור עמיעד שבדרום ים המלח , באזור עין גדי יש "פקקי מלח" סדום משמש אף הוא כפקק מלח וים המלח הוא ים אדיר של אספלט "פקק המלח" משמש כיפה לכיסוי מצבור של נפט (סלעי מלח הם אחד מסוגי הסלעים הידועים כסלעי כיסוי המשמשים כמלכודות נפט- ישנם שני קבוצות של מלכודות נפט האחת מלכודת שכבה והשניה מלכודת מבנה) והשאלה הנשאלת מדוע לא מצאו עם ככה נפט עד היום? התשובה משום שכל הקידוחים חוץ מאחד נעשו בשולי הבקע הגיאולוגי ולא בבקע עצמו, והקידוחים היו די רדודים. בבקע ים המלח יש כמות רבה של סלעי מקור המכונים "פצלי שמן", (ביטומינים) סלעים אלה הם סלעים שמכילים שמן , סלעי המקור חשופים בבקע ים המלח והם קבורים עמוק באדמה, לאחר תהליך של "בישול", הגיעו "לבגרות" והניבו נפט שנאגר בסלעי מאגר חוליים מתחת לשכבה העבה של המלח. חיפושי נפט נעשו בישראל ובינהם בחלץ בכוכב ובאשדוד, הקידוחים אלה הניבו 25 מיליון חביות- יבול של שבוע אחד בלבד בערב הסעודית. עוביין של שכבות סלעי המשקע בחופי ישראל עבות בסדר גודל במושגים של אגני נפט במפרץ הפרסי באזור עמקי הנהרות פרת החידקל. וכעת, אם הימצאותן של שכבות כה גדולות של גז (נפט נוזלי) אין לי שום ספק שמתחת לשכבות אלה , מצויות שכבות אדירות של נפט, כעת השאלה מתי יביאו את האסדות לקידוחי עומק שכזה כדי להעשיר את מדינתנו גם בנפט ולהכניסה לאחת ממדינות הנסיכויות הנפט בעולם! שיהיה לכולם ראש חודש מבורך בבשורות טובות מירי עוז- מורה לגאוגרפיה ומשקיעה ברציו ובישראמקו
05.01.11
17.
איך אף אחד לא צועק על זה ??
פסגות הם המוסדי שחשוף הכי הרבה לישראמקו (קידוח תמר) ואפילו הגדיל את החשיפה שלו בשנה האחרונה. כשגילו גז בלוויתן, פסגות היו אלו שמיד הוציאו אזהרה חמורה לצאת מכל מניות לוויתן כי הן מתומחרות ביתר ועומדות לרדת 26%. מעניין למה? לאן משקיעי הגז המבוהלים שייצאו מלוויתן יעבירו את הכסף אם לא לישראמקו? ומי מושקע חזק בישראמקו אם לא אותו בית השקעות מושחת שמעל בכספים של המשקיעים שלו? ביזיון! וביזיון שכל הפורטלים הפיננסיים משתפים פעולה עם הבדיחה הזאת שנקראת "אנליסטים". ורק שיהיה ברור - אין לי בעייה עם המקצוע שבמסגרתו מנתחים ביצועי חברות ושווקים ונותנים הערכות. הבעייה שלי היא שאותם אנליסטים גם חשופים (בית ההשקעות שלהם) למניות שאותן הן מסקרים. בבקשה - יתכבדו כל בכירי האנליסטים, יקימו חברות לייעוץ אובייקטיבי ואני בטוח שמעבר לעיתונים שיקנו את הטורים שלהם, גם משקיעים פרטיים ישמחו להיעזר בהם. אבל כל עוד הם עובדים במקום שחשוף למניות האלו - שיואילו לסתום את הפה. בהצלחה לכל קידוחי הגז והנפט של המדינה. עצמאות אנרגטית היא פקטור חשוב מאין כמוהו לקיום שלנו כאן.
צח  |  05.01.11
לכל התגובות