אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": המדינה תשקיע 27 מיליון שקל בגיוס אברכים לשירות אזרחי צילום: שאול גולן

בלעדי ל"כלכליסט": המדינה תשקיע 27 מיליון שקל בגיוס אברכים לשירות אזרחי

בעקבות החלטת הממשלה להגדיל את מספר החרדים המתגייסים לשירות לאומי, תעניק המדינה כספים לעמותת מגדל אור להפצת תורה על מנת שתסייע בגיוס

30.01.2011, 16:29 | תומר אביטל
המדינה תשקיע השנה כ-27 מיליון שקל בגיוס אברכים לשירות אזרחי. ל"כלכליסט" נודע כי מנהלת השירות האזרחי-לאומי תעניק לעמותת מגדל אור להפצת תורה וחינוך 27.4 מיליון שקל בשנה הקרובה כדי שזו תגייס חרדים למסלולי התנדבות השונים.

התוכנית הטרייה שהחליטה לקדם המנהלת תכלול גיוס אקטיבי על ידי אברכים "בעלי יכולת שכנוע" בתוך החצרות שלהם. כמו כן יתבצע פרסום במנשרים המופצים בקהילה החרדית, ופרסום באנרים באינטרנט החרדי.

ב-2008 התקשרה המנהלת עם עמותה זו בעבור חצי מהסכום. כעת, לאחר שהממשלה החליטה על הגדלה מסיבית של מספר המשרתים בשירות אזרחי, הוחלט על הרחבת ההסכם. את גיוס החרדים יבצע למעשה הארגון ערבים - שלוחה של העמותה לעניין זה. ראש המנהלת הקודם, ד"ר ראובן גל, ברך על ההתקשות עימם ואמר כי "יש להם פריסה ארצית ויכולת לשמש כגוף ביצועי. הם יכולים לגייס כ-130 חרדים בחודש".

עמותת מגדל אור, בראשות הרב יצחק גרוסמן דוד, מפעילה רשת חינוך ארצית תורנית. מלבד ההסכם, העמותה זוכה לתמיכות ענק מהמדינה ללא שום קשר לתפקידה בגיוס חרדים לשירות לאומי. ב-2008 היא קיבלה 3.7 מיליון שקל כתמיכה ממשרד החינוך, ב-2009 קיבלה 7 מיליון שקל, וב-2010 כ-11 מיליון שקל.

צה"ל מפנה לשירות האזרחי חרדים נשואים עם ילדים מעל גיל 22 או רווקים מעל גיל 26. לפי החלטת הממשלה מלפני שבועיים, גם בחורים מעל 22 ללא ילדים יוכלו להצטרף לשירות האזרחי, אך יתבקשו לשרת במסלול אזרחי ביטחוני. מנתונים שהגיעו ל"כלכליסט" עולה כי היום משרתים כ-14 אלף איש בשירות לאומי, מתוכם כ-1,500 מהמגזר הערבי, ו-1,600 מהמגזר החרדי. למשרתים עומדות שתי חלופות – שירות בן שנה עם 40 שעות שבועיות, או שירות של שנתיים עם 20 שעות שבועיות. החרדים מתנדבים בין השאר במקומות כמו מד"א ורטורנו - מוסד לגמילת מכורים בקרב הקהילה החרדית. המתנדבים מקבלים מענקי השתתפות שיכולים להגיע עד כ- 2,500 שקל לחודש לחרדי עם שלושה ילדים.

לפי ניתוח שערכה המנהלת, החסם העיקרי שמטרפד את העלאת כמות המתנדבים במגזר הוא תדמית בעייתית בעיני החברה החרדית. כתוצאה למנהלת אין אפשרות לצאת בקמפיין רחב וגלוי מחשש מפני התנגדות הרבנים.

כאמור, לפני כשבועיים קבעה הממשלה יעדים שאפתניים חדשים לגיוס חרדים. מספר המגויסים יעלה ב-600 מדי שנה, וב-2015 יגיע ל-4,800 מתגייסים חרדים חדשים – חצי בצבא, וחצי בשירות לאומי. משרדי התמ"ת, האוצר, והמדע (אליו כפופה המנהלת) התבקשו לגבש עד אפריל 2011 תכנית לסיוע לחרדים המשרתים בצה"ל ובשירות האזרחי להשתלב בתעסוקתם עם תום תקופת שירותם. המשרדים גם יתקצבו תוכנית זו.

מהמנהלת נמסר כי "העמותה תספק שירותי מיון של אלו המבקשים להצטרף לגופים המפעילים בשירות האזרחי, שאושרו עי המנהלת: ליווי המתנדבים בשטח ובקרה עליהם, וביצוע התשלומים למתנדבים בגין השירות. העמותה ועובדיה זוכים לפיקוח וליווי שוטף של מנהלת השירות האזרחי-לאומי. ההתקשרות המיוחדת הזו עם המגזר החרדי נגזרה מ'חוק טל', שהסמיך את המדינה לגייס מתנדבי שירות אזרחי חרדים, אך לא בנה את המסגרת לכך, ולכן קיים צורך במיקור-חוץ בכדי לטפל בכמות המתנדבים הרבה. בשאר המגזרים – ובכלל זה המגזר הערבי – הטיפול במתנדבים נעשה דרך ה"גופים המוכרים" (עמותות השירות האזרחי-לאומי), שזכו להכרה מהמדינה והם אחראים על מיון, שיבוץ וליווי המתנדבים, הפיקוח עליהם, והעברת התשלומים השוטפים".

תגיות