אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ישנתי טוב אמש. שטייניץ ימשיך מכאן" צילום: דוברות משרד האוצר

"ישנתי טוב אמש. שטייניץ ימשיך מכאן"

פרופ' איתן ששינסקי, האיש ששמו נהפך למילה נרדפת למאבק סביב תמלוגי הגז בישראל, מסיים תשעה חודשי עבודה בראשות הוועדה שהסעירה את המשק, ומעביר את האחריות לאישור ההמלצות לשר האוצר ולממשלה

05.01.2011, 07:07 | ליאור גוטמן

בבוקר לאחר שמסר את המלצות הוועדה לשינוי מדיניות מיסוי משק הגז נשמע פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר הוועדה, כאילו מישהו הסיר משא כבד מעל כתפיו.

מאז אפריל האחרון, עת הוקמה הוועדה, נמצא ששינסקי תחת עינם הבוחנת של חברות הגז, פקידים בכירים במשרדי התשתיות והאוצר, ומעל לכולם זוג השרים שטייניץ ולנדאו - כולם מנסים לשכנע אותו שהשינוי במתווה המיסוי צריך להיות קרוב לדעתם. בשיחה עם "כלכליסט" מסביר ששינסקי על התחושות יום אחרי פרסום ההמלצה לשנות את מתווה המיסוי של משאבי הטבע.

איך ישנת בלילה?

"הלילה היה שקט יותר. יש תחושה של נינוחות - יחסית ישנתי טוב".

גם הבוקר מצאת דואר אלקטרוני שמאשים אותך בהפקרת העם?

"האמת היא שלא בדקתי כל הזמן, אבל ממה שראיתי לא הגיעו מיילים כאלו".

אפשר לעבוד תחת לחץ עם כותרות מאיימות ומודעות בגנותך?

"זה בהחלט לא היה קל. אבל ידענו מה אנחנו רוצים, ולכן מה שקרה מסביב לא השפיע עלינו".

כשפורסמה טיוטת מסקנות הביניים בנובמבר האחרון היה נראה כאילו האדמה רעדה: הוועדה המליצה להעלות את המיסוי לרמה של עד 66% מההכנסות, מה שגרם לחלק משותפות קידוח תמר, ובראשן ישראמקו וקבוצת דלק, לאיים שיישום המסקנות יקפיא את הפקת הגז. במסקנות הסופיות כבר רוככו ההמלצות, וחלקה של הממשלה בהכנסות ינוע בין 52% ל־62%.

"אני מרגיש הרבה יותר נינוח עם המסקנות הסופיות משתי סיבות", אומר ששינסקי. "האחת היא שהוראות המעבר, שבמסגרתן ניתן תמריץ לפיתוח מאגרים שהעבודה עליהם כבר החלה (כגון תמר - ל"ג), מעניקות הדרגתיות ביישום המסקנות. כמו בכל שינוי של מערכת המיסוי, וכאן מדובר בשינוי דרמטי, ראוי שיהיה מדורג. שנית, קיימת התייחסות קפדנית לעניין המימון של מאגר תמר".

חלק מהיזמים טענו שהפרויקט לא יעבור בוועדות ההשקעות של הבנקים.

"שמענו את הבנקים השונים במהלך עבודת הוועדה. זאת היתה עיקר עבודת הוועדה בשבועות האחרונים, כאשר בדקנו את תזרים המזומנים הצפוי של תמר ונפגשנו עם נציגי הבנקים. טרם פרסום המלצות הוועדה בדקנו את עצמנו ואנחנו מרגישים בטוחים - לא ניתן לטעון שההמלצות פוגעות במימון של תמר או פרויקטים אחרים", הוא מסביר, ומוסיף שפחת מואץ של 15% יעזור לחברות בעניין המימון.

לעניין זה ניתן לציין שכאשר הופיעו נציגי נובל אנרג'י האמריקאית בפני חברי הוועדה, היא החברה הקבלנית שמחזיקה בעיקר השותפות במאגרי תמר (36%) ובלווייתן (39.66%), הם טענו שהם לא מכירים כל בעיה של מימון.

רה"מ יקיים בקרוב דיון על טיבן של המסקנות. הוזמנת לפגישה?

