אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עזבו את סין - הודו היא השוק החם של 2011" צילום: בלומברג

"עזבו את סין - הודו היא השוק החם של 2011"

הכלכלן ג'ורג' מגנוס, מחוזי משבר הסאב־פריים האמריקאי, מסמן את הודו כזירה שתוביל את הצמיחה בשווקים המתעוררים, בעיקר על רקע התאוששות המגזר החקלאי. המכשולים העיקריים בדרך לצמרת: ריכוזיות בשוק ותשתיות רעועות

10.01.2011, 11:27 | אולגה ויניאר

בעוד עיני העולם נשואות אל סין, לטענתו של הכלכלן ג'ורג' מגנוס, דווקא הכלכלה ההודית היא זו שתהיה המעניינת ביותר ב־12 החודשים הבאים ותרכז אצלה עניין גם במהלך העשור הקרוב. מגנוס, לשעבר הכלכלן הראשי של בנק UBS השוויצרי הנמנה עם חוזי משבר הסאב־פריים בארה"ב, מעריך כי ב־2011 תצמח הודו בלא פחות מ־10%.

התחזית הרשמית של ממשלת הודו מאופקת מעט יותר - 9% צמיחה - אבל שם מציינים כי ייתכן עדכון חיובי בתום הרבעון הראשון של 2011 ולא שוללים אפשרות לצמיחה דו־ספרתית. ההאצה בצמיחה צפויה בין היתר על רקע התאוששות המגזר החקלאי שסבל בשנה החולפת מבצורת קשה שפגעה ביבולים ובגידולים המיועדים ליצוא, בהם תה וטבק.

חקלאות: פריחת ענף הלול

 

בתחזית הממשלתית נכתב, כי "התאוששות המגזר החקלאי תגדיל את הצריכה באזורים כפריים, תוריד את מחירי המזון בערים ותשפר את אמון המשקיעים בהודו". אנשי עסקים הפועלים בענף החקלאי צופים קפיצה משמעותית בצמיחה ובתשואות בשנה הקרובה. סנייב גופטה, המחזיק במפעל המזון לעופות חושבו, הסמוך לדלהי, מספר כי מאז הקים את החברה בשנת 1972 הוא רשם צמיחה של 7% בכל שנה. ב־2011 הוא צופה קפיצה של 20%. הוא מסביר זאת בכך שהשכר בהודו עולה בהתמדה, דבר המאפשר לתושבים להוציא סכומים הולכים וגדלים על מוצרי מזון. מי שנהנה מכך הם חקלאים מענף הלול. "אנשים מוציאים יותר על מזון טוב ובריא ומאחר שביצים ועוף הם המקור הזול ביותר של חלבון, אנו רואים צמיחה אדירה", אומר גופטה.

חקלאי מוביל קני סוכר , צילום: בלומברג חקלאי מוביל קני סוכר | צילום: בלומברג חקלאי מוביל קני סוכר , צילום: בלומברג

כלכלנים מציינים כי ענף הלול הוא האטרקטיבי ביותר מבין ענפי החקלאות ההודית, כאשר ההכנסות הגבוהות מאפשרות לחקלאים לחפש ולרכוש טכנולוגיות חדישות מהמערב שיאפשרו להם להגדיל ולשפר את התוצרת. "במהלך חמש השנים הקרובות ענף הלול ייהפך למגזר החקלאי הגדול במדינה", אומר ריקי טפר, נציג התאחדות החקלאים. לדבריו, בענף זה ניתן לקבל החזר על ההשקעה כבר בתוך שישה שבועות, וההשקעה הראשונית היא נמוכה מאוד, כך שאין חסמים מיוחדים בכניסה לענף.

עוד מציין טפר, כי החקלאות בהודו הופכת למודרנית וממוכנת יותר לכן היא גם מייצרת יותר מקומות עבודה מכובדים. "יותר ויותר סטודנטים ובוגרי מוסדות להשכלה גבוהה פונים לעבודה בחקלאות, מאחר שהיא נתפסת כענף מודרני ומתועש", מספר טפר. הבעיה המרכזית של ענף החקלאות לשנת 2011 היא תשתיות הודיות לקויות שמקשות על הובלת סחורות ומגבילות כל חווה למכירת תוצרתה באזורים מצומצמים ביותר. הובלה בקירור בינתיים כמעט לא קיימת בהודו, ועלויות גבוהות יחסית של דלק ושל חשמל הופכות את הטכנולוגיה הזו ליקרה ולא אטרקטיבית בעיני החקלאים המקומיים.

