אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום: הממשלה צפויה לאשר ברוב גדול את המלצות ועדת ששינסקי צילום: יותם פרום

היום: הממשלה צפויה לאשר ברוב גדול את המלצות ועדת ששינסקי

15 שרים צפויים לתמוך בהמלצות, חמישה יתנגדו - ועדיין לא ברור כיצד יצביעו שרי ש"ס. שר האוצר יפיץ תזכיר חוק להערות השרים בתוך עשרה ימים. שר התשתיות עוזי לנדאו לא צפוי להתפטר

23.01.2011, 06:57 | תומר אביטל וליאור גוטמן

שבועות של דריכות במשרד האוצר ובמשרדיהם של יזמי הגז יגיעו היום לסיומם. בצהריים תסמוך ממשלת ישראל את ידיה על מסקנות ועדת ששינסקי. למרות מסכת לחצים שלא נראתה כדוגמתה בשנים האחרונות בזירה הציבורית, השרים צפויים לתמוך בהעלאת חלק המדינה בנתח המזומנים שיתקבל מחציבת ומכירת אוצרות הטבע שבתחומה.

כפי שנחשף במוסף "כלכליסט", אנשי הגז השקיעו את מיטב זמנם בשבועות האחרונים בניסיון לרכך את מסקנות הוועדה. במהלך המאבק הפעיל יזם הגז יצחק תשובה לחצים כבדים - דרך שורה של פגישות אישיות - על ראש הממשלה, השרים וסגניהם, חברי כנסת ומעצבי דעת קהל. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי למסקנות הוועדה צפוי רוב מוחץ בממשלה.

חלק מהשרים הצטרפו לעגלה לאחר שנתניהו הצהיר ביום שלישי כי הוא תומך באימוץ מלא של המסקנות. מלבד ראש הממשלה יצביעו בעד המסקנות השרים משה (בוגי) יעלון, בני בגין, יובל שטייניץ, אהוד ברק, יולי אדלשטיין, שלום שמחון, ישראל כץ, לימור לבנת ומיקי איתן. אליהם יצטרפו השרים הטריים מ"העצמאות", אורית נוקד ומתן וילנאי, שהצהירו כי יאמצו את הדו"ח. שני שרים לא הסכימו לחשוף את עמדתם, אך ההערכות הן כי יתמכו במסקנות, הם גדעון סער שחזר ביום ששי מחו"ל והעביר את סוף השבוע בקריאת הדו"ח, וסילבן שלום. השר להגנת הסביבה גלעד ארדן אמר כי יצביע בעד, אך יבקש לוודא שהגז ממאגר תמר אכן יתחיל לזרום ב־2013.

המפלגה שעדיין מרחף מעליה סימן שאלה היא ש"ס. כפי שנחשף ב"כלכליסט" - נטוותה רשת סבוכה של קשרים בין ישראמקו, השותפה במאגר הגז תמר, לבין עיתון הבית של תנועת ש"ס, "יום ליום". בין היתר, דירקטורים בקבוצת ישראמקו מכהנים בתפקידי מפתח ב"יום ליום".

ראש הסיעה אלי ישי הבטיח ל"כלכליסט" כי כל הסיעה תצביע כאיש אחד בעד המסקנות. עם זאת, מבירור מול השרים עולה תמונה מורכבת. השר יעקב מרגי אמר שיימנע מהצבעה, אך לא פירט את הסיבה, והשרים אריאל אטיאס ומשולם נהרי לא ענו למרות פניות חוזרות ונשנות. המסתייגים העיקריים מהמסקנות הם חברי סיעת ישראל ביתנו שאימצו את עמדת שר התשתיות עוזי לנדאו. מההצבעה יימנעו, ככל הנראה, מלבד מרגי, משה כחלון ויוסי פלד - שמתנגד למסקנות אך בעקבות קשר עסקי נושן עם תשובה יבקש להימנע מלזות שפתיים. עמדתם של שלושה שרים נוספים נותרה בגדר חידה: דניאל הרשקוביץ, דן מרידור ויעקב נאמן. עם זאת, באוצר מתעקשים שהשלושה יתמכו במסקנות.

מדובר בצעד ראשון בלבד בדרך שצפויה להחלטה בצנרת החקיקה. הממשלה תטיל היום על שר האוצר תקופה של עשרה ימים בלבד להפיץ תזכיר חוק להערות השרים, ולא יאוחר מ־13 בפברואר יובאו ההמלצות לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה. לאחר שיעברו המסקנות את המשוכה הממשלתית, הן ינחתו על שולחן הכנסת ויזכו בהליך מזורז: הן יאושרו מיד בקריאה ראשונה, ולאחר מכן יועברו לוועדות הכנסת. באוצר מצפים כי החוק יאושר עוד במושב החורף הקרוב. נציגי יזמי הגז, לעומת זאת, מבטיחים כי נותרו כמה שפנים בכובעיהם שיישלפו בקרוב.

בתוך כך, שר התשתיות לנדאו אינו מתכוון להתפטר מתפקידו לאחר שהממשלה תאשר את מסקנות ועדת ששינסקי. כך עולה משיחות של "כלכליסט" עם גורמים בכירים בלשכת השר. הגורמים מסבירים שלנדאו לא יהיה השר הראשון שמצביע נגד החלטת ממשלה, אך סירבו לומר כיצד יצביע השר כאשר הנושא יגיע לאישור הכנסת.

אישור המלצות הוועדה, שקוראות להעלות את חלקה של הממשלה (מיסוי ותמלוגים) מחברות ישראליות לרמה של 52%–62%, מדיר שינה מעיניו של לנדאו. נכון להיום, נאמד חלקה של הממשלה בכ־35%, ולנדאו מאמין שהעלאת שיעור המסים בכלל, ואי־החרגת מאגר הגז תמר ממסקנות הוועדה בפרט, עלולות להשאיר את משק האנרגיה ריק ממקורות זמינים כבר ב־2013 ובמקביל להבריח משקיעים זרים שתכננו לפתח שדות גז נוספים.

תגיות