"לא הוזמנתי לפגישה. אני מניח שאם יבקשו ממני, אשמח לבוא ולהסביר מה עשינו", הוא מסכם.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
מודה לששניסקי על דבר אחד:
למרות שאני חולק על מסקנותיו בקשר לגובה המס הראוי והחובה לכבד הסכמי עבר.דבר אחד חייב להיאמר לזכותו והוא הבנתו את טעות הוועדה בטיוטא הראשונית שהטילה את מלוא המס על המשקיע הקטן -השותף המוגבל בשותפויות ותיקון המעוות בהמלצה הסופית ע"י השתת נטל המס וחלוקתו בין השותף המוגבל והשותף הכללי כל אחד על פי הכנסותיו.על זה מגיע לו יישר כח
דמו  |  05.01.11
5.
מס' 4, נילית, מניות אינן פוליסת ביטוח כי יש סיכונים עסקיים. אבל יש תעודת ביטוח מלאה
נגד הלאמה של נכסי החברות. שוק הון בריא ויציב ללא התערבות גסה של הממשלה חיוני מאין כמוהו לתפקוד הכלכלה. הרבה יותר מעוד 0.5% לתקציב המדינה(בזכות המיסים מהגז) בעוד 10 שנים. כל התגליות מסחריות וכל החישובים הכלכליים נעשים בהתבסס על התנאים הידועים. תארי לך שיהיה שישנסקי 2 ושישנסקי 3 ועוד חקיקה פרטית שתעלה את התמלוגים ל 20 ו 30% - כל זאת לאחר שהחברות ביצעו את חישוביי הכדאיות. זה נראה למישהו סביר הזיגזג הזה? קל להשתלח בהם וזה מרגיש ממש טוב לצעוק "הגז של כולנו". אבל המציאות היא שרק יוזמה פרטית ויציבות פיסקאלית היא זו שאיפשרה ומאפשרת את פיתוח המשק - בכל התחומים.
טל  |  05.01.11
4.
לחץ לא סביר של בעלי מניות שחשבו שקנו תעודת ביטוח
כל אותם משקיעים שרצו וקנו מניות הגז בעידוד בעלי העניין קרי תשובה וחבורתו לוחצים עכשיו כי הם רוצים לממש ועכשיו את ההשקעה שלהם אבל שוכחים שלקנות מניות זה לא בדיוק לקנות פוליסת ביטוח! מעבר לזה כבר הוכח בעולם כי יש מאות מקומות עם מרבצי גז ענקיים שלא נוגעים בהם בשל העלויות המטורפות של להוציא את הגז ממעמקי הים במקרה של ישראל מעומק 150 מטר! וכל התהליך היקר שכרוך בהפיכתו לנוזל שהוא עוד יותר יקר! בקיצור הם רוצים כאן ועכשיו שהמניות שלהם תעלנה כדי שיוכלו לממש ולהרוויח בלי הכרה ומוכנים להפעיל כל כוח וכל טריק! זה לא יעבוד חבורה של אינטרסנטים שלא טובת המדינה ממש בראשם אלא רק בצע הכסף
נילית , מרכז  |  05.01.11
2.
למה אנחנו צריכין להיות שונים מארה"ב, שם המיסים 45% במים עמוקים
והתשתיות בים די מוכנות. אצלנו רוצים בסביבות 60% מיסים שאין תשתיות.. במה אנחנו שונים מהם.?? מה זו ההלאמה הזאת?? מה זו השחיתות הזו של שר האוצר?? איפה ההגיון של חברת שלי יחימוביץ?? היא רוצה לתקוע את כל פרויקט משק הגז?? איפה הראש של דוב חנין?? 80-20 ?? האם הכל באמת פופוליזם?? נמאס כבר מחברי כנסת המושחתים הללו, שלי מהללת את שטייניץ, אותו שטייניץ שגורם למעמד הביניים להיעלם, אותו שטייניץ שהעלה את מיסי הדלק , מחירי המים, ועוד המון מיסים. את השטייניץ הזה היא מהללת? מסקנות ששינסקי יוסיפי בשנה כמה מיליארדים בודדים שזה כאחוז מתקציב המדינה, אף אחד לא ירגיש את זה, לא אזרח זה לא יעזור, הכסף יילך לכל הקומבינות של חברי הכנסת המושחתים...
אבי  |  05.01.11
לכל התגובות