הייטק: האטה אל תוך השנה

 

בתוך כך, ענף ההייטק ההודי, ששוויו מוערך ב־60 מיליארד דולר, עתיד להיכנס בשנת 2011 להאטה מסוימת, לאחר צמיחה מוגברת בשנה שעברה. עם זאת, מוערך כי הביקושים הפנימיים יקדמו תעשיות כגון טלפוניה סלולרית, מחשבים ניידים ומשחקי וידיאו. כמו כן, חברות גדולות הפועלות בהודו מתכוונות להשקיע ב־2011 מאמצים רבים בתחום אבטחת המידע, ענף שהוזנח לאחרונה לטובת הרחבת הייצור. נציגי ענקיות הייטק הפועלות בהודו, ובהן חברת סיסקו, מדווחים על מספר הולך וגדל של פריצות, גניבת טכנולוגיות וניצול לרעה של בורות הלקוחות.

רכב: המשך בנסיקה

 

אשר לשוק הרכב ההודי, גם שם מדברים על המשך ההתרחבות בשנים הקרובות. בסוכנות דירוג האשראי פיץ' צופים כי שוק כלי הרכב הפרטיים יצמח בשנה הקרובה בשיעור של בין 12% ל־15%, ואילו מכירות כלי הרכב המסחריים יעלו בשיעור של בין 10% ל־12%.

כלכלנים רבים טענו לאחרונה כי העלייה בשיעורי הריבית בהודו והקושי בגיוס הון מצד החברות יפגעו ביצרניות הרכב המקומיות, אך בפיץ' דווקא טוענים כי העלייה המתמדת במכירות תפתה אותן לאזן את תזרימי המזומנים. "התרחבות של המעמד הבינוני בהודו בשילוב עם הנגשת אשראי צרכני לציבור תומכות במכירות הרכב", כותבים אנליסטים מטעם החברה בסקירתם. עוד נראה כי גם ההתאוששות בשוק הרכב העולמי תתמוך ביצרנים ההודיים, שכן הם יוכלו לייצא יותר מכוניות בשנה הקרובה.

פיננסים: התגברות הלחץ האינפלציוני

 

בתוך כך, שוק המיזוגים והרכישות (M&A) במדינה צפוי לשבור ב־2011 שיאים חדשים, לאחר שב־2010 הגיע לשיא של 71 מיליארד דולר בעיקר בזכות מיזוגי חברות נפט וגז, מתכות וכרייה. בבנק אוף אמריקה צופים כי חברות מהודו ומסין ימלאו תפקיד מרכזי בשוק המיזוגים הגלובלי בשנה הקרובה. הודו, על פי תחזיות האנליסטים, תמשיך לרכוש חברות בתחום אוצרות הטבע, התרופות והקמעונאות.

בורסת בומביי, צילום: בלומברג בורסת בומביי | צילום: בלומברג בורסת בומביי, צילום: בלומברג

נדל"ן: ירידות במגזר היוקרה

למרות הצמיחה הכללית, שוק הנדל"ן יסבול מירידות חדות. מחירי הדיור בהודו צפויים לרדת במהלך השנה הקרובה בשיעור חד של עד 15%, לפי הערכת כלכלנים מטעם חברת ג'ונס לאנג. בנציגות ההודית של חברת ייעוץ הנדל"ן מעריכים כי המפולת צפויה במגזר דיור היוקרה, וכי היא תפגע בעיקר בערים הגדולות, זאת בשעה שמחירי הדיור בר־ההשגה יישארו נמוכים. תחזית דומה מפרסמים בחברת נייט פרנק, שם מעריכים כי על רקע עליית הריבית במשק, עודף היצע והקשחת תנאי המשכנתאות, יצנחו מחירי הדירות במומבאי ב־15% כבר במהלך המחצית הראשונה של 2011.

בין הבעיות שעמן תתמודד הודו במהלך 2011 ניתן למנות קודם כל את הלחצים האינפלציוניים, שיאלצו את הבנק המרכזי לפעול לצמצום כמות הכסף בשוק. עם זאת, אנליסטים רבים טוענים כי התרופה הטובה היא דווקא פתיחה של השוק הקמעונאי לתחרות והכנסת ענקית הקמעונאות האמריקאית וול־מארט לענף. בנוסף, הסובסידיות על הדלק צפויות להעמיק את הגירעון התקציבי, מערכת הבריאות המקומית עדיין רחוקה מרחק שנות אור מהמודל המערבי והתשתיות טעונות שיפור מקיף.

תגיות